Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομάζει τις ελίτ ο Trump: Το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει μονομερώς τη χώρα από το ΝΑΤΟ

Τρομάζει τις ελίτ ο Trump: Το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει μονομερώς τη χώρα από το ΝΑΤΟ
Νέος νόμος υπογραμμίζει τη δέσμευση του Κογκρέσου στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που βρέθηκε στο στόχαστρο του πρώην προέδρου Trump
Το Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο εμποδίζει οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα να λάβει έγκριση από τη Γερουσία ή πράξη του Κογκρέσου.
Το μέτρο, με εισηγητές τους γερουσιαστές Tim Kaine (Δημοκρατικός) και Marco Rubio (Ρεπουμπλικάνος), συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα, ο οποίος πέρασε από τη Βουλή την Πέμπτη (14/12) και αναμένεται να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο Joe Biden.
Η διάταξη υπογραμμίζει τη δέσμευση του Κογκρέσου στη συμμαχία του ΝΑΤΟ που βρέθηκε στο στόχαστρο του πρώην προέδρου Trump κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Φυσικά επί Biden οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει ρότα, κάτι που επιβεβαίωσε και η στάση της αμερικανικής διπλωματίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
«Το ΝΑΤΟ στάθηκε σθεναρό ως απάντηση στον πόλεμο του [Ρώσου Προέδρου Vladimir] Putin στην Ουκρανία και στις αυξανόμενες προκλήσεις σε όλο τον κόσμο», είπε ο Γερουσιαστής Kain σε δήλωση, προσθέτοντας ότι η νομοθεσία «επιβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε αυτή τη κρίσιμη συμμαχία που είναι θεμελιώδης για την εθνική μας ασφάλεια. Στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στους εξουσιαστές σε όλο τον κόσμο ότι ο ελεύθερος κόσμος παραμένει ενωμένος», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος Rubio δήλωσε ότι το μέτρο χρησίμευσε ως κρίσιμο εργαλείο για την εποπτεία του Κογκρέσου.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και προστατεύουμε την ασφάλεια των δημοκρατικών συμμάχων μας», τόνισε σχετικά σε δήλωσή του.

Σε στρατηγικό δίλημμα οι ΗΠΑ για τη θέση του ΝΑΤΟ

Ο Biden έχει επενδύσει βαθιά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεσμεύοντας περισσότερα στρατεύματα και στρατιωτικούς πόρους στην Ευρώπη ως επίδειξη δύναμης απέναντι στη Ρωσία του Putin.
Έχει, επίσης, επιβλέψει την επέκταση της συμμαχίας με τη συμπερίληψη της Φινλανδίας και τις συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλήρους ένταξης της Σουηδίας.
Απεναντίας, ο Donald Trump φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα για τη συμμαχία πριν από το 2024.
Οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου υποστηρίζουν ότι οι σκληρές του ομιλίες και οι επικρίσεις του στη συμμαχία χρησίμευσαν για να εμπνεύσουν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να φτάσουν το 2 τοις εκατό των αμυντικών δαπανών, ελαφρύνοντας το βάρος των Η.Π.Α.
Αλλά οι επικριτές του Trump ισχυρίζονται ότι η ρητορική του πρώην προέδρου αποδυναμώνει την ενότητα και τη δύναμη του σκοπού της συμμαχίας. 
Ως εκ τούτου, δεν έχουν επ' ουδενί κοπάσει οι ανησυχίες ότι ο Trump θα εγκαταλείψει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της συμμαχίας ή θα αποσύρει πλήρως τις ΗΠΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης