Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ύφεση στη Γερμανία - Επιδείνωση και τον Δεκέμβριο για την οικονομική δραστηριότητα

Ύφεση στη Γερμανία - Επιδείνωση και τον Δεκέμβριο για την οικονομική δραστηριότητα
Η οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας επιδεινώθηκε και τον Δεκέμβριο
Σχετικά Άρθρα
Η οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας επιδεινώθηκε και τον Δεκέμβριο, καθώς τόσο η μεταποιητική δραστηριότητα όσο και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, γεγονός που υποδηλώνει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του έτους.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) HCOB German Flash Composite, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε για έκτο συνεχή μήνα, υποχωρώντας στο 46,7 τον Δεκέμβριο από το 47,8 του Νοεμβρίου, κάτω από το 48,2 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Μια μέτρηση κάτω από το επίπεδο του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας.
"Εάν βρίσκεστε στο κυνήγι για δώρα αυτή τη στιγμή, δεν θα βρείτε χρυσάφι στην τελευταία έρευνα PMI για τη Γερμανία", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
"Αυτό επιβεβαιώνει την άποψή μας για ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης μέχρι το κλείσιμο του έτους".
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης ορίζονται ως τεχνική ύφεση.

Στασιμοπληθωρισμός

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε ένδειξη 48,4 τον Δεκέμβριο από 49,6 τον προηγούμενο μήνα, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 49,8.
"Στον τομέα των υπηρεσιών, το οικονομικό τοπίο εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις ζοφερές αποχρώσεις του στασιμοπληθωρισμού", δήλωσε ο de la Rubia. Η παραγωγή συρρικνώθηκε, ενώ οι τιμές των εισροών αυξήθηκαν.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στο 43,1 από 42,6 τον Νοέμβριο, ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 43,2 και εξακολουθεί να βρίσκεται σε έδαφος συρρίκνωσης.
Οι νέες παραγγελίες συνεχίζουν να συρρικνώνονται με ταχείς ρυθμούς, έδειξε η έρευνα, σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν στο τέλος του τέταρτου τριμήνου, με τις επιχειρήσεις να αναφέρουν την απότομη αύξηση των τιμών παραγωγής εδώ και επτά μήνες εν μέσω μιας πιο έντονης αύξησης του μέσου κόστους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης