Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσγειώνει τις αγορές ο Williams της Fed - Δεν είναι της παρούσης οι μειώσεις επιτοκίων

Προσγειώνει τις αγορές ο Williams της Fed - Δεν είναι της παρούσης οι μειώσεις επιτοκίων
Ο Williams είπε ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και εάν η τάση χαλάρωσης του πληθωρισμού αντιστραφεί, είναι έτοιμη να σφίξει ξανά την πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, John Williams, δήλωσε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν αποτελούν θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή για την κεντρική τράπεζα.
«Δεν μιλάμε πραγματικά για μειώσεις επιτοκίων αυτή τη στιγμή», είπε στο CNBC. «
Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στο ερώτημα που έχουμε μπροστά μας, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος Powell... είναι, έχουμε φτάσει τη νομισματική πολιτική σε αρκετά περιοριστική στάση ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2%;
Αυτό είναι το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας».
Η Fed διατήρησε την Τετάρτη σταθερό το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχόμενη φορά και έθεσε το τραπέζι για πολλαπλές μειώσεις το 2024 και μετά.
Οι προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Fed έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο μέσο όρο του 4,6% μέχρι το τέλος του 2024, που θα ήταν μειώσεις κατά τρεις μονάδες από το τρέχον στοχευμένο εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Βάσει δεδομένων

Ο Williams είπε ότι η Fed θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δεδομένα και εάν η τάση χαλάρωσης του πληθωρισμού αντιστραφεί, είναι έτοιμη να σφίξει ξανά την πολιτική.
«Φαίνεται ότι βρισκόμαστε κοντά ή κοντά σε αυτό από την άποψη επαρκώς περιοριστικών, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν», είπε ο Williams.
«Ένα πράγμα που μάθαμε ακόμη και τον περασμένο χρόνο είναι ότι τα δεδομένα μπορούν να κινηθούν και με εκπληκτικούς τρόπους, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε για να σφίξουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν η πρόοδος του πληθωρισμού σταματήσει ή αντιστραφεί».
Η Fed προέβλεψε ότι ο αγαπημένος της δείκτης πληθωρισμού - ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης - θα μειωθεί στο 2,4% το 2024 και θα μειωθεί περαιτέρω στο 2,2% έως το 2025 και τελικά θα φτάσει τον στόχο του 2% το 2026.
Ο δείκτης αυξήθηκε 3,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης