Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρύβει η ετήσια ομιλία Putin: Τελευταίο μήνυμα στη Δύση - Έρχεται μακελειό στην Ουκρανία, προς νέες απώλειες το Κίεβο

Τι κρύβει η ετήσια ομιλία Putin: Τελευταίο μήνυμα στη Δύση - Έρχεται μακελειό στην Ουκρανία, προς νέες απώλειες το Κίεβο
Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είναι ρωσικά εδάφη, τα οποία η Ρωσία θα τα πάρει πίσω υποστήριξε ο Vladimir Putin
Η χθεσινή ετήσια και πολύωρη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin ήταν γεμάτη από κρυμμένα μηνύματα και συμβολισμούς που σε πολύ μεγάλο βαθμό, εάν αποκωδικοποιηθούν, μπορούν να αποκαλύψουν τον τρόπο σκέψης και τις επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο Ρώσος πρόεδρος.
Πρόκειται για σχέδια που μάλλον θα πρέπει να προβληματίσουν τη Δύση για τη στρατηγική και τη στάση που εξακολουθεί να έχει απέναντι στη Ρωσία.


Δεν τα παρατάμε

Ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν είναι διασφαλισμένη η κυριαρχία της.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση που εν πολλοίς μεταφράζεται στο ότι η Δύση πρέπει να το πάρει απόφαση ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παρατήσει τίποτα, εάν δεν υλοποιήσει τους στόχους της, πρωτίστως στην Ουκρανία.

Δεν μας κάμψατε

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία της ρωσικής οικονομίας κατά τη διάρκεια του 2023.
Μεταξύ άλλων είπε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2023, ότι το εξωτερικό χρέος μειώνεται από τα 46 στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια, ότι η ανεργία έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 2,9%, ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται και ότι η βιώσιμη ανάπτυξη της Ρωσίας είναι εγγυημένη μεσοπρόθεσμα.
Με λίγα λόγια, ο Putin είπε στους Δυτικούς πως … βάλτωσαν οι ίδιοι στις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία, διότι αυτές όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά έκαναν ακόμα πιο δυνατή τη Ρωσία και την οικονομία της, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχιση του πολέμου.

Θα πάμε μέχρι τέλους στην Ουκρανία

Όσον αφορά την Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν έχουν αλλάξει και ότι αυτοί αφορούν την ουδετερότητα, την αποστρατιωτικοποίηση και από-ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.
O Putin υποστήριξε πως θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ρωσία, ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια τραγωδία, ότι η νοτιοανατολική Ουκρανία ήταν πάντα φιλορωσική και ανήκαν ιστορικά στη ρωσική επικράτεια καθώς και ότι η Οδησσός είναι μια ρωσική πόλη και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ιστορικά ρωσικό έδαφος.
Οι τοποθετήσεις αυτές του Putin έχουν τεράστιο ενδιαφέρον.
Διότι, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να πάει σε διαπραγματεύσεις και ότι θα πάει μέχρι τέλους, όποιο και αν είναι το κόστος.
Μάλιστα προσδιορίζει το τέλος αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Οδησσό και τη νοτιοανατολική Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είναι ρωσικά εδάφη, τα οποία η Ρωσία θα τα πάρει πίσω, διαμηνύοντας πως οι Ουκρανοί είναι μέρος του μεγάλου ρωσικού λαού που δεν πρόκειται να αφεθεί στα χέρια της Δύσης.

Έχουμε αρκετούς στρατιώτες και όπλα, ακόμα και για εσάς

Στο πλαίσιο αυτό, ο Putin έκανε επίδειξη δύναμης και πυγμής μια και εν πολλοίς έστειλε το μήνυμα ότι έχει τη δύναμη να υλοποιήσει τους στόχους αυτούς.
Είπε πως η Δύση έδωσε στο Κίεβο ότι είχε υποσχεθεί και ακόμα περισσότερα σε όπλα και εξοπλισμό, αναφέροντας πως από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης τον περασμένο Ιούνιο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 747 τανκ και 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα.
Σημείωσε πως επιστρατεύτηκαν εθελοντικά 483.000 Ρώσοι στρατιώτες, αν και είχαν προγραμματιστεί 412.000 και υποστήριξε πως καθημερινά 1.500 Ρώσοι εντάσσονται στις τάξεις του ρωσικού στρατού.
Με λίγα λόγια, έστειλε το μήνυμα πως σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Ρωσία έχει όπλα και στρατιώτες που είναι αρκετά όχι μόνο για να υλοποιήσει τους στόχους της στην Ουκρανία … αλλά που μπορούν να φτάσουν… μέχρι και τη Δύση.

Καμία απομόνωση

Σχετικά με ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ο Putin είπε ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός κρατών που θέλουν ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της παγκόσμιας κοινότητας.
Ανέφερε μάλιστα τις εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Ρωσία με την Κίνα, επισημαίνοντας πως οι σινορωσικές σχέσεις είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στον κόσμο.
Με αυτόν τον τρόπο ο Putin υπογράμμισε πως η Ρωσία έχει πολλούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των πιο ισχυρών κρατών παγκοσμίως και ότι η προσπάθεια της Δύσης να την απομονώσει, απέτυχε πλήρως.

Θέλουμε επαφές

Απάντηση όμως ο Putin έδωσε και στην ίδια τη Δύση, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί με όποιον πραγματικά το επιθυμεί.
Στις αιτιάσεις πως είναι ο ορισμός του «απόλυτου κακού» ο Putin υπογράμμισε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν προϊόν των Αμερικάνων, με τους Ευρωπαίους να προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως είναι έτοιμος να οικοδομήσει εκ νέου τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, αν και υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Με λίγα λόγια, ο Putin έστειλε το μήνυμα στη Δύση ότι δεν πρέπει να αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Και σε αυτό το σημείο, είπε ότι υπάρχουν δύο επιλογές.
Είτε η Δύση συνεχίζει με το σημερινό της πνεύμα είτε επιλέγει να συνομιλήσει με τη Ρωσία.
Και στα δύο αυτά σενάρια, ο Putin είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί.
Αλλά σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν συμφωνίες για το μέλλον εάν τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας δεν ληφθούν υπόψη και δεν διασφαλιστούν.
Και αυτό ήταν και το τελευταίο του μήνυμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης