Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος η πτήση 73 λεπτών του ICBM της Β. Κορέας - Μπορεί να πλήξει παντού τις ΗΠΑ

Τρόμος η πτήση 73 λεπτών του ICBM της Β. Κορέας - Μπορεί να πλήξει παντού τις ΗΠΑ
Ο ICBM έφτασε σε ύψος άνω των 6.000 χιλιομέτρων και αφού πέταξε για 1.000 χιλιόμετρα, κατέπεσε στην θάλασσα, εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ
Στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που θα μπορούσε να πλήξει οποιοδήποτε μέρος στην επικράτεια των ΗΠΑ προχώρησε νωρίτερα σήμερα 18/12 τα ξημερώματα η Βόρεια Κορέα, η οποία με τον αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους Αμερικάνους, τους οποίους κατηγορεί για πολεμικές ενέργειες και σχέδια στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας, Shingo Miyake υποστήριξε πως ο πύραυλος αυτός έχει τη δυνατότητα να διανύσει περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα που σημαίνει, όπως είπε, ότι μπορεί να φτάσει οπουδήποτε τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Πτήση 73 λεπτών

Αν και ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων πριν καταπέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας, ειδικοί εκτίμησαν ότι βάσει της τροχιάς του και βάσει του βάρους της κεφαλής που φέρει, θα μπορούσε να έχει πετάξει σε μια απόσταση 15.000 χιλιομέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι όλη η επικράτεια των ΗΠΑ είναι εντός της εμβέλειας του.
Όπως έγινε γνωστό, η διάρκεια της πτήσης του ICBM ήταν 73 λεπτά ενώ αναφέρθηκε πως επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στερεού καυσίμου.
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Pyongyang, έφτασε σε ύψος άνω των 6.000 χιλιομέτρων και αφού πέταξε για 1.000 χιλιόμετρα, κατέπεσε στην θάλασσα, στα ανοιχτά της ανατολικής πλευράς της Βόρειας Κορέας και δυτικά του ιαπωνικού νησιού Hokkaido, εκτός της ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Στηρίζει η Κίνα

Πάντως η Κίνα εξέφρασε τη στήριξη της στη Βόρεια Κορέα κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών στο Πεκίνο.
«Μπροστά στις αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα πάντα υποστήριζαν σθεναρά και εμπιστεύονταν η μια την άλλη» υποστήριξε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Wang Yi.

Διεθνής καταδίκη

Την εκτόξευση του ICBM καταδίκασαν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες εγείρουν απειλή για την ασφάλεια των γειτονικών κρατών.
«Οι εκτοξεύσεις αυτές, όπως και προηγούμενες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων που διεξήγαγε η Pyongyang φέτος, παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» ανακοίνωσε το State Department.
Η Νότια Κορέα καταδίκασε σθεναρά την εκτόξευση αυτή, κάνοντας λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της κορεατικής χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας» και ότι η Β. Κορέα είναι αυτή που φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επικίνδυνες προκλήσεις, στις οποίες προχωρά.
Για απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή έκανε λόγο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, ο οποίος καταδίκασε σθεναρά τις οπλικές δοκιμές της Pyongyang.

Ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο

Σε δηλώσεις του ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου υποστήριξε ότι κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τους ομολόγους του από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, έγινε αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή δεδομένων προειδοποίησης πυραύλων.
Μάλιστα είπε πως τα τρία κράτη εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος ανταλλαγής δεδομένων για την εκτόξευση πυραύλων σε πραγματικό χρόνο, επισημαίνοντας ότι απέχουν ακόμα λίγες ημέρες πριν τεθεί σε λειτουργία.

Στρατιωτικοί γκάνγκστερ

Η Βόρεια Κορέα λέει ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να αναπτύσσει για την αυτοάμυνα της τους βαλλιστικούς της πυραύλους και απορρίπτει τις σχετικές απαγορεύσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που όπως λέει, είναι προϊόν της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Η Β. Κορέα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα «στρατιωτικούς γκανγκστερ» με αφορμή τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις στην κορεατική χερσόνησο, κατηγορώντας τις πως κάνουν επίδειξη δύναμης και σχεδιάζουν πυρηνικό πόλεμο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο Missouri «έδεσε» χθες Κυριακή 17/12 στο λιμάνι Busan της Νότιας Κορέας στο πλαίσιο των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και κοινής στρατιωτικής πολιτικής απέναντι στη Β. Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης