Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένοι οι αναλυτές για τα αμερικανικά ομόλογα, μετά την απόφαση της Fed – Gundlach και Gross βλέπουν διαφορετικούς στόχους

Διχασμένοι οι αναλυτές για τα αμερικανικά ομόλογα, μετά την απόφαση της Fed – Gundlach και Gross βλέπουν διαφορετικούς στόχους
Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, αφού η Fed προέβλεψε τρεις μειώσεις των επιτοκίων για το 2024, ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε η αγορά
Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο των ομολόγων διαφωνούν σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να αυξηθούν τα ομόλογα τώρα που η Federal Reserve έχει σηματοδοτήσει μια στροφή προς τη μείωση των επιτοκίων.
Ο Jeffrey Gundlach της DoubleLine Capital λέει ότι οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα πέσουν στο χαμηλό εύρος του 3%, καθώς η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να μειώσει το επιτόκιο της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.
Ο πρώην βασιλιάς των ομολόγων της Pimco, Bill Gross, απέρριψε αυτή την ευφορία, λέγοντας ότι η απόδοση βρίσκεται ήδη στο σημείο που θα έπρεπε να είναι μόλις στο 4%.
«Έχουμε καταρρίψει τις γραμμές τάσεων και υπάρχει πολύς χώρος» κάτω από το τρέχον επίπεδο απόδοσης 10ετών, δήλωσε ο Gundlach.
«Η οικονομία θα υποχωρήσει και αυτό θα δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερα χρήματα».
Ο Gross, ο οποίος προηγουμένως διαχειριζόταν το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο ομολόγων στον κόσμο, είπε ότι οι προβλέψεις για τις αποδόσεις των 10 ετών να μειωθούν στο 3% το επόμενο έτος είναι «υπερβολικές», ακόμη κι αν η Fed μειώσει τα επιτόκια όσο προέβλεπε ο Gundlach, σύμφωνα με δημοσίευση που έκανε στο Χ.

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, αφού η Fed προέβλεψε τρεις μειώσεις των επιτοκίων για το 2024, ένα αποτέλεσμα που δεν περίμενε η αγορά.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει την πρώτη ετήσια άνοδο μετά από τρία χρόνια, με τον δείκτη του Bloomberg να έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 3% από την αρχή του έτους.
Η απόδοση του δείκτη αναφοράς υποχώρησε περαιτέρω πέντε μονάδες βάσης την Πέμπτη στο 3,97%, από το ανώτατο όριο του 5,02% που είχε οριστεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Η καμπύλη αποδόσεων εξακολουθεί να είναι ανεστραμμένη, με αποδόσεις δύο ετών υψηλότερες από τις αντίστοιχες των 10 ετών, αλλά η διαφορά μεταξύ των δύο έχει μειωθεί κατά 16 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο ημέρες σε μόλις 37 μονάδες βάσης.
Ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι Gundlach και Gross είναι ότι η καμπύλη απόδοσης δεν πρέπει να αντιστραφεί ξανά.
Ο Gross είπε ότι αναμένει ότι αυτό θα συμβεί κυρίως μέσω της πτώσης των αποδόσεων μικρότερης διάρκειας.

Τι εκτιμά η αγορά

Την άποψη του Gross ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας είναι απίθανο να πέσουν πολύ περισσότερο, συμμερίζεται η πλειονότητα των 190 ερωτηθέντων σε έρευνα MLIV Pulse που διεξήχθη μετά την απόφαση της Fed.
Η 10ετής απόδοση πρόκειται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος στο 3,98%, σύμφωνα με τη μέση απάντηση στην έρευνα, με τους συμμετέχοντες να λένε επίσης ότι οι αγορές προβλέπουν πάρα πολλές μειώσεις επιτοκίων για το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τόσο ο Gundlach όσο και ο Gross είχαν στοιχηματίσει σε κέρδη ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Gundlach είπε στις αρχές Νοεμβρίου - όταν οι αποδόσεις των 10 ετών ήταν περίπου 4,70% - ότι ένα ράλι ξεκινούσε.
Ο Gross κέρδισε εκατομμύρια από ένα στοίχημα που θα εκτοξεύονταν τα μελλοντικά επιτόκια στα στοιχήματα ύφεσης, που ανακοίνωσε όταν το τοποθέτησε τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης