Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη στο Βέλγιο – Κινέζοι πράκτορες με επιρροές στη Δεξιά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου

Αποκάλυψη στο Βέλγιο – Κινέζοι πράκτορες με επιρροές στη Δεξιά πτέρυγα του ευρωκοινοβουλίου
Τι έδειξε κοινή έρευνα των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde
Ένα μεγάλο δίκτυο συνδέσεων και επιρροών αποκάλυψε κοινή έρευνα των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde, σύμφωνα με το οποίο Κινέζοι κατάσκοποι επηρέαζαν ένα δίκτυο Δεξιών και Ακροδεξιών πολιτικών για περισσότερα από δύο χρόνια σε μια υπόθεση που δείχνει πώς το Πεκίνο προσπαθούσε να διαμορφώσει την πολιτική προς όφελός του.
Ο Daniel Woo, αξιωματικός της υπηρεσίας κατασκοπείας του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, πίεζε τον Frank Creyelman, πρώην Βέλγο γερουσιαστή, να επηρεάσει τις συζητήσεις στην Ευρώπη για θέματα που κυμαίνονται από την καταστολή της δημοκρατίας από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ έως τη δίωξη των Ουιγούρων στο Xinjiang.
Καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz επρόκειτο να επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη του 2022, ο Woo ζήτησε από τον Creyelman να πείσει δύο δεξιούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πουν δημόσια ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υπονομεύουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
«Σκοπός μας είναι να διχάσουμε τη σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης», έγραψε ο Woo σε ένα γραπτό μήνυμα στον Creyelman.
Text messages between David Woo and Frank Creyelman
Η σχέση μεταξύ του Κινέζου αξιωματικού και του Βέλγου γερουσιαστή τεκμηριώνεται σε 30 μήνες γραπτών μηνυμάτων μεταξύ 2019 και 2022 που ελήφθησαν από δυτική πηγή ασφαλείας σε κοινή έρευνα των Financial Times, Der Spiegel και Le Monde.
Ο Creyelman δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Τα μηνύματα αποκάλυψαν με σαφή λεπτομέρεια πώς οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να χειραγωγήσουν την πολιτική συζήτηση σε όλο τον κόσμο προς όφελος του Πεκίνου - μια ανησυχία που επισημαίνεται όλο και περισσότερο από τις δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Γενικό το πρόβλημα

Ενώ οι περισσότερες μεγάλες χώρες εμπλέκονται σε κατασκοπεία, η επιχείρηση MSS στην Ευρώπη υπογραμμίζει ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της κινεζικής κατασκοπείας - τις εκτεταμένες επιχειρήσεις επιρροής που στοχεύουν στη διαμόρφωση πολιτικών συζητήσεων που εκτείνονται από την Οτάβα έως το Λονδίνο μέχρι την Καμπέρα.
Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επανειλημμένα προειδοποιήσει για κρυφές προσπάθειες του Πεκίνου να παρέμβει στις εκλογές.
«Το MSS έχει περάσει δεκαετίες προσπαθώντας να διαμορφώσει την πολιτική και τον παγκόσμιο λόγο για την Κίνα.
Η στρατολόγηση και η χειραγώγηση ακαδημαϊκών, πολιτικών, ηγετών επιχειρήσεων και —όπως δείχνει αυτή η περίπτωση— ακόμη και πολιτικών, είναι μέρος αυτού», δήλωσε ο Alex Joske, σύμβουλος στο McGrathNicol και συγγραφέας του Spies and Lies, ενός βιβλίου για το MSS.
Ο Woo δραστηριοποιείται από το τμήμα Zhejiang των MSS, σύμφωνα με αξιωματούχους πληροφοριών από τέσσερις δυτικές χώρες.
Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες τον έχουν επίσης παρακολουθήσει να δρα στην Πολωνία και τη Ρουμανία.
Σε ένα μήνυμα το 2021, ο Woo είπε στον Creyelman ότι είχε επιφορτιστεί να «επιτεθεί στον Adrian Zenz», έναν ερευνητή που βοήθησε να αποκαλύψει πώς η Κίνα συνέλαβε εκατοντάδες χιλιάδες της κυρίως μουσουλμανικής μειονότητας Ουιγούρων στην μακροδυτική περιοχή της Xinjiang.

Text messages from David Woo
Ο Woo ζήτησε επίσης από τον Creyelman να βοηθήσει στη διακοπή μιας διάσκεψης για την Ταϊβάν και συζήτησε να πληρώσει έναν ενδιάμεσο για να επηρεάσει έναν Καθολικό καρδινάλιο για να προειδοποιήσει ενάντια στην πολιτικοποίηση του Covid-19 καθώς η Κίνα δεχόταν πίεση για τον ιό που αναδύθηκε από τη Wuhan.
Πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ με εμπειρογνωμοσύνη στο MSS που ενημερώθηκαν για τις ανταλλαγές είπαν ότι τα μηνύματα έφεραν τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής επιχείρησης πολιτικής επιρροής από την υπηρεσία.
«Αντικατοπτρίζουν την εμμονή του MSS με τις ΗΠΑ και ότι είναι πίσω από το κίνημα διαμαρτυρίας του Χονγκ Κονγκ, την επιθυμία να αναζητά συνεχώς ευκαιρίες για να παρεμποδίζει συνέδρια και εκδηλώσεις υπέρ της Ταϊβάν σε τρίτες χώρες και την αποστολή του να δυσφημεί όσους αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang», δήλωσε ο Dennis Wilder, πρώην κορυφαίος αναλυτής της CIA για την Κίνα, τώρα στο Πανεπιστήμιο Georgetown.
Text messages between David Woo and Frank Creyelman
Ο Peter Mattis, πρώην αναλυτής αντικατασκοπείας της CIA, είπε ότι απεικονίζει επίσης ένα χαρακτηριστικό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών - πώς η MSS δίνει αυτονομία στα περιφερειακά της υποκαταστήματα.
«Αυτή η υπόθεση δείχνει ότι το Πεκίνο και το MSS παρέχουν κατεύθυνση, αλλά οι αξιωματικοί πληροφοριών και οι πηγές συνεργάζονται για το πώς να επιτύχουν τους στόχους τους», δήλωσε ο Mattis, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ιδρύματος Jamestown.

Οι στρατολογήσεις

Δεν είναι σαφές πώς και πότε στρατολογήθηκε ο Creyelman.
Η σχέση του με τον Woo φαίνεται να διεξήχθη εξ αποστάσεως, με εξαίρεση ένα ταξίδι στη Sanya, μια παραθαλάσσια πόλη στο νησί Hainan το 2019 για να συναντήσει τον πληροφοριοδότη του του.
Βετεράνος του ακροδεξιού φλαμανδικού εθνικιστικού κινήματος του Βελγίου από το 1977, ο Creyelman υπηρέτησε στην ομοσπονδιακή Γερουσία από το 1999 έως το 2007 και τώρα είναι επίτιμο μέλος του φλαμανδικού κοινοβουλίου.
Είναι ο ηγέτης του κόμματος Vlaams Belang στην τοπική του πόλη, το Mechelen.
Text messages between David Woo and Frank Creyelman
Ο Nigel Inkster, πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων στην MI6 και ειδικός στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες, είπε ότι το MSS διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της κατασκοπείας του μέσω επαρχιακών τμημάτων και ότι η Zhejiang είχε την «πρωταρχία» για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
Μια πηγή δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι το τμήμα των MSS στο Zhejiang, μια ανατολική επαρχία της Κίνας, είχε περίπου 5.000 αξιωματικούς πληροφοριών και συνήθως συναντούσε περιουσιακά στοιχεία στη Sanya.
«Η Κίνα έχει σημαντική ικανότητα στρατολόγησης ανθρώπων στις Βρυξέλλες, το οποίο θεωρείται περιβάλλον πλούσιο σε στόχους λόγω της συγκέντρωσης διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Inkster, ο οποίος τώρα εργάζεται για την εταιρεία συμβούλων Enodo Economics.
Ο πρώην πράκτορας της CIA είπε ότι το MSS έτεινε επίσης να αναλαμβάνει περισσότερους κινδύνους στην Ευρώπη επειδή θεωρούσε τις συνέπειες της σύλληψης ως λιγότερο σοβαρές από ό,τι στην Αμερική.
Ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι οι Βρυξέλλες επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα επειδή οι υπηρεσίες ασφαλείας τους δεν είχαν επαρκείς πόρους.
«Το Βέλγιο έχει γίνει ένα σημαντικό κέντρο για επιχειρήσεις πληροφοριών από διάφορα εχθρικά κράτη λόγω της ευκολίας της επιχείρησης εκεί», είπε ο πρώην ανώτερος αξιωματικός.
Ένας εκπρόσωπος της βελγικής κυβέρνησης είπε ότι οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν την υπόθεση Creyelman, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης