Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΕ – Πολωνία: Η ένταξη της Ουκρανίας θα συντρίψει την ευρωπαϊκή γεωργία, στους δρόμους οι αγρότες

Βαθαίνει το ρήγμα στην ΕΕ – Πολωνία: Η ένταξη της Ουκρανίας θα συντρίψει την ευρωπαϊκή γεωργία, στους δρόμους οι αγρότες
Έντονα αντιδρά η Βαρσοβία σε μία ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ - Μπλόκο στα ουκρανικά τρόφιμα από τους Πολωνούς αγρότες
Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα μπορούσε να υπονομεύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Ένωση θέτοντας τους Ευρωπαίους αγρότες εκτός επιχειρηματικής δραστηριότητας, δήλωσε το Σάββατο (16/12/2023) ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Michal Kolodziejczak.
Την Πέμπτη (14/12), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ουκρανία.
«Η ουκρανική γεωργία είναι ικανή να αποσταθεροποιήσει την επισιτιστική ασφάλεια σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εάν το θέλουμε αυτό, μπορούμε να ανοίξουμε αμέσως τις πόρτες και να πούμε: "Κλείνουμε τις γεωργικές μας επιχειρήσεις, γιατί το έργο τους δεν θα έχει νόημα"», είπε ο Kolodziejczak στον πολωνικό σταθμό RMF FM.
Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα βλάψει τα συμφέροντα των Πολωνών αγροτών, καθώς θα κυριαρχούνται από μεγάλες ουκρανικές γεωργικές εταιρείες, συνέχισε ο Πολωνός αξιωματούχος.
Υπογράμμισε ότι ολόκληρη η ουκρανική γεωργία μονοπωλείται από περίπου 95 επιχειρήσεις που ελέγχουν οτιδήποτε από τη γη μέχρι το σιδηρόδρομο.

Τι είχε κάνει η Γερμανία με την Πολωνία


«Πρέπει να σεβαστούμε τα συμφέροντά μας, όπως, για παράδειγμα, έκανε η Γερμανία όταν η Πολωνία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εκείνη την εποχή, η αγορά εργασίας για τους Πολωνούς ήταν παγωμένη για οκτώ χρόνια.
Σήμερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία - φρέσκα και μεταποιημένα – δεν πρέπει να εισέρχονται στην Πολωνία, για παράδειγμα για 20 χρόνια μετά την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ραγδαία επιδείνωση

Οι Πολωνο-Ουκρανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω της εισροής ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Πολωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, επέκτειναν μονομερώς την απαγόρευση των αδασμολόγητων εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών μετά την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στις 15 Σεπτεμβρίου.
Σε απάντηση, η Ουκρανία υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Οι Πολωνοί αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κλείνοντας τους δρόμους εισόδου στα φορτηγά που μεταφέρουν ουκρανικά τρόφιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης