Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με πυρηνικά όπλα στο έδαφός της

Η Φινλανδία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αναπτύξουν 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 με πυρηνικά όπλα στο έδαφός της
Ως μέρος της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φινλανδική στρατιωτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των 15 στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας
Ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Antti Häkkänen αναμένεται να υπογράψει αμυντική συμφωνία σήμερα 18/12 μεταξύ της Φινλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων σε φινλανδικό έδαφος σε περίπτωση «κίνδυνου» σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ως μέρος της συμφωνίας, ο αμερικανικός στρατός θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί φινλανδική στρατιωτική υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των 15 στρατιωτικών εγκαταστάσεων της χώρας.
Ο υπουργός Άμυνας Häkkänen δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα τοποθέτησης πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε φινλανδικό έδαφος, αν και οι τρέχοντες φινλανδικοί νόμοι το αποτρέπουν επί του παρόντος.
Ωστόσο, στο Ελσίνκι υπάρχουν σχέδια για άρση αυτών των περιορισμών.
Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι η αεροπορική βάση στη Λαπωνία, που βρίσκεται κοντά στην πόλη του Ροβανιέμι.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αυτή η βάση θα γίνει το επιχειρησιακό κέντρο των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Η αεροπορική βάση ήδη αναβαθμίζεται για να φιλοξενήσει 64 μαχητικά πολλαπλών ρόλων F-35 με πυρηνική ικανότητα.
Ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2026.
Για την υποστήριξη της στρατιωτικής επιμελητείας, θα χρησιμοποιηθεί μια σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει το λιμάνι Tornio, στα σύνορα με τη Σουηδία, και το Kemijärvi, μια πόλη μια ώρα οδικώς από τα ρωσικά σύνορα και επτά ώρες από το Μούρμανσκ, όπου βρίσκεται η κύρια βάση του βόρειου ρωσικού στόλου. Τα εν λόγω μέτρα του Πενταγώνου στοχεύουν στον περιορισμό των ενεργειών του Βόρειου Στόλου και της ρωσικής στρατηγικής αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης