Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρή σύσταση ΕΚΤ στις τράπεζες - Να αυξηθούν οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια

Αυστηρή σύσταση ΕΚΤ στις τράπεζες - Να αυξηθούν οι προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια
Εντοπίστηκε έλλειμμα σε σχέση με τις προσδοκίες κάλυψης της ΕΚΤ
Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για 20 ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού έκρινε ότι δεν είχαν διαθέσει αρκετά μετρητά για να καλύψουν προβληματικά δάνεια, μια βασική ανησυχία για τις εποπτικές αρχές σε μια εποχή υψηλού κόστους δανεισμού.
Η κίνηση ήταν μέρος της προσπάθειας της ΕΚΤ, η οποία θα συνεχιστεί το επόμενο έτος, για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα προβούν σε αρκετές προβλέψεις για πιθανή αύξηση των καθυστερήσεων μετά από άνοδο των επιτοκίων και επακόλουθη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Παρουσιάζοντας την ετήσια αξιολόγησή της για τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, η ΕΚΤ είπε ότι ζήτησε «πρόσθετα» κεφαλαίου σε 20 μεγάλες τράπεζες λόγω του μη εξυπηρετούμενου ανοίγματός τους (NPE).
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, εντοπίστηκε έλλειμμα σε σχέση με τις προσδοκίες κάλυψης της ΕΚΤ, καθώς η κάλυψη των κινδύνων που προκύπτουν από χρονίζοντα NPEs εκτιμήθηκε ως ανεπαρκής», ανέφερε η ΕΚΤ, χωρίς να κατονομάσει καμία τράπεζα, όπως είναι η πολιτική της.

Θα συνεχιστεί η αύξηση των προβλέψεων

Το 2024, η ΕΚΤ θα διατηρήσει την εστίασή της στους πιστωτικούς κινδύνους και τους κινδύνους ρευστότητας, ο τελευταίος από τους οποίους βρέθηκε στο προσκήνιο από ορισμένες τραπεζικές κρίσεις υψηλού προφίλ εκτός της ευρωζώνης νωρίτερα φέτος.
«Το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων αναμένεται να αυξήσει τόσο την αστάθεια ορισμένων πηγών χρηματοδότησης όσο και το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών μεσοπρόθεσμα, ακριβώς όταν πρόκειται να αντικατασταθούν σημαντικά ποσά χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα», δήλωσε ο κορυφαίος επόπτης της ευρωζώνης.
Πρόσθεσε ότι υπήρχαν ήδη κάποιες πρώιμες ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων δεδομένου του αδύναμου οικονομικού περιβάλλοντος και αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το απόθεμα των ξένων δανείων.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα κληθούν να αποκαταστήσουν τις «αδυναμίες» τους στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα, ανέφερε η ΕΚΤ.
Έδωσε χρόνο να το κάνει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, 2024, με αρκετές ενδιάμεσες προθεσμίες στο μεταξύ.
«Για να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της (συμπεριλαμβανομένων, όταν χρειάζεται, πρόσθετων κεφαλαίων, επιβολής και κυρώσεων και αναθεωρήσεων καταλληλότητας και κατάλληλων αξιολογήσεων)», ανέφερε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης