Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΙΕΑ «διαψεύδει» τον OPEC: H επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2024 - Γιατί υποχωρούν οι τιμές

Ο ΙΕΑ «διαψεύδει» τον OPEC: H επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2024 - Γιατί υποχωρούν οι τιμές
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στο μισό το επόμενο έτος
Σχετικά Άρθρα
Συνέχεια στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και το 2024 «βλέπει» ο International Energy Agency (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας), σε μια εκτίμηση που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με εκείνη του OPEC.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι το κλίμα στην αγορά πετρελαίου είχε γίνει «αποφασιστικά πτωτικό» τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και μετά την ανακοίνωση ορισμένων μελών του OPEC στις 30 Νοεμβρίου ενός νέου γύρου εθελοντικών περικοπών της παραγωγής το α' τρίμηνο του 2024.
Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες το πρωί της Πέμπτης (14/12/2023), περιορίζοντας τις απώλειες αφού πρόσφατα υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουνίου λόγω των εξαντλητικών ανησυχιών για την υπερπροσφορά.
Τα futures του Brent με λήξη τον Φεβρουάριο διαπραγματεύονταν 1,4% υψηλότερα στα 75,31 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα futures του West Texas Intermediate με λήξη τον Ιανουάριο διαπραγματεύονταν 1,3% υψηλότερα στα 70,36 δολάρια ανά βαρέλι.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 101,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, σημειώνοντας ότι η πρόβλεψη αυτή «συγκαλύπτει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω εξασθένησης του μακροοικονομικού κλίματος».
Ο ενεργειακός οργανισμός προειδοποίησε ότι «οι ενδείξεις για επιβράδυνση της ζήτησης πετρελαίου πληθαίνουν», με τον ρυθμό επέκτασης να είναι έτοιμος να «επιβραδυνθεί δραστικά» από 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση το γ' τρίμηνο σε 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Αυτό προκάλεσε αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης του ΙΕΑ για την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά σχεδόν 400.000 το δ' τρίμηνο, με την ασθενέστερη από την αναμενόμενη ζήτηση στην Ευρώπη, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προσαρμογής.
Όσον αφορά το μέλλον, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί στο μισό το επόμενο έτος, πέφτοντας στα 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει κάτω από την τάση στις μεγάλες οικονομίες και καθώς οι στρεβλώσεις που σχετίζονται με το Covid-19 θα εξασθενήσουν.

IEA vs OPEC

Ο OPEC, εν τω μεταξύ, έδωσε έναν αισθητά διαφορετικό τόνο στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.
Η ομάδα πετρελαιοπαραγωγών, η οποία έχει συχνά συγκρουστεί με τον ΙΕΑ τα τελευταία χρόνια για θέματα όπως η αιχμή της ζήτησης πετρελαίου και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες, δήλωσε την Τετάρτη ότι παραμένει «συγκρατημένα αισιόδοξη» για τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου το 2024.
Ο OPEC κατηγόρησε τις «υπερβολικές ανησυχίες» σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για την πρόσφατη κάμψη των τιμών του πετρελαίου και διατήρησε την πρόβλεψη σχετικά υψηλής χρήσης πετρελαίου για το επόμενο έτος. Επίσης, επιβεβαίωσε εκ νέου την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που είναι περίπου σύμφωνη με την πρόβλεψη του ΙΕΑ.
Για το επόμενο έτος, ο OPEC δήλωσε ότι βλέπει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, αλλά μια απότομα υψηλότερη εκτίμηση από την πρόβλεψη του ΙΕΑ για 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για την περίοδο αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης