Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεχάστε όσα ξέρατε – Η μητέρα των μαχών μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ θα δοθεί στο Καζακστάν για έναν και μόνο λόγο

Ξεχάστε όσα ξέρατε – Η μητέρα των μαχών μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ θα δοθεί στο Καζακστάν για έναν και μόνο λόγο
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία υπερτονίζουν τον τεράστιο ρόλο της Κεντρικής Ασίας και ειδικότερα του Καζακστάν
Σχετικά Άρθρα
Ο πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία μεταξύ Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με γεωπολιτικές προεκτάσεις σε όλο τον κόσμο, υπερτονίζει τη σημασία της Κεντρικής Ασίας.
Το τελευταίο διάστημα οι επαφές Αμερικανών, Ευρωπαίων και Βρετανών αξιωματούχων με τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες που βρίσκονται «υπό την επιρροή» της Μόσχας, αλλά και της Κίνας, έχουν γίνει εντυπωσιακά συχνές.
ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν να διευρύνουν το ίχνος τους στο Νότιο Καύκασο και ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρέμβασή τους στις ειρηνευτικές συνομιλίες Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, επιχειρώντας να πάρουν την «πρωτοκαθεδρία» της Ρωσίας.
Μεταξύ άλλων, όλες αυτές είναι περιοχές που μπορούν να διαδραματίσουν τον ρόλο των εναλλακτικών διαδρομών Ενέργειας και εμπορευμάτων από την Ασία στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Αμερικανικές παρεμβάσεις στο Καζακστάν

Ιδιαίτερο ρόλο στη νέα γεωπολιτική σύγκρουση έχει το Καζακστάν μία ιδιαίτερα πλούσια χώρα σε φυσικούς πόρους και όχι μόνο.
Οι Αμερικανοί με προεξάρχοντα τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken προειδοποιούν συνεχώς «για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και αναφέρονται επανειλημμένα στη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την «κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία» των χωρών της Κεντρικής Ασίας.
Η Ρωσία παρατηρεί προσεκτικά τη δραστηριότητα των Αμερικανών, των Ευρωπαίων, των Βρετανών στον χώρο των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και παρεμβαίνει ενεργά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov έχει επισημάνει πολλάκις ότι οι δυτικές χώρες «δεν το κρύβουν πως εργάζονται εκεί για να μη συνεχίσουν αυτά τα κράτη να διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία».
«Τους λένε: Πάρτε το μέρος του νικητή, η Ρωσία θα αποτύχει, οπότε αποφασίστε εκ των προτέρων», έχει υποστηρίξει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ήδη σύμμαχοι με τη Ρωσία

Ήδη αυτά τα κράτη είναι με τη Ρωσία σύμμαχοι σε διάφορα σχήματα, όπως στο «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (EAEU) και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Καζακστάν: Παρά τα παγκόσμια σοκ, έχουμε άψογες σχέσεις με τη Ρωσία, που είναι τόσο σημαντική στον κόσμο


To Καζακστάν και η Ρωσία θα συνεργάζονται συνεχώς, παρά τα «σοκ» στον κόσμο, δήλωσε στις 9/12/2023 ο πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας Kassym-Jomart Tokayev.
«Η Ρωσία είναι ο στρατηγικός εταίρος του Καζακστάν.
Έχουμε τα μεγαλύτερα χερσαία σύνορα με τη Ρωσία στον κόσμο.
Και έχουμε παραδόσεις καλής συνεργασίας, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν.
Και πιστεύω ότι, παρά την σοκ στη διεθνή σκηνή, θα συνεργαζόμαστε συνεχώς», δήλωσε ο Tokayev σε συνέντευξή του στο Euronews.
«Η Ρωσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σύγχρονο κόσμο.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι παίζει αρνητικό ρόλο.
Κάποιοι πιστεύουν ότι παίζει θετικό ρόλο.
Ωστόσο, γενικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να συνεργαστεί και με το Καζακστάν το κάνει», σημείωσε.
Ο Tokayev στάθηκε στην πρόσφατη «πολύ επιτυχημένη» επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Αστάνα.
Υπογράμμισε βέβαια ότι το Καζακστάν ασκεί μια διαφοροποιημένη διεθνή πολιτική, έχοντας εξαιρετικές σχέσεις με την Κίνα, εταίρους στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.
Παράλληλα το Καζακστάν διατηρεί «στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με τις ΗΠΑ».
Όλα αυτά «ανταποκρίνονται πλήρως στη γεωγραφική θέση μας, με το Καζακστάν να είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο», κατέληξε ο Tokayev.

Η Κίνα προωθεί νέους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων

Η Κεντρική Ασία έχει αποκτήσει αυξανόμενη στρατηγική σημασία και για την Κίνα καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει στριμώξει τις άμεσες διαδρομές της αλυσίδας εφοδιασμού μεταξύ Κίνας και ΕΕ.
Εναλλακτικές λύσεις χρειάζονται πλέον αυξημένες επενδύσεις στην Κεντρική Ασία, με τη Ρωσία να συμμετέχει επίσης σε μέρος τους.
Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες να βαθύνει τις οικονομικές και γεωπολιτικές σχέσεις με αυτά τα κράτη, να προχωρήσει επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές.
Από την πλευρά της, άρχισε να διοργανώνει το 2020 το σχήμα C5+C, μια πιο στοχευμένη παρέμβαση στην περιοχή χωρίς τη Ρωσία - σε αντίθεση με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου συμμετέχουν και οι δύο.
Το Πεκίνο χρειάζεται να ενισχυθεί η συνδεσιμότητα της περιοχής και να διασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών Κίνας - Ευρώπης.
Καθώς η προηγούμενη σιδηροδρομική διαδρομή Καζακστάν - Ρωσία προς την Ευρώπη έχει πλέον αποκοπεί, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές είναι τώρα είτε Κίνα - Καζακστάν - Ευρώπη είτε Κίνα - Ουζμπεκιστάν - Τουρκμενιστάν προς την Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης