Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Στροφή Lula υπέρ των επενδύσεων με ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση

Βραζιλία: Στροφή Lula υπέρ των επενδύσεων με ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση
Η φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει στην απλούστευση του συστήματος, που θεωρείται ευρέως υπερβολικά επαχθές, και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης την τελευταία δεκαετία
H Κάτω Βουλή της Βραζιλίας ενέκρινε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023 μια σημαντική μεταρρύθμιση του περίπλοκου φορολογικού συστήματος της χώρας σε μια σημαντική νίκη του αριστερού προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση.
Η πολυαναμενόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στοχεύει στην απλούστευση του συστήματος, που θεωρείται ευρέως υπερβολικά επαχθές τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις, και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης την τελευταία δεκαετία.
Η μεταρρύθμιση θα «διευκολύνει τις επενδύσεις», έγραψε στο Twitter ο Lula, ο οποίος γιόρτασε την έγκριση της πρότασης αργά την Παρασκευή (15/12) και ευχαρίστησε το Κογκρέσο.
Η μεταρρύθμιση - που αρχικά εγκρίθηκε από τους βουλευτές τον Ιούλιο - έπρεπε να ψηφιστεί εκ νέου αφού η Γερουσία έκανε αλλαγές στο κείμενο προτού το στείλει πίσω στην Κάτω Βουλή.
Η συνταγματική τροποποίηση πέρασε εύκολα με διαφορά μεγαλύτερη από 3 προς 1 και στους δύο γύρους ψηφοφορίας.
Όταν τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στη γιγαντιαία τηλεοπτική οθόνη του Κογκρέσου, οι νομοθέτες αντέδρασαν με επευφημίες και χειροκροτήματα..

Πολιτική αντιπαράθεση

«Μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, η χώρα θα έχει ένα σύγχρονο, λιτό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που θα αλλάξει την οικονομία της», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος Arthur Lira, προσθέτοντας ότι δεν είναι «το τέλειο σύστημα, αλλά αυτό που μπορεί να εγκριθεί».
Οι σχέσεις μεταξύ Lula και Κογκρέσου, όπου κυριαρχούν οι Συντηρητικοί νομοθέτες, είναι τεταμένες.
Αυτή την εβδομάδα, το Κογκρέσο ανέτρεψε το veto του Lula, ώστε να μπορέσει να επαναφέρει τη νομοθεσία που αναιρεί την προστασία των δικαιωμάτων γης των αυτόχθονων πληθυσμών.
Και η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης ακολούθησε εισροή - ρεκόρ κεφαλαίων στους νομοθέτες για έργα στις πολιτείες καταγωγής τους, αποκαλύπτοντας την εξάρτηση της κυβέρνησης σε επιχορηγήσεις για τη συγκέντρωση ψήφων για την προώθηση της οικονομικής της ατζέντας.
Ωστόσο, η υιοθέτηση της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι ωστόσο μια νίκη για τον Lula, η κυβέρνηση του οποίου έθεσε την έγκριση της ως προτεραιότητα.

Η φορολογική μεταρρύθμιση

Η φορολογική μεταρρύθμιση θα συγχωνεύσει τις πέντε κύριες επιβαρύνσεις σε δύο φόρους προστιθέμενης αξίας: έναν ομοσπονδιακό και έναν άλλο που θα μοιραστεί μεταξύ πολιτειών και δήμων.
Σύμφωνα με το τρέχον σύστημα, οι πέντε κύριοι φόροι στην κατανάλωση εισπράττονται σε διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης, με τις 27 ομοσπονδιακές οντότητες και περισσότερους από 5.500 δήμους να επιβάλλουν δικές τους εισφορές.
Το σύστημα δημιουργεί διαφορές ερμηνείας, οδηγώντας σε χρονοβόρες αγωγές και απαιτώντας από τις εταιρείες να έχουν τεράστια λογιστικά τμήματα.
Αυτό μειώνει τους προϋπολογισμούς για τομείς όπως η έρευνα και η ανάπτυξη και αποτρέπει τις ξένες επενδύσεις.
Η μεταρρύθμιση θα υπογραφεί τώρα σε νόμο σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης