Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταραχή στο πετρέλαιο λόγω Ερυθράς Θάλασσας - Ναυτιλιακοί κολοσσοί αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων

Αναταραχή στο πετρέλαιο λόγω Ερυθράς Θάλασσας - Ναυτιλιακοί κολοσσοί αναστέλλουν τις διελεύσεις πλοίων
Τα τάνκερ αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα μετά τις αυξημένες επιθέσεις των Houthi, που έχουν διαταράξει τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς
Σχετικά Άρθρα
Αναταραχή έχει προκληθεί στις αγορές πετρελαίου, καθώς τα τάνκερ αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων των υποστηριζόμενων από το Ιράν μαχητών Houthi. Πρόκειται μια νέα κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία, καθώς έχουν διαταραχθεί οι διεθνείς ναυτιλιακές διαδρομές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα σήμερα (19/12/2023), με το Brent να διαπραγματεύεται 0,14% υψηλότερα στα 78,06 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 0,17% στα 72,35 δολάρια το βαρέλι.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες Houthi της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον εμπορικών πλοίων που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες και μεταφορείς πετρελαίου ανέστειλαν τα δρομολόγια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας την Παρασκευή (15/12/2023), αφού περισσότερα από δώδεκα πλοία δέχθηκαν επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Hamas στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι ναυτιλιακοί κολοσσοί Maersk, η Hapag Lloyd, η Mediterranean Shipping Company (MSC), η CMA CGM και η Evergreen ανακοίνωσαν ότι εκτρέπουν όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια με άμεση ισχύ. Ο πετρελαϊκός κολοσσός BP τη Δευτέρα προσχώρησε στους γίγαντες των μεταφορών και διέκοψε τη ναυσιπλοΐα μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω της «επιδείνωσης της ασφάλειας» στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Οι ενεργειακές αγορές αρχίζουν να τιμολογούν τη διακοπή της παγκόσμιας ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου, από την οποία το 9% ρέει μέσω της διώρυγας του Σουέζ», έγραψε ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της NewEdge Wealth, Ben Emons, σε ημερήσιο σημείωμα, προσθέτοντας ότι το Brent είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητο» σε αυτές τις διαταραχές. Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτό θα έχει επίσης δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλα εμπορεύματα, όπως ο καφές, η σόγια, το νικέλιο και το φοινικέλαιο, δεδομένου ότι εκτιμάται ότι το 12% των εμπορικών ροών των μη πετρελαϊκών εμπορευμάτων περνά από τη διώρυγα του Σουέζ.
Πάντως, η Goldman Sachs αναμένει ότι ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. «Η διαταραχή είναι απίθανο να έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου, επειδή οι δυνατότητες ανακατεύθυνσης των πλοίων υποδηλώνουν ότι η παραγωγή δεν θα πρέπει να επηρεαστεί άμεσα», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Σε δήλωση που εξέδωσε την Κυριακή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Ossama Rabiee, δήλωσε ότι από τις 19 Νοεμβρίου, 55 πλοία είχαν αλλάξει πορεία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας - το μεγαλύτερο ταξίδι γύρω από τη νότια Αφρική, ενώ 2.128 πλοία είχαν περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για μια διεθνή προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, επεκτείνοντας μια πολυεθνική ναυτική δύναμη στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία από τις επιθέσεις.
Η νέα πρωτοβουλία ασφαλείας, που ονομάστηκε Επιχείρηση Prosperity Guardian, αποσκοπεί στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων των Houthi, καθώς οι ΗΠΑ παρακολουθούν πιθανές αναζωπυρώσεις περιφερειακών συγκρούσεων εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Hamas. Τα αναγνωρισμένα συμμετέχοντα έθνη στο αμυντικό σύμφωνο περιλαμβάνουν το Μπαχρέιν, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης