Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνές Αποκάλυψης στην Ισλανδία - Εξερράγη ηφαίστειο κοντά στο γεωθερμικό σταθμό Svartsengi

Σκηνές Αποκάλυψης στην Ισλανδία - Εξερράγη ηφαίστειο κοντά στο γεωθερμικό σταθμό Svartsengi
Τους τελευταίους δύο μήνες, χιλιάδες σεισμοί έχουν γίνει στην Ισλανδία, με αποτέλεσμα τις εκκενώσεις του Νοεμβρίου, καθώς σπίτια και δρόμοι υπέστησαν ζημιές
Σκηνές Αποκάλυψης διαδρματίζονται στη νοτιοδυτική περιοχή της Ισλανδίας, όπου ένα ηφαίστειο εξερράγη, στέλνοντας θερμοπίδακες καυτής λάβας ύψους έως και 330 πόδια.
Η έκρηξη ήταν κοντά στον γεωθερμικό σταθμό Svartsengi κοντά στην πόλη Grindavík, η οποία εκκενώθηκε τον περασμένο μήνα λόγω της αύξησης της σεισμικής δραστηριότητας, αναφέρουν οι NY Times.
«Εξετάζουμε το χειρότερο σενάριο», είπε ο Ισλανδός ηφαιστειολόγος Thorvaldur Thordarson, προσθέτοντας ότι «η έκρηξη φαίνεται μεγάλη και μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από μεγάλες υποδομές».
Τους τελευταίους δύο μήνες, χιλιάδες σεισμοί έχουν γίνει στην Ισλανδία, με αποτέλεσμα τις εκκενώσεις του Νοεμβρίου, καθώς σπίτια και δρόμοι υπέστησαν ζημιές.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα που οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκκενώνοντας το Grindavík - όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι που ζουν κοντά στο ηφαίστειο.
Πρόσφατα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για «σημαντική πιθανότητα ηφαιστειακής έκρηξης τις επόμενες ημέρες».

Συνεχής η ηφαιστειακή δραστηριότητα

Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας.
Όταν το Grindavík διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές ανέφεραν ότι η χώρα ήταν «πολύ προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα».
«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ηφαιστειακής ετοιμότητας στον κόσμο», αναφέρει ο τοπικός ιστότοπος.
Οι αρχές ανέβασαν επίσης τον αεροπορικό συναγερμό σε πορτοκαλί λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί το ηφαίστειο για διερχόμενα αεροσκάφη που πετούν στον Βόρειο Ατλαντικό σε περίπτωση που εκτοξευθεί τέφρα στον ουρανό.
Το 2010, το ηφαίστειο Eyjafjallajokull της Ισλανδίας εξερράγη αφού ήταν αδρανές για σχεδόν δύο αιώνες.
Αν και κανείς δεν πέθανε, ο αντίκτυπος ήταν σημαντικός καθώς το προκύπτον σύννεφο τέφρας καθήλωσε μεγάλο μέρος των αεροπορικών ταξιδιών της Ευρώπης για πάνω από μια εβδομάδα.
Η Ισλανδία έχει περίπου 400.000 κατοίκους και 130 περίπου ηφαίστεια.
Στην πραγματικότητα, από τον 19ο αιώνα, δεν έχει υπάρξει ούτε μια δεκαετία χωρίς να ξεσπάσει κάποιο.
Σύμφωνα με τον τουριστικό ιστότοπο, οι εκρήξεις είναι «εντελώς τυχαίες».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης