Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζητά οι πιστωτές να διαγράψουν όλα τα χρέη της χώρας - «Έχουμε κάθε λόγο»

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας ζητά οι πιστωτές να διαγράψουν όλα τα χρέη της χώρας - «Έχουμε κάθε λόγο»
Tymoshenko: Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως τη διαδικασία διαγραφής αυτών των [εσωτερικών και εξωτερικών] χρεών και όχι αναδιάρθρωσης, τονίζω
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, επικεφαλής της παράταξης Batkivshchyna στο Verkhovna Rada, Tymoshenko κάλεσε τις αρχές της χώρας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη διαγραφή των εσωτερικών και εξωτερικών χρεών του Κιέβου.
"Πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως τη διαδικασία διαγραφής αυτών των [εσωτερικών και εξωτερικών] χρεών και όχι αναδιάρθρωσης, τονίζω. <...> Οι συνομιλίες με τους πιστωτές πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως",δήλωσε συγκεκριμένα η ίδια.
Η Tymoshenko κρίνει ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία δημιουργεί «κάθε λόγο -πολιτικό και νομικό- για να διαγραφούν τα χρέη της Ουκρανίας».
Στις 28 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας ανέφερε ότι το δημόσιο και το κρατικό χρέος της χώρας συνέχισε να αυξάνεται και στα τέλη Οκτωβρίου φτάνοντας σε νέο ιστορικό ρεκόρ 136,35 δισ. δολαρίων.
Το δημόσιο χρέος της Ουκρανίας ανήλθε στο 93,54% του συνολικού ποσού δημόσιου και κρατικού εγγυημένου χρέους, ή 127. 54 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού - 62,98% του συνολικού χρέους, ή 85,88 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και του εσωτερικού - 30,56%, ή 41,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το κρατικό χρέος της Ουκρανίας ανήλθε σε 6,46% ή 8,8 δολάρια δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών - 5,06%, ή 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εσωτερικών - 1,40%, ή 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) αναφέρει επίσης μείωση στα διεθνή αποθέματα του Κιέβου τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τον Νοέμβριο, η ρυθμιστική αρχή ενημέρωσε για τη μείωσή τους κατά 0,5%, στα 38,8 δισ. δολάρια Τον Οκτώβριο, τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 1,9%, τον Σεπτέμβριο - κατά 1,7%, τον Αύγουστο, η NBU ανέφερε μείωση στα διεθνή αποθέματα της χώρας κατά 3. 2 %.

Αυξανόμενο δημόσιο χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα

Ο προϋπολογισμός της Ουκρανίας για το 2023 προβλέπει έλλειμμα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αύξηση του μέγιστου όγκου του δημόσιου χρέους στα 172,7 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 102,3% του προβλεπόμενου επιπέδου του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, στα τέλη Οκτωβρίου, το εθνικό χρέος της Ουκρανίας έφτασε τα 136,35 δισεκατομμύρια δολάρια Στις 9 Νοεμβρίου, το Verkhovna Rada ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2024 με έλλειμμα 43,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δημόσιο χρέος άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή 104,6%. του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο εξωτερικός δανεισμός της Ουκρανίας θα ανέλθει στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης