Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απέραντο νεκροταφείο η Γάζα, χιλιάδες νεκροί στα συντρίμμια - Επαφές CIA, Mossad, Κατάρ για ομήρους

Απέραντο νεκροταφείο η Γάζα, χιλιάδες νεκροί στα συντρίμμια - Επαφές CIA, Mossad, Κατάρ για ομήρους
Για κατάπαυση πυρός ψηφίζει και πάλι σήμερα 18/12 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
(upd10) Σε ένα απέραντο νεκροταφείο έχει μετατραπεί η Λωρίδα της Γάζας καθώς μετά τα διαδοχικά κύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών στο νοσοκομείο Kamal Adwan στα βόρεια της Γάζας αλλά και σε δεκάδες κτήρια τόσο στην Khan Yunis όσο και στην Deir al Balah, εκτιμάται πως χιλιάδες άνθρωποι είναι θαμμένοι στα συντρίμμια και στα ερείπια.
Παρά τις πληροφορίες ότι οι Ισραηλινοί πρόκειται να αλλάξουν στρατηγική από τις αρχές του 2024 και να πάνε σε πιο «στοχευμένες» στρατιωτικές ενέργειες με στόχο την Hamas, μέχρι στιγμής επιμένουν στην τακτική των «τυφλών χτυπημάτων» που προκαλούν τεράστιες απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.
Το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να εξουδετερώσει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της Hamas, αναφέροντας πως θα πάει μέχρι τέλους ανεξαρτήτως κόστους, τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει εκ νέου αργότερα σήμερα Δευτέρα 18/12 προκειμένου να ψηφίσει επί ενός νέου ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός, που θα απαιτεί από τις δύο εμπόλεμες πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω εδάφους, αέρος και θαλάσσης στη Γάζα και να επιτρέψουν στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα ελέγχει τη διανομή της.

Times: Σχέδιο Ισραήλ για εισβολή στο νότιο Λίβανο

Σχέδια για εισβολή στο νότιο Λίβανο για την αντιμετώπιση της Hezbollah φέρεται να έχει αναπτύξει το Ισραήλ, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο IDF θέλει να απωθήσει τις ένοπλες ομάδες της Hezbollah στον ποταμό Litani, μια γραμμή συμβολικής σημασίας και για τις δύο πλευρές, όπως τονίζουν οι Times.
Από τις 7 Οκτωβρίου, Hezbollah και Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά κατά μήκος της συνοριακής γραμμής
«Το ισραηλινό δόγμα είναι να πάει ο πόλεμος στην άλλη πλευρά.
Δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο status quo πριν από τις 7 Οκτωβρίου», είπε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός, επισημαίνοντας ότι «ο αρχηγός του Επιτελείου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια και καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα ετοιμότητας».

Συναντήσεις επικεφαλής CIA, Μossad με Κατάρ για ομήρους

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Mohammed bin Abdulrahman al-Thani αλλά και με τον επικεφαλής της Mossad, David Barnea αναμένεται να έχει σήμερα Δευτέρα 18/12 στην Πολωνία ο διευθυντής της CIA, Bill Burns.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, η συνάντηση αυτή αναμένεται να επικεντρωθεί και πάλι σε μια πιθανή νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Hamas.

Θαμμένοι στα ερείπια

Ο IDF συνέχισε με αμείωτη ένταση τους βομβαρδισμούς του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο.
Οι Ισραηλινοί έπληξαν μεταξύ άλλων τον προσφυγικό καταυλισμό της Jabalia στη βόρεια Γάζα, όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ένα κτήριο που αναφέρεται πως ανήκε στην οικογένεια Shehab με 24 νεκρούς και δεκάδες άλλους να είναι θαμμένοι στα ερείπια, στην κεντρική Γάζα στο Deir al Balah όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι ενώ και στη Rafah βομβαρδισμοί σε κατοικίες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 4 νεκρούς.

Βομβαρδισμοί σε νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή αποτροπιασμός επικρατεί αφενός για την επίθεση με οβίδα που εξαπέλυσε ισραηλινό τανκ κατά του νοσοκομείου Nasser στην Khan Yunis, και ειδικά στην μαιευτική κλινική που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια 13χρονη αφετέρου για την επιδρομή των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα, όπου μάλιστα συνέλαβαν το ιατρικό προσωπικό ύστερα από ημέρες πολιορκίας και βομβαρδισμών.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus υποστήριξε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός του νοσοκομείου, το έχει καταστήσει πλέον μη λειτουργικό ενώ έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ασθενών, ενώ ο ΠΟΥ έκανε λόγο και για λουτρό αίματος στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al - Shifa.

IDF: Στο φως τεράστιο δίκτυο τούνελ

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να εξουδετερώσει πλήρως την Hamas και τους ηγέτες της.
Οι Ισραηλινοί αναφέρουν πως κατάφεραν να εντοπίσουν το μεγαλύτερο υπόγειο τούνελ της Hamas που βρίσκεται κοντά σε συνοριακό πέρασμα.
Όπως αναφέρεται, είναι τέτοιο το μέγεθος του, μέσω του οποίου μπορούν να κινούνται και μικρού μεγέθους αυτοκίνητα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το συνολικό του μήκος είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα, ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου και ότι βρίσκεται μόλις 400 μέτρα από το συνοριακό πέρασμα του Erez στα βόρεια της Γάζας.
Κατά τον IDF, πρέπει να χρειάστηκαν χρόνια και εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του. Δεν σταματάμε

Ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari επανέλαβε πως ο στόχος παραμένει αναλλοίωτος.
«Είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίσουμε.
Ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την αποστολή εξουδετέρωσης της Hamas» υπογράμμισε ο Hagari ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu αναφέροντας ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους για την εξάλειψη της Hamas και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Πυρά Δημοκρατικών κατά Netanyahu

Ο πρωθυπουργός του  Ισραήλ, Benjamin Netanyahu κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει παγκοσμίως την θετική εικόνα του Ισραήλ υποστήριξε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Chris Coons αναφερόμενος στις δηλώσεις του Netanyahu ότι έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στη Δυτική  Όχθη.
Αναφέροντας ως παράδειγμα τι συνέβη στη Λωρίδα της Γάζας με την άνοδο της Hamas, o Netanyahu υποστήριξε ότι πολλοί καταλαβαίνουν τι θα σήμαινε η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στην Ιερουσαλήμ και στα περίχωρα του Τελ Αβίβ
«Ο πρωθυπουργός Netanyahu υπήρξε ένας εξαιρετικά δύσκολος εταίρος […]
Αυτό που συνιστά πραγματικό πρόβλημα είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ των περισσότερων από εμάς στο Κογκρέσο και του Προέδρου που πιστεύουν ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός και του πρωθυπουργού Netanyahu, ο οποίος έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπονομεύσει το θετικό όραμα του Ισραήλ για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Αμερικάνος γερουσιαστής.

Ψηφίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καλείται εκ νέου σήμερα Δευτέρα 18/12 να ψηφίσει επί ενός σχεδίου που ζητά την άμεση και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα, προκειμένου να καταστεί δυνατό να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.
Το νέο σχέδιο έχει εκπονηθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο μεταξύ άλλων διατυπώνει τη στήριξη του στη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην περιοχή, σημειώνοντας τη σημασία που έχει να ενωθεί η Λωρίδα της Γάζας με τη Δυτική Όχθη υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αν και το ψήφισμα δεν καταδικάζει την Hamas, ζητά την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση όλων των ομήρων και καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτών.

4.575 συλληφθέντες στη Δυτική Όχθη

Πέρα από θύματα και τραυματίες στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν πως από τις 7 Οκτωβρίου ο αριθμός των συλληφθένων και των κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές στη Δυτική Όχθη έχει αυξηθεί σε 4.575.
Επιπλέον, αυξάνεται καθημερινά και ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, όπου όπως έγινε γνωστό άλλοι 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Faraa, νότια της πόλης Tubas.

Στους 19.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών και των τραυματιών είναι ενδεικτικός του ότι βιώνουμε τον πιο φονικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ποτέ στη Γάζα.
Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 18.800, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 50.000 ενώ οι αγνοούμενοι στα συντρίμμια είναι χιλάδες.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αναφέρουν καθημερινά αυξημένους αριθμούς όσον αφορά τους νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες τους.
Μέχρι στιγμής αναφέρεται επισήμως πως 126 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 20/10.
11_36.jpg
Financial Times: Πολύ υψηλότερος ο αριθμός των θυμάτων

Πάντως, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Martin Griffiths δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των θυμάτων να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times υποστήριξε πως δεν είναι γνωστό πόσοι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Επιπλέον, επισήμανε πως «οι ασθένειες και η πείνα γίνονται η κύρια αιτία θανάτου» ενώ τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων από ασθένειες μπορεί να είναι αρκετές φορές υψηλότερος από τον αριθμό των θυμάτων πουι προκύπτουν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς.

Νεκροί από πείνα


Σε δηλώσεις του ο Philippe Lazzarini διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, υποστήριξε πως δεν θα εκπλαγεί αν στο άμεσο μέλλον, αρχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι από την πείνα ή από ένα συνδυασμό πείνας, ασθενειών και χαμηλής ανοσίας.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο εμποδίζοντας σκόπιμα την παράδοση νερού, τροφίμων, καυσίμων και κατεδαφίζοντας γεωργικές εκτάσεις.
«Για πάνω από δύο μήνες, το Ισραήλ στερεί τον πληθυσμό της Γάζας από τροφή και νερό… αντανακλώντας την πρόθεση του να λιμοκτονήσει αμάχους ως μέθοδο πολέμου», δήλωσε ο Omar Shakir, διευθυντής στο Human Rights Watch για Ισραήλ- Παλαιστίνη.
8_53.jpg
7_57.jpg
9_29.jpg
6_65.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης