Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και ακόμη… κάποιοι ψάχνουν τον δράστη – Μα πόσο πιο προφανές να γίνει ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον Nord Stream

Και ακόμη… κάποιοι ψάχνουν τον δράστη –  Μα πόσο πιο προφανές να γίνει ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον  Nord Stream
Τα αστεία αφηγήματα δεν μπορούν να συγκαλύψουν τα ευρήματα που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξέφρασε την άποψή του για την έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Αυτό είναι προφανές, με βάση μια γεωπολιτική και οικονομική ανάλυση της τρομοκρατικής επίθεσης, λέει στο Sputnik ο βετεράνος γεωπολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Thomas W. Pauken II.
Ο Putin αναφέρθηκε στην επίθεση δολιοφθοράς στον αγωγό Nord Stream απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν παίρνει αρκετό αέριο είναι πρόβλημά της.
Παραδόξως, προσπάθησαν να μας κατηγορήσουν που δεν τους πουλήσαμε κάτι.
Αυτό είναι πλήρης ανοησία, γιατί δεν ήμασταν αυτοί που έκλεισαν τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal-Europe στην Πολωνία, δεν ήμασταν αυτοί που έκλεισαν τη δεύτερη γραμμή του αγωγού φυσικού αερίου που διέρχεται από το έδαφος της Ουκρανίας, η Ουκρανία το έκανε.
Δεν ήμασταν εμείς που ανατινάξαμε τον αγωγό Nord Stream 1 και εν μέρει τον αγωγό Nord Stream 2.
Πιθανότατα οι ΗΠΑ το έκαναν, ή κάποιος υπό την καθοδήγηση τους », είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εικασίες για τη συγκάλυψη της αλήθειας

Τα σχόλια του Putin έρχονται εν μέσω εικασιών για περισσότερο από ένα χρόνο σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση δολιοφθοράς του Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, η οποία κατέστρεψε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς φυσικού αερίου του δικτύου κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας στα ανοιχτά του νησιού της Δανίας, Bornholm, που υπονόμευσε την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας και στέρησε από τη Ρωσία μια σημαντική εξαγωγική αρτηρία ενέργειας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και ΜΜΕ αρχικά φαντάστηκαν ότι η Μόσχα ανατίναξε τους δικούς της αγωγούς, αγνοώντας τις απειλές του προέδρου Biden δημοσίως στις αρχές Φεβρουαρίου 2022 να «τερματίσει» τον Nord Stream εάν η κρίση του Donbass κλιμακωθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
map_12.JPG


Η αλήθεια του Hersh και τα αστεία αφηγήματα

Νωρίτερα το 2023, ο βραβευμένος με Pulitzer, δημοσιογράφος Seymour Hersh αποκάλυψε ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που ενεργούσαν σε συντονισμό με το Νορβηγικό Ναυτικό ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των επιθέσεων στο Nord Stream.
Η αποκάλυψη του Hersh ώθησε τις αμερικανικές και γερμανικές μυστικές υπηρεσίες να βρουν βιαστικά το δικό τους αφήγημα, κατηγορώντας στην αρχή σκιώδεις ερασιτέχνες Ουκρανούς πράκτορες χωρίς καμία σχέση με καμία κυβέρνηση ότι διέπραξαν το έγκλημα χρησιμοποιώντας ένα νοικιασμένο γιοτ.
Η ιστορία άλλαξε τον Νοέμβριο 2023, με τα δυτικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η επίθεση στον αγωγό συντονίστηκε από τον Roman Chervinsky, έναν Ουκρανό συνταγματάρχη των ειδικών δυνάμεων που βρίσκεται σε φυλακή του Κιέβου για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και λέγοντας πως ο εν λόγω αξιωματικός «έλαβε εντολές από σημαίνοντες Ουκρανούς αξιωματούχους », παραπέμποντας στον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων Valery Zaluzhny.


explposion.JPG
Cui Bono; (Ποιος ωφελείται)

Όμως, εκτός από τις εικασίες και τα παιχνίδια της CIA, μια στοιχειώδης ανάλυση του ποιος μπορεί να κερδίσει ή να χάσει από την καταστροφή του Nord Stream δείχνει ακριβώς τις ΗΠΑ, λέει ο σημαντικός γεωπολιτικός σχολιαστής, εμπορικός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας Thomas W. Pauken II.
«Μία προφανής και λογική σκέψη είναι ποιος ωφελείται από αυτή την έκρηξη του αγωγού;
Λοιπόν, προφανώς οι ΗΠΑ το έκαναν, γιατί αν θέλουν η Ουκρανία να συνεχίσει να πολεμά και αν θέλουν να διατηρήσουν την Ευρώπη παρακινημένη να πολεμήσει τη Ρωσία, τότε ο βομβαρδισμός αυτού του αγωγού θα τους έδινε μεγαλύτερο κίνητρο, επειδή δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου σε μέλος της ΕΕ», σημείωσε ο Pauken μιλώντας στο Sputnik.
«Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ είναι σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Και μπορούν να χρεώσουν την πλήρη τιμή…
Έτσι τώρα που ο αγωγός δεν είναι πλέον αποτελεσματικός ή δεν λειτουργεί, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη ρωσική πλευρά γίνονται πιο ακριβά.
Έτσι, οι ΗΠΑ επωφελούνται οικονομικά καθώς μπορούν να πουλήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε πολύ υψηλότερη τιμή», εξήγησε.
Κατασκευασμένο μεταξύ 2010-2012 (Nord Stream 1) και 2018-2021 (Nord Stream 2), το δίκτυο Nord Stream σχεδιάστηκε για να παρέχει έως και 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως α
πό τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω τεσσάρων αγωγών κατά μήκος του πυθμένα του στη Βαλτική Θάλασσα.
Αρκεί για να ικανοποιήσει έως και το 1/3 των αναγκών φυσικού αερίου της Ευρώπης που διψάει για ενέργεια.
Ενώ η επίθεση σαμποτάζ του Σεπτεμβρίου 2022 έκλεψε από τη Ρωσία δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά χαμένα έσοδα, αφαίρεσε επίσης την ενεργειακή ασφάλεια από την Ευρώπη με την επίθεση, σε συνδυασμό με τις αυτοκαταστροφικές κυρώσεις των Βρυξελλών στη ρωσική ενέργεια, με αποτέλεσμα η ΕΕ να πληρώσει υπερβολικά περίπου 185 δισεκατομμύρια ευρώ (203 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) στις εισαγωγές φυσικού αερίου, και ώθηση εκατοντάδων ευρωπαϊκών βιομηχανικών επιχειρήσεων να εγκαταλείψουν την περιοχή, πολλές από τις οποίες με λαθροχειρία από τις ΗΠΑ.
Επομένως Cui Bono;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης