Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το «Reichsbürger» της Γερμανίας; - Μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Scholz;

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το «Reichsbürger» της Γερμανίας; - Μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Scholz;
Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός σοβαρών εγκλημάτων έχουν αποδοθεί στους Reichsbürger
Οι γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν χθες 13/12 κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος 27 ατόμων για φερόμενη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, η οποία ήρθε στο φως τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι μέλη του κινήματος " Reichsbürger ", μια ομάδα που παρακολουθείται στενά από τις γερμανικές αρχές από το 2016.
Τότε, ένας άνδρας που αναγνωρίστηκε ως "Reichsbürger" άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας τρεις.
Οι «πολίτες του Ράιχ» απορρίπτουν το γερμανικό νομικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό της χώρας, και οι περισσότεροι επιθυμούν την επανίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε το 1871. Επίσης πιστεύουν ότι οι Σύμμαχοι του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, που νίκησαν τη Ναζιστική Γερμανία, κυβερνούν ακόμα τη χώρα.
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας , άτομα που συνδέονται με την ιδεολογία του «Reichsbürger» διέπραξαν περισσότερα από 1.300 εξτρεμιστικά εγκλήματα πέρυσι, 286 από τα οποία αφορούσαν σε βία.

28919.jpeg

Όλο και πιο επικίνδυνοι 

Όπως δείχνει το διάγραμμα, υπήρξε μια απότομη άνοδος τόσο στα συνολικά όσο και στα βίαια εγκλήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι οι οπαδοί της ιδεολογίας του «Reichsbürger» έχουν γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνοι.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ο εξαναγκασμός και οι απειλές ήταν μεταξύ των εγκλημάτων που διαπράττονταν συχνότερα από άτομα που συνδέονται με την ομάδα, ενώ τα βίαια εγκλήματα περιλάμβαναν τις περισσότερες φορές αντίσταση κατά των αρχών.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τον Νοέμβριο του 2021 έκαναν μυστικές συναντήσεις και ασκήσεις με όπλα προετοιμαζόμενοι για πραξικόπημα, σύμφωνα με τις αρχές. Στο πλαίσιο των σχεδίων τους δεν δίσταζαν να συμπεριλάβουν χρήση στρατιωτικής ισχύος ή ανθρωποκτονίες.
28921.jpeg

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των αριθμών τους έχει προκαλέσει ανησυχία στις γερμανικές αρχές. Σε αναφορά του Ιουνίου του 2022 η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας υπολόγιζε ότι υπάγονται σε αυτούς 21.000 άτομα και αυξάνονται. Ανησυχητικές παρουσιάζονται οι τάσεις τους για βία: «Περίπου 500 από αυτά τα άτομα έχουν ακόμα τουλάχιστον μια άδεια οπλοφορίας» αναφερόταν.
Δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια, σύμφωνα με έρευνα του 2018 από το Amadeu Antonio Foundation. Αντ’αυτού, πρόκειται για ένα «μεγάλο, πολύ ποικιλόμορφο περιβάλλον ιδεολόγων» που διαφέρουν ως προς την κλίση τους προς τη βία, μα όλοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Απορρίπτουν το Σύνταγμα και όλους τους κρατικούς θεσμούς.
Περίπου 1.150 εξ αυτών – γύρω στο 5%- είχαν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιοί εξτρεμιστές το 2021. Μα πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν στοιχεία ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ιδεολογίας ή πιστεύουν σε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας. Η ιδέα πως τα σύνορα της Γερμανίας θα έπρεπε να επεκταθούν ώστε να περιλαμβάνουν εδάφη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία είχαν καταληφθεί επί Ναζιστικής Γερμανίας, συναντάται επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης