Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η μυστηριώδης ναυτική βάση της Ρωσίας στην Abkhazia προκαλεί σοκ - Η Γεωργία αρνείται ότι υπάρχουν συνομιλίες - Τι συμβαίνει;

Η μυστηριώδης ναυτική βάση της Ρωσίας στην Abkhazia προκαλεί σοκ - Η Γεωργία αρνείται ότι υπάρχουν συνομιλίες - Τι συμβαίνει;
Η βάση βρίσκεται 500 χιλιόμετρα πιο νότια του Novorossiysk, κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας
Η κατασκευή μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στην αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας της Abkhazia στη Μαύρη Θάλασσα προσθέτει μια άλλη διάσταση στην ήδη τεταμένη κατάσταση δια θαλάσσης εν μέσω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
Με τις συγκρούσεις μεταξύ ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας (BSF) της Ρωσίας και πυραυλικών επιδρομών στη ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, η βάση στο Ochamchire γίνεται σημείο ανάφλεξης στην έντονη διαμάχη των Μεγάλων Δυνάμεων, για το παιχνίδι που παίζεται στον Καύκασο.
Η Αμπχαζία είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή της Γεωργίας, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων που είναι ευθυγραμμισμένες με τη Ρωσία από τη δεκαετία του 1990.
Η Ρωσία και η Γεωργία πολέμησαν επίσης το 2008, όταν η Τιφλίδα συγκρούστηκε με μια άλλη αυτονομιστική περιοχή της Νότιας Οσετίας, οδηγώντας σε ρωσική επέμβαση.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2009, η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη βάση του Ochamchire.

Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν 

Η εμφάνιση της βάσης του Ochamchire – που φαίνεται σε δορυφορικές εικόνες – περιστρέφεται γύρω από δύο στοιχεία σημαντικά για την περιφερειακή γεωπολιτική. Πρώτον είναι οι γεωργιανοί φόβοι ότι η εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει την Ουκρανία, κάτι που θα την καθιστούσε νόμιμο στόχο για αντεπιθέσεις.
Μια άλλη είναι η πεποίθηση ότι είναι το πρώτο βήμα σε μια αντίθεση με το Σχέδιο Anaklia που υποστηρίζεται από τη Δύση – μέρος του λεγόμενου Μεσαίου Διαδρόμου – για την παράδοση φορτίων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Η διαδρομή αποφεύγει τη χερσαία διαδρομή από τη Ρωσία, με την Παγκόσμια Τράπεζα να εκτιμά ότι θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τους χρόνους ταξιδιού και να τριπλασιάσει τους όγκους εμπορίου έως το 2030.

Satellite-pictures-showing-the-progress-in-buildiing-infrastructure-at-Ochamchire.webp

Ξεσηκώθηκαν Γεωργιανοί βουλευτές

Το θέμα ήρθε στο φως στις αρχές Νοεμβρίου, όταν 50 Γεωργιανοί βουλευτές απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) «καλώντας για μια ενιαία στάση κατά της Ρωσίας».
Τα σχέδια του Κρεμλίνου «δημιούργησαν φόβους ότι η βάση μπορεί να παρασύρει» τη Γεωργία –η οποία ήλπιζε εδώ και καιρό να ενταχθεί στην ΕΕ– στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και «να βλάψει τα σχέδια του Tibilsi για ένα λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα».
«Καταδικάζουμε ομόφωνα και κατηγορηματικά την κατοχή, τη στρατιωτικοποίηση και άλλες ενέργειες της Ρωσίας που στοχεύουν στην προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Γεωργίας, μια νέα έκφραση των οποίων είναι το άνοιγμα μόνιμης ρωσικής ναυτικής βάσης στο λιμάνι Ochamchire», αναφέρεται στην ανακοίνωση των βουλευτών.

«Καμία άμεση απειλή»

Εβδομάδες νωρίτερα, ο ντε φάκτο ηγέτης της Abkhazia, Aslan Bzhania, είχε επιβεβαιώσει ότι είχε υπογραφεί συμφωνία με το Κρεμλίνο για μια μόνιμη ναυτική βάση στο Οτσαμτσίρ.
Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας καταδίκασε το σχέδιο της Ρωσίας ως «μια κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας», οι διπλωματικοί αξιωματούχοι και οι αξιωματούχοι ασφαλείας της Τιφλίδας δεν το αντιλαμβάνονται ως «άμεση απειλή».
«Ακόμα κι αν αρχίσουν να κατασκευάζουν τη βάση στο Ochamchire, θα τους πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια. Επικεντρωνόμαστε σε επικείμενες απειλές και όχι σε απειλές που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.
«Δεν παρατηρούμε καμία κίνηση για την έναρξη της κατασκευής στο Ochamchire», δήλωσε ο Nikoloz Samkharadze, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γεωργίας, σύμφωνα με το BBC.
Η βάση βρίσκεται 500 χιλιόμετρα πιο νότια του Novorossiysk, κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας.

Διαψεύδει η Γεωργία 

Η Γεωργία δεν διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Levan Davitashvili.
«Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο Belt and Road Forum, είναι μια πρωτοβουλία στην οποία είναι μέλη πολλές χώρες της ΕΕ, μαζί με τη Γεωργία.
Η Γεωργία συμμετέχει φυσικά σε αυτό το φόρουμ από την ημέρα ίδρυσής του, ενώ σχεδόν πάντα συμμετείχε και η Ρωσία. Αν κάποιος θέλει να φαντάζεται ότι οι γεωργιανές αρχές σήμερα βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας με οποιονδήποτε τρόπο και διεξάγουν κάποιου είδους μυστικό διάλογο [με τη Ρωσία], όπως ψευδώς διαδόθηκε στην κοινωνία, μπορώ να πω κατηγορηματικά και ευθέως – ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει», είπε ο Levan Davitashvili, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης