Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erkan (Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας): Η αγορά ομολόγων σε λίρα σε λίγο θα έχει απίστευτες αποδόσεις, επενδύστε τώρα

Erkan (Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας): Η αγορά ομολόγων σε λίρα σε λίγο θα έχει απίστευτες αποδόσεις, επενδύστε τώρα
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40% από τον διορισμό του Erkan τον Ιούνιο
H επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Hafize Gaye Erkan δήλωσε ότι ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής έχει πλησιάσει στο τέλος του και κάλεσε τους ξένους να επενδύσουν σε κρατικά ομόλογα σε λίρες με τις τρέχουσες ευνοϊκές αποδόσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023.
«Η αυστηρή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές καταναλωτή, αλλά ο μονοψήφιος πληθωρισμός δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2026», δήλωσε η Erkan σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Hurriyet.
Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες στο 40% από τον διορισμό της Erkan τον Ιούνιο.
Οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώνονταν και απέφευγαν τα ομόλογα σε λίρα για το μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς οι αξιωματούχοι στην Άγκυρα επέβαλαν μια σειρά ανορθόδοξων μέτρων με στόχο την αποθάρρυνση των ανοικτών πωλήσεων της λίρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Mehmet Simsek και ο Erkan, που διορίστηκαν φέτος, άρχισαν να αναθεωρούν αυτές τις πολιτικές, χαλαρώνοντας σταδιακά τους κανονισμούς, ενώ παράλληλα αύξησαν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η ευκαιρία

«Περίπου τέτοια εποχή του χρόνου, θα είμαστε σε ένα πιο ήπιο περιβάλλον όσον αφορά τον πληθωρισμό και τη νομισματική σύσφιξη», δήλωσε στην εφημερίδα. «Αν πρόκειται να έρθουν ξένοι επενδυτές, αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα.
Είναι προφανές ότι αν έρθουν αργότερα, θα υπάρξουν χαμηλότερες αποδόσεις».
Οι ξένοι διπλασιάζουν τις συμμετοχές τους σε τουρκικά ομόλογα που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό
Υπήρξε αυξημένη ζήτηση από ξένους επενδυτές για κρατικά ομόλογα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ιδίως από τις ΗΠΑ, δήλωσε η Erkan.
«Δεν θέλουμε οι ξένοι επενδυτές να επενδύουν μέσω swaps, καθώς αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στα αποθεματικά», είπε ο ίδιος.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης θα επιβραδυνθεί και θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι αυξήσεις των τιμών έχουν μειώσει ρυθμό για προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα, τα λευκά είδη και τα έπιπλα, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος σε τομείς όπως οι μεταφορές και τα τρόφιμα, σημείωσε η Erkan.
Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού ήταν 62% στα τέλη Νοεμβρίου.
Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 65% και στο 36% στο τέλος του 2024.
Ο πληθωρισμός στην εκπαίδευση και τα ενοίκια ήταν πιο επίμονος, ενώ η έλλειψη προσφοράς επηρεάζει τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών στη στέγαση, δήλωσε ο Erkan, προσθέτοντας ότι αισθάνεται επίσης τον αντίκτυπο των υψηλών ενοικίων στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κεντρικός τραπεζίτης πέρασε δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ ως στέλεχος σε κορυφαίες τράπεζες, όπως η Goldman Sachs Group Inc.
«Γιατί η Κωνσταντινούπολη είναι πιο ακριβή από το Μανχάταν;» διερωτάται.
«Δεν μπορούσαμε να βρούμε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, είναι εξαιρετικά ακριβά.
Εγκατασταθήκαμε στο σπίτι των γονιών μου και μένουμε εκεί».
Foreigners Double Holdings of Long-Abandoned Turkey Bonds - Bloomberg
Has Erdoğan really embraced economic orthodoxy in Turkey?
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης