Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πλήρης ανατροπή στο Κυπριακό - Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν την βοήθεια Putin - Tatar: Αναγνωρίστε μας, σας συμφέρει

Πλήρης ανατροπή στο Κυπριακό - Οι Τουρκοκύπριοι ζητούν την βοήθεια Putin - Tatar: Αναγνωρίστε μας, σας συμφέρει
Ο Βορράς και ο Νότος του νησιού θα πρέπει να συνυπάρχουν ως ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη, να μην φύγει ο τουρκικός στρατός λέει ο Tatar
Έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να αλλάξει την πάγια θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό απευθύνει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar, ο οποίος επικαλούμενος τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο να εξετάσει το θέμα των άμεσων σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.
Ο Tatar, εκμεταλλευόμενος αφενός την ουκρανική κρίση που έχει απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη Ρωσία από τη Δύση και αφετέρου τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των προέδρων Putin και Erdogan και επικαλούμενος τις τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια σκηνή - κάτι που υποστηρίζει με ιδιαίτερο σθένος και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος - επιθυμεί να επιφέρει μια κολοσσιαία αλλαγή στις έως σήμερα ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στην διεθνή κοινότητα όσον αφορά το Κυπριακό.
Είναι γνωστό πως έως σήμερα καμία χώρα παγκοσμίως, πλην της Τουρκίας, δεν αναγνωρίζει την αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και συνεπώς κανένα κράτος δεν έχει επαφές μαζί της.
Μια αλλαγή στη στάση της Ρωσίας απέναντι στους Τουρκοκύπριους και κατ’επέκταση στο κυπριακό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνές πρόβλημα, αν όχι αδιέξοδο που χρονίζει, θα διέλυε το status quo που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, θα αποτελούσε μια άνευ προηγουμένουι ανατροπή και θα συνιστούσε μια τεράστια νίκη αφενός για τους Τουρκοκυπρίους αφετέρου για την Τουρκία καθώς θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να συμπαρασύρει προς αυτήν την κατεύθυνση και άλλα κράτη που ενδεχομένως θα συντάσσονταν με ένα «κύμα» αλλαγών στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Έκκληση Tatar σε Putin

«Μέσω εσάς, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συναισθήματα στους Ρώσους που ζουν στη Βόρεια Κύπρο.
Θέλουμε οι σχέσεις μας με τη Ρωσία να αναπτυχθούν και να επεκταθούν.
Για αυτό εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους τους Ρώσους και ζητώ επίσης από τις ρωσικές αρχές και τον Πρόεδρο Putin να εξετάσει προσωπικά το θέμα των σχέσεων με τη Βόρεια Κύπρο» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Tatar.
«Θα ήθελα να ζητήσω από τη ρωσική ηγεσία και τον ρωσικό λαό να επανεξετάσουν την πολιτική τους απέναντι στην Κύπρο, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στην Ουκρανία και όσα συμβαίνουν στον κόσμο με πολλές παγκόσμιες αλλαγές» επισήμανε ο Tatar, υποστηρίζοντας πως εάν η Μόσχα είχε άμεσες σχέσεις με τη Βόρεια Κύπρο, «θα ήταν χρήσιμο και για την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει σχέσεις με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη – Είναι προς το συμφέρον σας

Ο Tatar υποστηρίζει μιλώντας στο TASS, ότι ο Βορράς και ο Νότος του νησιού θα πρέπει να συνυπάρχουν ως ξεχωριστά ανεξάρτητα κράτη.
«Η ρωσική πλευρά πρέπει να επανεξετάσει την προσέγγισή της σε αυτό σύμφωνα με τα συμφέροντά της.
Και το συμφέρον της Μόσχας δεν είναι σαφώς προς την πλευρά της ευρωπαϊκής λύσης, κάτι που σημαίνει ότι ο Βορράς και ο Νότος της Κύπρου πρέπει να ενωθούν σε κάποιο είδος ομοσπονδίας υπό την ηγεσία της ΕΕ και η Τουρκία να φύγει από αυτή την περιοχή εντελώς» υπογράμμισε ο Tatar.

Θα χάσει η Ρωσία σε επιρροή

Σε αυτό το σημείο ο Tatar τόνισε ότι στο σενάριο εκείνο όπου ολόκληρη η ενωμένη Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, «η Ρωσία θα χάσει επίσης την επιρροή της στην περιοχή και τυχόν πολιτικούς δεσμούς με το νησί».
Είπε ότι σύμφωνα με τη θέση του, η Κύπρος πρέπει να χωριστεί σε δύο ανεξάρτητα κυρίαρχα κράτη, και κατ’επέκταση «η παρουσία της Άγκυρας ως εγγυητής της ασφάλειας στο νησί να παραμείνει και τα τουρκικά στρατεύματα να συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Να παραμείνουν τα τουρκικά στρατεύματα

«Εάν αυτοί οι στρατιωτικοί σχηματισμοί αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα, είναι πιθανό να δεχθούμε επίθεση από στρατεύματα από το ελληνικό τμήμα του νησιού.
Και κανείς δεν θα βοηθήσει τους Τουρκοκύπριους.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα» υπογράμμισε ο Tatar.

Tο παράδειγμα της Ουκρανίας

«Όσον αφορά τα ζητήματα της διασφάλισης της ασφάλειας και της ευημερίας της Ρωσίας, για παράδειγμα, η Ρωσία ενεργεί στην Ουκρανία, γιατί δεν ένιωθε ασφαλής με τα γεγονότα που συνέβαιναν στην Ουκρανία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Τουρκία.
Και είμαι σίγουρος ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να εκτιμήσουν ότι αυτό που θα ήθελε η Τουρκία, είναι η αυτοδιάθεση των Τουρκοκυπρίων σε ένα ξεχωριστό κράτος στο βόρειο τμήμα του νησιού με κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και με συνεργασία με το ελληνικό μέρος» υπογράμμισε ο Tatar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης