Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Orban ανοίγει το… παράθυρο σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Επιμένει στο «όχι» για ένταξη σε ΕΕ

Ο Orban ανοίγει το… παράθυρο σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας - Επιμένει στο «όχι» για ένταξη σε ΕΕ
«Οι Ούγγροι… δεν υποκύπτουν στις πιέσεις», δήλωσε ο Orban καθώς έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Στην άρνηση του όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ο πρωθυπουργός της χώρας, Viktor Orban.
Ο Orban μπλοκάρει επίσης τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει μακροπρόθεσμη βοήθεια εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, ανοίγοντας την πόρτα για κάποια μορφή συμφωνίας σε αυτό το μέτωπο.
Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων της στον σχεδόν διετή αγώνα της κατά της εισβολής της Μόσχας. Η αντεπίθεσή της απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη και η κυβέρνηση του Joe Biden στις ΗΠΑ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων για το Κίεβο.
Και οι 27 ηγέτες της ΕΕ, εκτός από τον Orban, έχουν υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, μια απόφαση που πρέπει να είναι ομόφωνη. Αν και η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια, η έναρξή της θα αποτελέσει ώθηση για το Κίεβο: ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, την αποκάλεσε «τη μητέρα όλων των αποφάσεων» αυτή την εβδομάδα.
«Οι Ούγγροι… δεν υποκύπτουν στις πιέσεις», δήλωσε ο Orban καθώς έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφερόμενος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Υπάρχουν όροι, οι οποίοι δεν τηρήθηκαν. Το συμβούλιο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε μια γνώμη και θα επιμείνουμε σε αυτήν».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ- συνέστησε τον περασμένο μήνα στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και οι υπόλοιποι 26 ηγέτες είναι όλοι σύμφωνοι.
Ο Orban αναφέρθηκε στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο, λέγοντας ότι το μπλοκ θα πρέπει να «συμπεριφερθεί δημοκρατικά» και να περιμένει αυτό, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια πολύμηνη καθυστέρηση σε οποιαδήποτε έναρξη συνομιλιών για την Ουκρανία.
Αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι ήταν προετοιμασμένοι για σκληρές συνομιλίες στις Βρυξέλλες που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ή ακόμη και το Σαββατοκύριακο.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Kaja Kallas, δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξη, αλλά πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία τουλάχιστον για ορισμένα από τα στοιχεία που βρίσκονται στη γραμμή».
Αξιωματούχοι λένε ότι αν η Ουγγαρία επιμείνει στη στάση της και για τη βοήθεια, τα άλλα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για την Ουκρανία, αλλά αυτό θα ήταν πιο περίπλοκο και ακριβό.
«Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε εδώ σήμερα και αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Leo Varadkar. «Εάν η Ουκρανία δεν έχει υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τότε ο (Ρώσος πρόεδρος Vladimir) Putin θα κερδίσει», δήλωσε ο Varadkar κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής, χαρακτηρίζοντάς την ως μία από τις σημαντικότερες που έχει παρακολουθήσει ποτέ.

Ιστορικό βήμα

Εάν οι ηγέτες της ΕΕ εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το τετραετές οικονομικό πακέτο, το Κίεβο θα μπορεί να διεκδικήσει μια γεωπολιτική νίκη. Η αποτυχία της συμφωνίας θα παρουσιαζόταν πιθανότατα από τη Μόσχα ως σημάδι εξασθένησης της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ο Putin δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου και τηλεφωνική συνέντευξη την Πέμπτη ότι φαίνεται ότι η εξωτερική βοήθεια για την Ουκρανία τελειώνει.
«Αυτό που αποφασίζουμε ή αυτό που δεν αποφασίζουμε είναι ένα σαφές μήνυμα που πρέπει να δοθεί στη Μόσχα, στην Ουάσινγκτον, στο Πεκίνο. Και γι' αυτό πρέπει να αποφασίσουμε ότι στηρίζουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Petteri Orpo.
Την παραμονή της Συνόδου Κορυφής, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι η χώρα του είχε πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει το πράσινο φως και κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συνάντηση Macron και Scholz με Orban

Σε έντονες διπλωματικές προσπάθειες για το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanyel Macron, και ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, συναντήθηκαν με τον Orban πριν από τη σύνοδο κορυφής, μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και τον επικεφαλής του Συμβουλίου, Charles Michel.
Ο Orban επικαλέστηκε τη διαφθορά στην Ουκρανία και άλλες ανησυχίες για να δικαιολογήσει τη στάση του. Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ υποψιάζονται ότι χρησιμοποιεί το θέμα ως διαπραγματευτικό χαρτί, ελπίζοντας να λάβει περισσότερα κεφάλαια που έχουν παγώσει από την ΕΕ λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η Επιτροπή αποκατέστησε την Τετάρτη την πρόσβαση της Ουγγαρίας σε επιστροφές ύψους έως και 10,2 δισ. ευρώ για οικονομικά έργα, αφού διαπίστωσε ότι η Ουγγαρία είχε εκπληρώσει τους όρους σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης