Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Έχασε την ευκαιρία για ισχυρή ανάκαμψη μετά τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό - Τo DIW υποβαθμίζει εκτιμήσεις

Γερμανία: Έχασε την ευκαιρία για ισχυρή ανάκαμψη μετά τον συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό - Τo DIW υποβαθμίζει εκτιμήσεις
"Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024 είναι ένας... τεμπέλικος συμβιβασμός και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία", δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Marcel Fratzscher
Σχετικά Άρθρα
Το οικονομικό ινστιτούτο DIW της Γερμανίας υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2024-2025, αναμένοντας αργή ανάκαμψη από την ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αφού το Βερολίνο περιέκοψε τις βιομηχανικές ενισχύσεις στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2024.
Μετά την προβλεπόμενη συρρίκνωση κατά 0,3% το 2023, η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,6% το 2024 και κατά 1,0% το 2025, ανέφερε το DIW.
Πριν από τρεις μήνες, είχε προβλέψει ανάπτυξη 1,2% τόσο το 2024 όσο και το 2025.
Η ανάκαμψη της Γερμανίας θα βοηθηθεί από την πτώση του πληθωρισμού καθώς και από τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών και την επακόλουθη ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης, αναφέρει το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης λόγω περικοπών

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό του ταμείου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό της χώρας, το οποίο προορίζεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με την δαπανηρή μετάβαση σε πιο πράσινη παραγωγή, θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη, κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2025.
Τον περασμένο μήνα, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι 60 δισεκατομμύρια ευρώ (65,37 δισεκατομμύρια δολάρια) αχρησιμοποίητου χρέους για πανδημία δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό.
Έπειτα από εβδομάδες διαμάχης, ο τριμερής συνασπισμός του καγκελάριου Olaf Scholz συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει το ταμείο κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024 και κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του δημοσιονομικού σχεδιασμού έως το 2027.
"Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2024 είναι ένας... τεμπέλικος συμβιβασμός και μια τεράστια χαμένη ευκαιρία να ξανακάνουμε τη Γερμανία ικανή για το μέλλον", δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Marcel Fratzscher.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης