Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: «Λουτρό αίματος» τα επείγοντα του νοσοκομείου Al Shifa στη Γάζα, τραυματίες φτάνουν κάθε λεπτό

ΠΟΥ: «Λουτρό αίματος» τα επείγοντα του νοσοκομείου Al Shifa στη Γάζα, τραυματίες φτάνουν κάθε λεπτό
Χωρίς οξυγόνο, αναλγητικά, πόσιμο νερό και τρόφιμα το νοσοκομείο Al Shifa
Σχετικά Άρθρα
Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al Shifa στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του με τον όρο "λουτρό αίματος", σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα "ανάνηψη".
Ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ μπόρεσε να παραδώσει  ιατρικοφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, όπου "δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι" έχουν καταφύγει στον περίβολο του νοσοκομειακού συγκροτήματος, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση του στην οποία διευκρινίζει ότι "υπάρχει έλλειψη" πόσιμου νερού και τροφίμων.

Γίνονται ράμματα στο έδαφος
 
"Η ομάδα (που μετέβη στο νοσοκομείο) περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών με τον όρο 'λουτρό αίματος', με εκατοντάδες τραυματισμένους ασθενείς στο εσωτερικό του και νέους ασθενείς να καταφθάνουν κάθε λεπτό", αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι "στους ασθενείς που υποφέρουν από τραυματισμούς τους κάνουν ράμματα στο έδαφος και ότι τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ περιορισμένα ή ακόμη και ανύπαρκτα".
Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον παρά στο ελάχιστο και με πολύ περιορισμένη ομάδα και "οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο Ahli Arab για χειρουργικές επεμβάσεις".
Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης οξυγόνου και, σύμφωνα με την περιγραφή της ομάδας του ΠΟΥ, το ίδιο το νοσοκομείο "χρειάζεται ανάνηψη".
Μόνον 30 ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.
Όλη η υγειονομική υποδομή της Λωρίδας της Γάζας έχει πληγεί σοβαρά από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που διέπραξε η Hamas στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.
Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Hamas, τον θάνατο περίπου 18.800 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους αμάχων.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Hamas ότι χρησιμοποιεί κάποια νοσοκομεία --τα οποία χαίρουν ειδικού καθεστώτος προστασίας βάσει του δικαίου του πολέμου-- για να κρύψει εκεί όπλα, ή να εγκαταστήσει εκεί υπόγεια διοικητικά κέντρα.
Ο ΠΟΥ δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει το  Al Shifa "τις ερχόμενες εβδομάδες" για να μπορέσει εκ νέου να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες.
"Έως και 20 αίθουσες χειρουργείων του νοσοκομείου, όπως και υπηρεσίες μετεγχειρητικής φροντίδας, μπορούν να λειτουργήσουν αν τροφοδοτούνται τακτικά με καύσιμα, οξυγόνο, φάρμακα, τρόφιμα και νερό", υπογράμμισε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για προσωπικό.

Μόνο ένα νοσοκομείο λειτουργεί εν μέρει στη βόρεια Γάζα έναντι 24 που λειτουργούσαν πριν τον πόλεμο

Σήμερα, το Ahli Arab είναι το μόνο νοσοκομείο που "λειτουργεί εν μέρει" σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τρεις νοσοκομειακές υποδομές λειτουργούν μόνον στο ελάχιστο: Al Shifa, Al Awda και Al Sahaba. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν 24.
Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά το νοσοκομείο Kamal Adwan.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά θαλάμων ασθενών και κατήγγειλε την "πολιορκία" του που διήρκεσε αρκετές μέρες, κάνοντας λόγο για συλλήψεις μελών του προσωπικού.
Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα και συνέλαβε σχεδόν 80 μέλη της Hamas στον τομέα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αυτό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι το ιατρικό προσωπικό "εξετάστηκε".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης