Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τη σφαγή 19.500 αμάχων, το Ισραήλ αλλάζει τακτική στη Γάζα - Νεκροί 450 στρατιώτες του IDF

Μετά τη σφαγή 19.500 αμάχων, το Ισραήλ αλλάζει τακτική στη Γάζα - Νεκροί 450 στρατιώτες του IDF
Στους 129 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 20/10
Σχετικά Άρθρα
(upd8) Με τις πιέσεις του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας για άμεση κατάπαυση πυρός να οδεύουν και πάλι σε αδιέξοδο και με τους νεκρούς άμαχους Παλαιστίνιους να έχουν ξεπεράσει τους 19.500, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο να αλλάξει τη στρατηγική του για τη Γάζα.
Με τη Γάζα να έχει μετατραπεί σε μια επίγεια κόλαση γεμάτη συντρίμμια και ερείπια, οι Ισραηλινοί δηλώνουν ότι σταδιακά θα περάσουν στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων τους που θα προβλέπουν πιο στοχευμένα στρατιωτικά πλήγματα.
Πάντως, το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση από τις «τυφλές» στις «χειρουργικές» επιθέσεις παραμένει άγνωστο, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει προηγούμενο, με την πλειοψηφία των κατοίκων να λιμοκτονούν και να πίνουν νερό… από τη βροχή.

Επόμενη φάση επιχειρήσεων

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin, υποστήριξε πως το Ισραήλ θα μεταβεί σταδιακά στην επόμενη φάση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, η οποία θα χαρακτηρίζεται από μάχες χαμηλότερης έντασης και περιορισμένων ζημιών και συνεπειών για τους αμάχους.
Πρόκειται για το περίφημο αίτημα των Αμερικάνων, το Ισραήλ να εγκαταλείψει τα μαζικά και «τυφλά» χτυπήματα στον άμαχο πληθυσμό και να περάσει σε «βομβαρδισμούς ακριβείας».
Παρόλο αυτά και οι δύο υπουργοί Άμυνας δεν αναφέρθηκαν σε κάποιο χρονοδιάγραμμα, για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η μετάβαση, αν και κατά καιρούς δημοσιεύματα έχουν αναφέρει πως επιθυμία των ΗΠΑ είναι το Ισραήλ να εγκαταλείψει τους μαζικούς βομβαρδισμούς έως τις αρχές του 2024.
Μάλιστα ο Lloyd επισήμανε πως δεν είναι αυτός που θα θέσει όρους και χρονοδιαγράμματα στο Ισραήλ.

New York Times: Πιέσεις από Biden

Τον ρόλο αυτό μάλλον ανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Δημοσίευμα των New York Times υποστηρίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden πιέζει το Ισραήλ να προχωρήσει σε αυτήν την αλλαγή όσον αφορά τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εντός των επόμενων τριών εβδομάδων.
Με λίγα λόγια, ο Biden ζητά από το 2024 το Ισραήλ να έχει εγκαταλείψει τους μαζικούς βομβαρδισμούς.

Επιστροφή στα σπίτια τους

Μάλιστα ο Gallant υποστήριξε πως από τη στιγμή που ο IDF θα επιτυγχάνει την αποστολή του σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της Γάζας, θα είναι σε θέση να αρχίσει να εργάζεται για την επαναφορά του τοπικού πληθυσμού.
«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ίσως νωρίτερα στο Βορρά παρά στο Νότο» υποστήριξε ο Gallant, αν και το βασικό ερώτημα είναι που ακριβώς θα επιστρέψουν οι κάτοικοι δεδομένου ότι η πλειοψηφία των κτηρίων και των υποδομών έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
8_54.jpg
IDF: Στους 131 οι νεκροί Ισραηλινοί

Πάντως, οι απώλειες στις τάξεις των Ισραηλινών στρατιωτών εξακολουθούν να αυξάνονται καθώς το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν ακόμα δύο θάνατοι.
Συνολικά οι Ισραηλινοί μετρούν 131 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας εισβολής τους στις 20 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρωσία, Alexander Ben Zvi, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα οι απώλειες του IDF υπολογίζονται σε περίπου 450 στρατιώτες. Βομβαρδισμοί σε Rafah, Khan Yunis

Και ενώ οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τη στρατηγική τους, προς το παρόν επιμένουν στην ίδια καταστροφική «πολεμική συνταγή».
Ισραηλινοί πύραυλοι και βομβαρδισμοί έπληξαν τρία σπίτια στη Rafah, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άμαχους, ενώ σφοδρά πυρά από ισραηλινά τανκ και αεροπλάνα δέχθηκαν περιοχές στο κέντρο της Khan Yunis.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ προειδοποιούν για τις ισραηλινές επιθέσεις στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Yunis όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 4.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Στους 19.500 οι νεκροί άμαχοι

Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, 19.453 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, ενώ πάνω από 52.000 έχουν τραυματιστεί.
12_27.jpg
Επιπλέον, αναφέρεται πως χιλιάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, με τον ακριβή αριθμό τους να παραμένει άγνωστος. Όμηροι – διαπραγματεύσεις

Όσον αφορά τους ομήρους, εκτιμάται πως η Hamas κρατά ακόμα 129 ανθρώπους.
Μάλιστα η Hamas έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εικονίζονται τρεις ηλικιωμένοι όμηροι, τρεις ημέρες μετά την παραδοχή από τον ισραηλινό στρατό πως μέλη του σκότωσαν άλλους τρεις ομήρους, 25 ως 28 ετών.
«Το βίντεο αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία, δείχνει τη βαρβαρότητα της Hamas έναντι ηλικιωμένων αθώων αμάχων που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται και ότι σχετικές συνομιλίες είχαν χθες στην Πολωνία οι επικεφαλής της CIA και της Mossad με αξιωματούχους του Κατάρ.

Πιέσεις ΟΗΕ για εκεχειρία

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα Τρίτη 19/12 επί ενός νέου σχεδίου απόφασης που καλεί να υπάρξει «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας.
Αν και η σχετική ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες Δευτέρα 18/12, αναβλήθηκε για σήμερα προκειμένου να διεξαχθούν ευρύτερες διαπραγματεύσεις γύρω από το υπό κατάρτιση νέο κείμενο.

Κοινό αίτημα Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας

Πέρα όμως από τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, David Cameron αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και την Ιταλία προκειμένου και αυτοί από την πλευρά τους να καλέσουν από κοινού να υπάρξει «διαρκής κατάπαυση του πυρός», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Πρόκειται για μια κίνηση που απομονώνει περισσότερο τις ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να διαμηνύουν πως θα προμηθεύουν με τις απαραίτητες ποσότητες όπλων τους Ισραηλινούς προκειμένου να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, δηλαδή την εξόντωση της Hamas.

Τραγωδία

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch, κατηγορούν το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον λιμό ως «τεχνική πολέμου».
Όπως λένε, αυτό συνιστά «έγκλημα πολέμου».
Οι αιτιάσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης Netanyahu, η οποία υπογράμμισε πως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι «αντισημιτική και αντιισραηλινή οργάνωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης