Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το βλέμμα στο παράδειγμα της... Ρουάντα οι συναντήσεις Meloni με Sunak και Rama για το μεταναστευτικό

Με το βλέμμα στο παράδειγμα της... Ρουάντα οι συναντήσεις Meloni με Sunak και Rama για το μεταναστευτικό
Τόσο ο Sunak, όσο και ο Rama συμμετέχουν σήμερα Σάββατο 16/12 και στο Atreju το Φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος της Meloni, "Αδέλφια της Ιταλίας", το οποίο οργανώνεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Βατικανό, στους κήπους του Κάστρου Καστέλ Σαντ Άντζελο.
H Iταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni επιστρέφοντας από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες προσπαθεί να δείξει ότι, παρά τα όποια προβλήματα, βρίσκεται σε πλήρη δράση, σε εσωτερικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σημειώνει η Deutsche Welle.
Η πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Rishi Sunak και στη συνέχεια με τον Αλβανό ομόλογό της Edi Rama.
Και με τους δυο υπάρχουν κοινές απόψεις σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

"Οι Μeloni και Sunak αποφάσισαν την συνχρηματοδότηση ενός κοινού σχεδίου υποβοηθούμενων εθελοντικών επιστροφών στις χώρες καταγωγής, που ετοίμασε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, υπέρ των μεταναστών που βρίσκονται μπλοκαρισμένοι στην Τυνησία", αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

To ανακοινωθέν

Το ανακοινωθέν της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρει ότι "η Ιταλίδα πρωθυπουργός και οι ηγέτες με τους οποίους συναντήθηκε, συμφώνησαν στον περαιτέρω συντονισμό της συνεργασίας των τριών χωρών τους για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων".
"Συγχρόνως, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιτευχθεί οριστική σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων, και βάσει των βημάτων προόδου που επιτελέσθηκαν πρόσφατα στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την περιοχή αυτή", αναφέρει το ανακοινωθέν της κυβέρνησης Meloni.
Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές η συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία για δημιουργία δυο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες σε βόρειες πόλεις της Αλβανίας έχει ως σημείο αναφοράς εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας με την Ρουάντα.
Ως γνωστόν, το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων "πάγωσε" την κύρωση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για τους επόμενους τρεις μήνες, αλλά από την κυβέρνηση Meloni διαρρέει ότι το όλο σχέδιο πρόκειται ούτως ή άλλως, να εφαρμοστεί.


Rama: Αδελφές χώρες με την Ιταλία

Τόσο ο Sunak, όσο και ο Rama συμμετέχουν σήμερα Σάββατο 16/12 και στο Atreju το Φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος της Meloni, "Αδέλφια της Ιταλίας", το οποίο οργανώνεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Βατικανό, στους κήπους του Κάστρου Καστέλ Σαντ Άντζελο.
Ο Rama δεν χάνει ευκαιρία για να υπογραμμίσει την "μεγάλη εγγύτητα" και την "ειδική σχέση" της χώρας του με την Ιταλία, αν και η Αλβανία δεν στήριξε, πρόσφατα, την υποψηφιότητα της Ρώμης για την διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Expo 2030.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: "Είχαμε και άλλα αιτήματα ευρωπαϊκών χωρών για συνεργασία στο μεταναστευτικό, αλλά δεν τα δεχθήκαμε.
Είναι εξάδελφες χώρες, όχι αδελφές σαν την Ιταλία.
Η Ιταλία δεν θέλει να μεταφέρει αλλού το πρόβλημα, αλλά να διευρύνει το πεδίο για την διαχείριση της όλης διαδικασίας".
Η παρουσία των δυο πρωθυπουργών στο Φεστιβάλ, δεν είναι αρκετή για να περιορίσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

Βολές από Αριστερά

Η Αριστερά κατηγορεί το κόμμα της Meloni ότι φιλοξενεί τους Ισπανούς ακροδεξιούς του Vox, oι οποίοι, όπως τονίζεται, "δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν κρεμασμένο τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez".
Η επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Eli Slain, δεν έκανε δεκτή πρόσκληση να πάρει μέρος σε συζήτηση στο Atreju και απάντησε με διήμερη, δική της συνάντηση, αφιερωμένη στο μέλλον της Ευρώπης.
Στο Φεστιβάλ αυτό των "Αδελφών της Ιταλίας", το οποίο ολοκληρώνεται αύριο, η λέξη που χρησιμοποιείται πιο συχνά, είναι "υπερηφάνεια".
Πολλοί σχολιαστές, όμως, τονίζουν ότι το κύριο θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει τους συμμετέχοντες, είναι μάλλον ο διαχωρισμός της πολιτικής εξουσίας από σειρά θεσμών και οργανισμών που, κανονικά, πρέπει να είναι ανεπηρέαστοι και αυτόνομοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του υπεύθυνου εκπομπών δημοσιογραφικής εμβάθυνσης της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, Paolo Corsini.
Μιλώντας, χθες, από την εξέδρα του Φεστιβάλ Νεολαίας του Καστέλ Σαντ Άντζελο, ο Corsini αυτοχαρακτηρίσθηκε "ενεργό μέλος του κόμματος της Meloni" και κατέκρινε την επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την απουσία της. Δεν πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εγγύηση αμεροληψίας που απαιτεί μια ιστορική δημόσια τηλεόραση, όπως αυτή της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης