Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταιγίδα εταιρικών χρεοκοπιών – Καταρρέουν οι επιχειρήσεις – ζόμπι που συντηρήθηκαν με τα κρατικά προγράμματα της πανδημίας

Καταιγίδα εταιρικών χρεοκοπιών – Καταρρέουν οι επιχειρήσεις – ζόμπι που συντηρήθηκαν με τα κρατικά προγράμματα της πανδημίας
Τα υψηλότερα επιτόκια, μαζί με την κατάρρευση των εταιρειών ζόμπι που είχαν επιβιώσει με την κρατική υποστήριξη της εποχής του Covid, έχουν τροφοδοτήσει την τάση
Με διψήφιο ποσοστό πλέον αυξάνονται οι εταιρικές χρεοκοπίες στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται και οι κυβερνήσεις αίρουν σταδιακά τα μέτρα της εποχής της πανδημίας για τη στήριξη επιχειρήσεων.
Μετά από μια δεκαετία πτώσης, ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 30% τους 12 μήνες έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία των δικαστηρίων.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, δήλωσε ότι οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 25% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.
Από τον Ιούνιο, παρατηρούνται σταθερά μηνιαίως «διψήφιοι ρυθμοί αύξησης σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.
Σε ολόκληρο το μπλοκ, οι εταιρικές αφερεγγυότητες αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο για να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Τα υψηλότερα επιτόκια, μαζί με την κατάρρευση των εταιρειών ζόμπι που είχαν επιβιώσει με την κρατική υποστήριξη της εποχής του Covid, έχουν τροφοδοτήσει την τάση, σύμφωνα με τον Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics.
Ο Shearing ανέφερε «το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους» και «την ανάκληση της στήριξης της πανδημίας» καθώς και «υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, ιδιαίτερα σε τομείς έντασης ενέργειας».
Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τα αυξημένα ποσοστά αφερεγγυότητας περιλαμβάνουν τις μεταφορές και τη φιλοξενία, είπαν οι αναλυτές.
Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν τις απότομες πτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία χάρη σε μαζικά προγράμματα κρατικής στήριξης για εταιρείες και νοικοκυριά που ανήλθαν σε περισσότερα από 10 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2020 και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021.
Αλλά από τότε τα πακέτα έχουν αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό .
Ο Shearing προειδοποίησε ότι η τάση θα συνεχιστεί, καθώς πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με υψηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες, ακόμη και αν οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών προβλέπεται να έχουν κορυφωθεί.
Η αύξηση των χρεοκοπιών θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές.

Φεύγουν τα «ζόμπι»

Η Susannah Streeter, ανώτερη επενδυτική αναλύτρια στο asset manager Hargreaves Lansdown, είπε ότι ενώ η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην «εκκαθάριση» των εταιρειών ζόμπι, «η ανησυχία είναι ότι η ταχεία σύσφιξη στη νομισματική πολιτική θα ωθήσει επίσης πιο πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ στο περιθώριο.
Και αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανάπτυξη».
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει ότι ο παγκόσμιος κερδοσκοπικός δείκτης χρεοκοπίας θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2024 αφού φθάσει στο 4,5% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 4,1%.
Ο David Hamilton, επικεφαλής έρευνας και ανάλυσης στη Moody’s Analytics, είπε ότι «η πίστωση θα είναι είτε υλικά πιο ακριβή από ό,τι ήταν είτε απλώς πιο δύσκολο να επιτευχθεί».
Η Moody's επικαλέστηκε την πρόσφατη αθέτηση υποχρεώσεων της Rite Aid, η οποία λειτουργούσε περισσότερα από 2.300 φαρμακεία σε 17 πολιτείες των ΗΠΑ, και τις προβληματικές ανταλλαγές χρεών της βελγικής εταιρείας καταναλωτικών αγαθών Ideal Standard International και των επιχειρηματικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου Haya Holdco 2.
Η γερμανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz προέβλεψε ότι οι παγκόσμιοι ρυθμοί αύξησης της αφερεγγυότητας θα φθάσουν το 10% το επόμενο έτος, μετά την αύξηση 6% το 2023.
«Παρατηρούμε την αύξηση των εταιρικών πτωχεύσεων σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Maxime Lemerle, επικεφαλής αναλυτής για την έρευνα αφερεγγυότητας στην Allianz Research.

Αύξηση των χρεοκοπιών παντού

Στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30 ανά εκατό χρόνο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες.
Η ομάδα του ΟΟΣΑ που εδρεύει στο Παρίσι των πλούσιων εθνών ως επί το πλείστον σημείωσε πρόσφατα ότι σε ορισμένες χώρες - συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών εθνών τη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία - τα ποσοστά εταιρικής χρεοκοπίας έχουν υπερβεί τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 2008-09.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, οι πτωχεύσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είχαν επίσης φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.
Μέχρι στιγμής, οι τομείς της φιλοξενίας, των μεταφορών και του λιανικού εμπορίου έχουν πληγεί περισσότερο, προειδοποίησε η Allianz.
Ανέφερε ότι οι βιομηχανίες που ήταν πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων, όπως η ακίνητη περιουσία και οι κατασκευές, αναμένεται επίσης να υποστούν πίεση.
Ωστόσο, οι ενεργειακές επιδοτήσεις και άλλα μέτρα θα βοηθήσουν στη διατήρηση πολλών επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η κορύφωση των πτωχεύσεων είναι απίθανο να είναι τόσο υψηλή όσο σε προηγούμενες εταιρικές πτώσεις, είπαν οι αναλυτές.
Πολλές επιχειρήσεις συγκέντρωσαν καλά αποθέματα μετρητών και εξασφάλισαν φθηνές χρηματοδοτικές συμφωνίες όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά.
Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται και τα ποσοστά ανεργίας είναι ιστορικά χαμηλά στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.
«Δεν λέμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα τσουνάμι πτωχεύσεων», είπε.
Οι αριθμοί χρεοκοπιών παραμένουν μέτριοι με ιστορικά πρότυπα σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρόσθεσαν αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης