Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στήνεται σκηνικό νέου πολέμου – ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία από τη μία, Κίνα, Ιράν, Βενεζουέλα από την άλλη, στη μέση η Γουιάνα

Στήνεται σκηνικό νέου πολέμου – ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία από τη μία, Κίνα, Ιράν, Βενεζουέλα από την άλλη, στη μέση η Γουιάνα
Νέος πόλεμος για τα πετρέλαια ετοιμάζεται στον κόσμο – Θα επέμβουν οι ΗΠΑ, τι θα συμβεί με τα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, Ουκρανίας
Η αναβίωση της συνοριακής διαμάχης της Βενεζουέλας με τη Δημοκρατία της Γουιάνας μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο σύμφωνο AUKUS - Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες - να ανατρέψει ή να αμφισβητήσει τα κέρδη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), της Ρωσίας και του Ιράν στο Νότο Αμερική και Καραϊβική.
Η εδαφική διαμάχη για την περιοχή Essequibo της Γουιάνας εκτείνεται πίσω στο 1840, φαινομενικά επιλύθηκε με τη Διαιτητική απόφαση του Παρισιού το 1899, αλλά αναζωπυρώθηκε με την ανακάλυψη τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων στις ακτές της στις αρχές του 21ου αιώνα.
Αυτό επιδεινώθηκε από τη Βενεζουέλα και τους συμμάχους της το 2022-23 για διάφορους λόγους και με τρόπους που έσπασαν τα χρόνια διμερών και πολυμερών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κρατών, αναφέρει ανάλυση του Foreign Affairs.

Επί ποδός στις ΗΠΑ

Η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ έχει στο ραντάρ της τη νέα διαμάχη και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Κοινοπολιτεία είναι σε ετοιμότητα.
Η Νότια Διοίκηση, από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023, είχε αρχίσει να διεξάγει κοινές πτητικές επιχειρήσεις με τις αμυντικές δυνάμεις της Γουιάνας, στέλνοντας ένα μήνυμα στη Βενεζουέλα.
Και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είπε στον πρόεδρο της Γουιάνας Mohamed Irfaan Ali ότι οι ΗΠΑ θα υποστήριζαν «την κυριαρχία της Γουιάνας και την ισχυρή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro επέκρινε τη Γουιάνα για εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωρίζοντας μάλιστα ότι αυτό ήταν μια αναπόφευκτη συνέπεια της στρατιωτικής συσσώρευσης της Βενεζουέλας στα σύνορα της Γουιάνας.
Επίσης, αρκετές μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έχουν μερίδιο στην εμπλοκή, δεδομένης της συμμετοχής τους σε ένα από τα μεγαλύτερα νέα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο.

Ο ρόλος της Κίνας

Και όμως είναι το Πεκίνο και η Τεχεράνη που συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να κλιμακώσουν την κρίση σε σημείο σύγκρουσης προκειμένου να απομακρυνθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από τον Ινδο-Ειρηνικό.
Η ΛΔΚ έχει εργαστεί με συνέπεια τα τελευταία χρόνια για να κρατήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εγκλωβισμένες στον Ευρωατλαντικό και έχει επωφεληθεί από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον πόλεμο Hamas-Ισραήλ και τις προσποιήσεις της ΛΔΚ που εδρεύει στον Ατλαντικό, με προσπάθειες να ωθήσει την Αργεντινή σε απειλητικό πόλεμο και πάλι για τα νησιά Φώκλαντ.
Η προοπτική της στρατιωτικής δέσμευσης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη της Γουιάνας είναι πραγματική, και ενώ όντως υπόσχεται να κρατήσει τις δυνάμεις τους έξω από τον Ειρηνικό —προς όφελος της ΛΔΚ— προσφέρει επίσης την ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξει τη δέσμευσή του σε Σύμμαχος της Κοινοπολιτείας και για τις ΗΠΑ, ειδικότερα, να εκκαθαρίσουν την επιρροή της ΛΔΚ από τη λεκάνη της Καραϊβικής, όπου έχει γίνει διάχυτη.
Θα μπορούσε επίσης να είναι μια δοκιμή της συμμαχίας AUKUS, καθώς η Αυστραλία θα πρέπει να δείξει ότι είναι εξίσου προσηλωμένη στα συμφέροντα της Συμμαχίας εκτός του Ινδο-Ειρηνικού καθώς και σε αυτήν και ότι αναγνώρισε ότι η σύγκρουση της συμμαχίας με τη ΛΔΚ ήταν πράγματι , παγκόσμια.

Πόσο κοντά στον πόλεμο είναι ο κόσμος;

Η ξαφνική επανεμφάνιση της προοπτικής μιας επικείμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, λοιπόν, μεταξύ της Βενεζουέλας και της γειτονικής Γουιάνας είναι περισσότερο αντανάκλαση των ευρύτερων στρατηγικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) και του Ιράν, παρά μια αντανάκλαση της Διαιτητικής Αποφάσεως του Παρισιού το 1899.
Υπάρχει μια γνήσια συνιστώσα του εθνικισμού της Βενεζουέλας και του ανταγωνισμού για εδάφη τώρα που τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γουιάνας στην αμφισβητούμενη περιοχή είναι γνωστό ότι είναι από τα πιο σημαντικά στον κόσμο.
Το γεγονός ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει προεδρικές εκλογές το 2024 είναι επίσης σημαντικό και απαιτεί από τον Maduro να κάνει εκστρατεία με βάση εθνικιστικές γραμμές και την υπόσχεση ότι τα νέα ενεργειακά κοιτάσματα θα αναζωογονήσουν την οικονομία.
Αλλά οι Βενεζουελάνοι γνωρίζουν ότι τα εκτεταμένα εθνικά ενεργειακά αποθέματα - σε μεγάλο βαθμό βαρύ πετρέλαιο και όχι ελαφρύ αργό από τα νέα κοιτάσματα της Γουιάνας - έχουν κακή διαχείριση από την κυβέρνηση Maduro και έχουν αποδώσει ελάχιστα στους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας.
Η Βενεζουέλα, ακόμη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της, έχει πληθωρισμό πάνω από 280% ετησίως το 2023, αν και αυτό το ποσοστό υποτιμά την πραγματική υποβάθμιση της εθνικής οικονομίας.

Οι προσπάθειες

Μέσα σε όλα αυτά, ο Mohamed Irfaan Ali και ο Nicolàs Maduro στις 10 Δεκεμβρίου 2023, συμφώνησαν να συναντηθούν στον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες στις 14 Δεκεμβρίου 2023, για να συζητήσουν το θέμα της αμφισβητούμενης περιοχής στην περιοχή Essequibo — μετά από σημαντική πίεση από τη Βραζιλία, την Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), και της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).
Το θέμα βρίσκεται ήδη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) και ο Irfaan Ali είπε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση του ICJ και ότι δεν θα υποκύψει στις απειλές από τη Βενεζουέλα.
Τα ζητήματα της πραγματικής υπόθεσης, ωστόσο, είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την παγκόσμια γεωπολιτική πραγματικότητα ότι τόσο η ΛΔΚ όσο και το Ιράν επιδιώκουν να απομακρύνουν τις στρατιωτικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης εναντίον τους.
Η ΛΔΚ επιδιώκει να κρατήσει τις ΗΠΑ, ειδικότερα, δεσμευμένες στον ευρωατλαντικό χώρο και ανίκανες να αναπτύξουν δυνάμεις στον Ινδο-Ειρηνικό, και έτσι υποστήριξε τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, Ισραήλ και Hamas και προσπάθησε να ωθήσει την Αργεντινή να αναβιώσει μια στρατιωτική απειλή για τη συνεχιζόμενη κατοχή των Νήσων Φώκλαντ στον Νότιο Ατλαντικό από τη Βρετανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης