Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη σε ... παρακμή - Scholz σε Orban: Βγες λίγο για έναν καφέ - Επιμένει η Ουγγαρία

Ευρώπη σε ... παρακμή - Scholz σε Orban: Βγες λίγο για έναν καφέ - Επιμένει η Ουγγαρία
Παρασκήνιο από τις συνομιλίες των Ευρωπαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz κάλεσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό Victor Orban να βγει από την αίθουσα, όπου βρίσκονταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και να πιεί έναν καφέ, όταν οι συζητήσεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία έφτασαν σε αδιέξοδο, αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Η… αποχώρηση του Orban και η απουσία του από την ψηφοφορία ήταν αυτή που επέτρεψε στην ΕΕ να αποφασίσει την έγκριση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Μολδαβία, και να αποδώσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Γεωργία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Orban αποχώρησε προσωρινά από την αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ψηφοφορία, ενώ επισημαίνεται πως η απουσία του Ούγγρου πρωθυπουργού είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων και μάλιστα με αρκετά «εποικοδομητικό τρόπο».

Η γερμανική λύση

Σύμφωνα με το Politico, o Scholz πρότεινε εάν ο Orban πραγματικά δεν ήθελε να συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, να έβγαινε για λίγο από την αίθουσα.
Αυτό κατά τον Scholz, θα επέτρεπε στους ηγέτες των 26 κρατών – μελών της ΕΕ να αποφασίσουν υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία ενώ ο Orban θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν συναίνεσε και πως καταψήφισε τη διαδικασία.

Τρεις ώρες συνομιλίες

«Περίπου τρεις ώρες αφότου οι συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ είχαν φτάσει σε αδιέξοδο, ο Γερμανός καγκελάριος είπε στον Ούγγρο πρωθυπουργό: «Ίσως θα θέλατε να πάρετε έναν καφέ και να τον πιείτε έξω από την αίθουσα».
Όπως λέει το Politico, η στρατηγική αυτή του Scholz προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς πολύ συχνά ο Γερμανός καγκελάριος επικρίνεται για την παρουσία και τις κινήσεις του στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Επικριτές του Scholz υποστηρίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τις διαπραγματευτικές ικανότητες της προκατόχου του Angela Merkel.

Προβληματισμός

Σύμφωνα με το Politico, η ιδέα ότι ένας Ευρωπαίος ηγέτης πρέπει να φύγει από την αίθουσα για να επιτευχθεί ομοφωνία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ δεν ήταν σε θέση να πουν εάν η κίνηση του Scholz είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Alexander de Croo υποστήριξε ότι ο Orban δεν είχε κάνει χρήση του veto στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ λόγω της αποφασιστικής στάσης των υπολοίπων 26 κρατών - μελών της ΕΕ.

H εκδοχή του Orban: Επί 8 ώρες τους έλεγα ότι είναι κακή ιδέα η ένταξη των Ουκρανών

Η Ουγγαρία μπορεί να μπλοκάρει αργότερα την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Victor Orban σε σημερινές του δηλώσεις, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του από την αίθουσα των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.
«Είναι 26 και είμαι μόνος μου.
Θέλουν να δώσουν μέσω αυτής της απόφασης, το κουράγιο στην Ουκρανία να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο.
Μου ζήτησαν να μην τους σταθώ εμπόδιο σε αυτό» είπε μιλώντας σε ουγγρικό ραδιόφωνο ο Orban, αναφέροντας πως το επιχείρημα των Ευρωπαίων ήταν πως η Ουγγαρία δεν χάνει κάτι με αυτήν την εξέλιξη.

Προσπάθησα να τους πείσω

Όπως είπε ο Orban, ήταν μια μακρά και δύσκολη συζήτηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Για 8 ώρες προσπαθούσα να τους πείσω να μην τον κάνουν.
Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία θα ήταν μια κακή απόφαση διότι η χώρα αυτή δεν είναι έτοιμη.
Ήταν αδύνατο να τους πείσω» ανέφερε ο Orban, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι του επισήμαναν πως οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι μια μακρά διαδικασία και δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ στο άμεσο μέλλον.

Μπορούμε να καταψηφίσουμε

«Εάν δεν θέλουμε η Ουκρανία να γίνει μέλος της ΕΕ, το ουγγρικό κοινοβούλιο μπορεί να το καταψηφίσει.
Και μέχρι το ζήτημα αυτό να φτάσει στο κοινοβούλιο, θα απαιτηθεί μια πολύ, πολύ μακρά διαδικασία.
Όπως το υπολόγισαν, κάτι που έκανα και εγώ, υπάρχουν περίπου 75 περιπτώσεις που το ουγγρικό κοινοβούλιο μπορεί να διακόψει αυτή τη διαδικασία.
Και μου είπαν, ότι εάν κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, υπάρξει κάτι που μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα της Ουγγαρίας, μπορώ να το σταματήσω» υποστήριξε ο Orban, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια κακή απόφαση και ότι για αυτό το λόγο αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ οι Ευρωπαίοι λάμβαναν την απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
«Αργότερα μπορούμε να σταματήσουμε αυτή τη διαδικασία.
Εάν χρειαστεί θα τραβήξουμε χειρόφρενο» υποστήριξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, θέτοντας αρκετά αυστηρούς όρους για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στα μέσα Νοεμβρίου η Κομισιόν υποστήριξε πως η Ουκρανία είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για να εγκριθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά η Ουγγαρία υποστήριζε πως δεν συμφωνούσε με αυτήν την προοπτική και πως θα ασκούσε veto στη διαδικασία.
Η ΕΕ έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι μια τέτοια απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική προκειμένου να στηρίξει Ουκρανία και Μολδαβία στην αντιπαράθεσή τους με τη Μόσχα.
Το καθεστώς μιας υποψήφιας χώρας από μόνο του, καθώς και η έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι χώρες θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης