Τελευταία Νέα
Διεθνή

Houthi: Συνομιλούμε μέσω του Ομάν με «τρίτα μέρη» για τις επιχειρήσεις που διεξάγουμε στην Ερυθρά Θάλασσα

Houthi: Συνομιλούμε μέσω του Ομάν με «τρίτα μέρη» για τις επιχειρήσεις που διεξάγουμε στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι επιθέσεις των Houthi οδήγησαν ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας
Το κίνημα των Houthi της Υεμένης που είναι υπό την επιρροή του Ιράν έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν με «διεθνή μέρη» σχετικά με τις επιχειρήσεις του στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος τους το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία από την ομάδα πολιτοφυλακής.
Η δήλωση δεν ανέφερε τα διεθνή μέρη που εμπλέκονται στις συνομιλίες και δεν ανέφερε πού ή πότε πραγματοποιήθηκαν, αλλά μπορεί να υποδηλώνει ότι οι Houthi θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να αποκλιμακώσουν.
Οι Χούτι τόνισαν στις συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν ότι η θέση τους δεν υπόκειται σε διαπραγματεύσεις έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την «επιθετικότητά» του κατά της Γάζας και επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Mohamed Abdel-Salam, εκπρόσωπος των Χούτι.
Ωστόσο, ο Abdel-Salam δήλωσε επίσης ότι «οποιαδήποτε πραγματικά βήματα» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα με την εισαγωγή τροφίμων και φαρμάκων «θα συνέβαλαν στη μείωση της κλιμάκωσης».
Οι Houthi εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό και την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα που σκότωσε σχεδόν 19.000 Παλαιστίνιους.
«Έχουμε τονίσει σε όλους ότι οι επιχειρήσεις (των Houthi) είναι για να στηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στην επίθεση και την πολιορκία», είπε ο Abdel-Salam σε δήλωση.
Οι επιθέσεις των Houthi οδήγησαν ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μιας ζωτικής σημασίας πλωτής οδού για το παγκόσμιο εμπόριο και την ενέργεια που μεταφέρεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης