Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα τα αλλάξει όλα ο Trump - ΝΑΤΟ και Ουκρανία στο στόχαστρο, ένοπλες δυνάμεις στο Μεξικό

Θα τα αλλάξει όλα ο Trump - ΝΑΤΟ και Ουκρανία στο στόχαστρο, ένοπλες δυνάμεις στο Μεξικό
Ο Trump απειλεί συχνά να εφαρμόσει σημαντικούς νέους δασμούς ή εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Donald Trump σχεδιάζει να αλλάξει ριζικά τη σχέση της Αμερικής με την Ευρώπη σε περίπτωση που κερδίσει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα, στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024.
Στην προεκλογική του εκστρατεία, έχει επίσης προτείνει να στείλει ένοπλες δυνάμεις στο Μεξικό για να πολεμήσουν τα καρτέλ ναρκωτικών και να επιβάλει επεκτατικούς δασμούς σε φίλους και εχθρούς.
Ακολουθεί μια ματιά στις προτάσεις εξωτερικής πολιτικής που έχει υποσχεθεί να θεσπίσει ο Trump σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024, όπως τις κατέγραψε το Reuters:

ΝΑΤΟ, Ουκρανία και ΕΕ

Ο Trump έχει δηλώσει ότι υπό την προεδρία του, η Αμερική θα επανεξετάσει ριζικά "τον σκοπό και την αποστολή του ΝΑΤΟ".
Έχει επίσης πει ότι θα ζητήσει από την Ευρώπη να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες "πυρομαχικά αξίας σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων" που έχουν σταλεί στην Ουκρανία.
Ο Trump μείωσε την αμυντική χρηματοδότηση προς το ΝΑΤΟ προς το τελευταίο μέρος της θητείας του και συχνά παραπονιόταν ότι η Αμερική πλήρωνε περισσότερο από το μερίδιο που της αναλογούσε.
Όσον αφορά ειδικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει ζητήσει αποκλιμάκωση, υποστηρίζοντας συχνά ότι θα έχει επιλύσει τη σύγκρουση σε 24 ώρες, αν και έχει υποβάλει λίγες απτές πολιτικές προτάσεις, σημειώνει το Reuters.

Κίνα, εμπόριο, δασμοί

Ο Trump απειλεί συχνά να εφαρμόσει σημαντικούς νέους δασμούς ή εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα - καθώς και σε ορισμένους Ευρωπαίους συμμάχους.
Ο προτεινόμενος από τον Trump νόμος για το αμοιβαίο εμπόριο θα του έδινε ευρεία διακριτική ευχέρεια να αυξήσει τους ανταποδοτικούς δασμούς σε χώρες όταν διαπιστώνεται ότι έχουν θέσει οι ίδιες εμπορικούς φραγμούς.
Επίσης, σε συνέντευξή του τον Αύγουστο έθεσε την ιδέα ενός καθολικού δασμού 10%, ο οποίος θα μπορούσε να διαταράξει τις διεθνείς αγορές.
Ο Trump ζήτησε επίσης να τερματιστεί το καθεστώς του πλέον ευνοούμενου κράτους της Κίνας έναντι της Αμερικής, ένα καθεστώς που γενικά μειώνει τους εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των εθνών.
Έχει ορκιστεί να θεσπίσει "νέους επιθετικούς περιορισμούς στην κινεζική ιδιοκτησία κάθε ζωτικής σημασίας υποδομής στις Ηνωμένες Πολιτείες".
Ο Trump σπάνια συζητά για την Ταϊβάν ή για το τι θα έκανε αν η Κίνα εισέβαλε, πέρα από το να πει ότι η Κίνα δεν θα τολμούσε ποτέ να εισβάλει αν ήταν πρόεδρος.

Μεξικό και ναρκωτικά

Ο Τrump έχει πει ότι θα χαρακτηρίσει τα καρτέλ ναρκωτικών που δρουν στο Μεξικό ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και ότι θα διατάξει το Πεντάγωνο "να κάνει κατάλληλη χρήση των ειδικών δυνάμεων" για να επιτεθεί στην ηγεσία και τις υποδομές των καρτέλ, κάτι που είναι απίθανο να πάρει τις ευλογίες της μεξικανικής κυβέρνησης.

Ισραήλ και Hamas

Αφού επέκρινε για πρώτη φορά την ισραηλινή ηγεσία τις ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκαν πολίτες του από την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Hamas στις 7 Οκτωβρίου, έκτοτε δήλωσε ότι η Hamas πρέπει να "συντριβεί".
Ενώ η ρητορική του ήταν πολεμοχαρής, έχει προτείνει λίγες πολιτικές λύσεις, εκτός από το να πει ότι θα είναι πιο σκληρός απέναντι στο Ιράν, το οποίο συνδέεται στενά με ομάδες που έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Hamas.
Ο Trump δήλωσε επίσης σε πρόσφατη συγκέντρωση ότι θα επιδιώξει να απελάσει όλους τους αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα και είναι συμπαθούντες της Hamas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης