Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαση μετά από 50.000 τόνους εκρηκτικών η Γάζα - Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ - 400.000 δολ. για τον ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar

Κόλαση μετά από 50.000 τόνους εκρηκτικών η Γάζα - Αλλάζει στρατηγική το Ισραήλ - 400.000 δολ. για τον ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar
Στους 18.787 νεκροί οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι
(upd9) Με τον ισραηλινό στρατό να εξακολουθεί να ισοπεδώνει τη Γάζα, βομβαρδίζοντας τα τελευταία 24ωρα με ιδιαίτερη ένταση την Khan Yunis και τη Rafah, εκεί όπου πιστεύει ότι βρίσκεται η ηγεσία της Hamas, οι ΗΠΑ σπεύδουν για ακόμα μια φορά να … συνετίσουν τους Ισραηλινούς, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στους αμάχους κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους.
Με τις πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να υποστηρίζουν πως σχεδόν οι μισές από τις 29.000 βόμβες που έχουν ρίξει οι Ισραηλινοί στη Γάζα δεν ήταν ακρίβειας, κάτι που προφανώς και δικαιολογεί τον υψηλό αριθμό αμάχων σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως είναι η Γάζα, οι Αμερικάνοι πιέζουν την κυβέρνηση Netanyahu να αλλάξει τη στρατηγική της και να πάει σε πιο «χειρουργικά χτυπήματα» κατά της Hamas και να αφήσει την χερσαία επίθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά οι Ισραηλινοί συναίνεσαν σε αυτές τις πιέσεις, διαμηνύοντας ότι η χερσαία επίθεση θα διαρκέσει για ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες.
Προς το παρόν ο IDF σφυροκοπά όλη τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να δείχνει το παραμικρό σημάδι υπαναχώρησης όσον αφορά την ένταση των πληγμάτων που φέρει κατά των Παλαιστινίων, προειδοποιώντας μάλιστα πως ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμα πολλούς μήνες.

50.000 τόνοι εκρηκτικών σε 63 ημέρες

Εκτιμάται πως μέσα σε αυτές τις 63 ημέρες του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ρίξει τουλάχισ0τον 50.000 τόνους εκρηκτικών.
Πρόκειται για μια ποσότητα πυρομαχικών που είναι τρεις φορές ισχυρότερη από την πυρηνική βόμβα στην Hiroshima.
55555.jpg
Ισραήλ σε ΗΠΑ: Χερσαία επίθεση στη Γάζα για 2 με 3 εβδομάδες ακόμα

Ακόμα δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να διαρκέσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS επικαλούμενο Αμερικάνους αξιωματούχους.
Οι αξιωματούχοι αυτοί υποστήριξαν πως οι Ισραηλινοί τους ενημέρωσαν πως η τρέχουσα επίθεση, «η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση που υποστηρίζεται από μαζικές αεροπορικές επιδρομές», θα πρέπει να τελειώσει «μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες».
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αναμενόμενη μείωση της έντασης των μαχών δεν συνεπάγεται την πλήρη διακοπή τους.
«Αντίθετα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκοπεύουν να συνεχίσουν τα πλήγματα, εστιάζοντας στην εξουδετέρωση των εναπομεινάντων ηγετών της Hamas» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια θέση εξέφρασε και ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε πως ο πόλεμος θα περάσει στην επόμενη φάση που προβλέπει την στόχευση της ηγεσίας της Hamas, και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα καθοδηγούνται από τις μυστικές υπηρεσίες.
Ο Sullivan δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε θα συμβεί αυτή η αλλαγή στη στρατηγική των Ισραηλινών.

400.000 δολάρια για τον Sinwar

Οι άγριες μάχες και οι βομβαρδισμοί στην Khan Yunis και στη Rafah, στα νότια εδάφη της Γάζας συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και το τελευταίο 24ωρο.
Παλαιστινιακά μέσα έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Ο IDF πιστεύει ότι σε αυτές τις περιοχές κρύβονται ο ηγέτης της Hamas, Yahya Sinwar αλλά και η ηγετική ομάδα της οργάνωσης.
Μάλιστα οι Ισραηλινοί έριξαν φυλλάδια στη Γάζα, μέσω των οποίων γνωστοποιούν την πρόθεση τους να δώσουν 400.000 δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Sinwar.
Επιπλέον, προσφέρονται 300.000 δολάρια για τον αδερφό του ηγέτη της Hamas, Muhammed Sinwar, ο οποίος διοικεί τη νότια ταξιαρχία της Hamas, 200.000 δολάρια για τον Rafaa Salameh διοικητή του τάγματος της Khan Yunis και 100.000 δολάρια για τον Mohammed Deif, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas.
4_120.jpg
Μεγάλες απώλειες

Οι Ισραηλινοί στην προσπάθεια τους να επιτύχουν τον βασικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από την πλήρη εξουδετέρωση της Hamas, μετρούν σοβαρές απώλειες στις τάξεις τους.
Ήδη μετρούν τουλάχιστον 116 νεκρούς στρατιώτες από τις 20 Οκτωβρίου όταν και άρχισε η χερσαία επίθεση, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.700.
Παρόλο αυτά, η ισραηλινή κοινή γνώμη υποστηρίζει πως η στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να συνεχιστεί ανεξάρτητα από το κόστος σε ζωές στρατιωτών.

Χτύπημα σε σχολείο

Αντιδράσεις προκαλεί η επίθεση των Ισραηλινών σε σχολείο στην Khan Yunis, το οποίο φέρεται πως χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.
Οι πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες, καθώς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για τρεις νεκρούς, ανάμεσα τους και ένα παιδί, ενώ το Al Jazeera μεταδίδει πως από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 33 άνθρωποι.

Άγριες μάχες

Τα τελευταία 24ωρα πέρα από τις συγκρούσεις σε Khan Yunis, άγριες μάχες γίνονται και στα βόρεια, στη συνοικία Shejaiya στην πόλη της Γάζας εκεί όπου οι Ισραηλινοί μέτρησαν την περασμένη Τετάρτη 13/12 τις μεγαλύτερες απώλειες τους – 10 νεκροί στρατιώτες - μέσα σε μια ημέρα.
«Θα γίνουν κι άλλες δύσκολες μάχες τις επόμενες μέρες» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.

Ο IDF ανέσυρε δύο πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών

Μάλιστα ο IDF ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ανέσυραν τα πτώματα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί από την Hamas κατά την εισβολή της στις 7 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για τους 19χρονους Nick Beizer και Ron Sherman, οι οποίοι κατείχαν τις θέσεις του δεκανέα και του λοχία αντίστοιχα.

ΗΠΑ: Κάντε χειρουργικές επιθέσεις

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu όσο και με τον υπουργό Άμυνας, Yoav Gallant, ζήτησε ο ισραηλινός στρατός να πάει σε επιχειρήσεις «πιο χαμηλής έντασης» και σε πιο «χειρουργικά χτυπήματα».
Άλλωστε το μήνυμα αυτό έστειλε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
«Θέλω οι Ισραηλινοί να επικεντρωθούν στην προστασία της ζωής αμάχων.
Όχι να σταματήσουν να καταδιώκουν τη Hamas, αλλά να δείχνουν περισσότερη προσοχή» υπογράμμισε ο Biden.

Θα διαρκέσει ο πόλεμος

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant υποστήριξε πως ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί.
«Η Hamas έχει δημιουργήσει υπόγειες υποδομές που δεν είναι εύκολο να καταστραφούν.
Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Hamas» τόνισε ο Gallant με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Netanyahu να υποστηρίζει πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να επιτύχει την πλήρη νίκη.

Πλήρης ισοπέδωση

Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται ακατάπαυστα, παντού, η Γάζα – εδώ και καιρό – έχει μετατραπεί σε μια κόλαση, σε μια περιοχή που τα ερείπια και τα συντρίμμια είναι πλέον η εικόνα της.
Πάνω από τα μισά κτήρια και υποδομές της Λωρίδας της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ισοπεδωθεί.
Από τα 34 νοσοκομεία, τα 11 λειτουργούν έστω και μερικώς, καλούμενα να διαχειριστούν τουλάχιστον 51.000 τραυματίες.
Όσον αφορά τους νεκρούς, ο απολογισμός είναι ντροπιαστικός.
Τουλάχιστον 18.787 νεκροί, εκ των οποίων πάνω από το 70% είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
Οι επιζώντες αναγκάζονται να στοιβάζονται σε περιοχές που συρρικνώνονται ολοένα και περισσότερο καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματικές έως αδύνατες τις συνθήκες διαβίωσης με τις διεθνείς οργανώσεις να υποστηρίζουν πως είναι αναπόφευκτο πλέον το ξέσπασμα επιδημιών.
777.jpg
7_56.jpg
8_52.jpgThe Gaza Strip is facing a catastrophic collapse of the healthcare system due to the ongoing aggression and siege by the Israeli occupation. pic.twitter.com/wJklL9Gg01
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης