Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ το 2024 - Στους κορυφαίους δείκτες οι ελληνικοί τίτλοι χρέους

Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ το 2024 - Στους κορυφαίους δείκτες οι ελληνικοί τίτλοι χρέους
Στις αγορές μετά την επενδυτική βαθμίδα…
Στις αγορές αναζητώντας 10 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να βγει η ελληνική κυβέρνηση το 2024, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων 8 έως 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2024, είπε η πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί γιατί το σχέδιο δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Μάλιστα, οι εκδόσεις αυτές εκτιμάται ότι θα μειώσουν την εξάρτηση της Ελλάδας από τα έντοκα κρατικά ομόλογα κατά περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων διάσωσης.
Η αναβάθμιση αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Fitch Ratings και την S&P Global Ratings στο τέλος του έτους άνοιξε την πόρτα σε μια δεξαμενή πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Με την οικονομία της να αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια πορεία δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Ταυτόχρονα, τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν μείωση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης για να κατευναστούν οι αγορές.
Αυτό το απόθεμα θα είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του 2024 και υποχωρήσει πέσει κατά τη διάρκεια του έτους, ανέφερε η ίδια πηγή.
Τα 10ετή ομόλογα της χώρας ξεπερνούν τις επιδόσεις του ιταλικού χρέους ήδη από τον Μάιο, ενώ η διαφορά απόδοσης έναντι του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου είναι κάτω από τις 20 μονάδες βάσης, ένα σαφές μήνυμα ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι τελείωσε η κρίση στην Ελλάδα.
Η Bloomberg Index Services δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι θα επανεισαγάγει την Ελλάδα στους υψηλότερους δείκτες αναφοράς (top-tier global debt benchmarks) από την 1η Ιανουαρίου. Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι τα ομόλογα της χώρας θα αποτελούν το 1,1% του δείκτη Bloomberg Euro Treasury μετά την ένταξή τους.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση του καθαρού χρέους και το 2024. Η Ελλάδα είχε προαναγγείλει ότι θα μειώσει το χρέος ως αναλογία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 152,3% το 2024 από 160,3% φέτος και 207% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης