Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρύ πλήγμα στις αραβικές χώρες από τον πόλεμο στη Γάζα - Τουλάχιστον 10 δισ. δολ. το κόστος για Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία

Βαρύ πλήγμα στις αραβικές χώρες από τον πόλεμο στη Γάζα - Τουλάχιστον 10 δισ. δολ. το κόστος για Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία
Ο Λίβανος βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση
Το οικονομικό κόστος του πολέμου Ισραήλ-Hamas στη Γάζα για τους Άραβες γείτονες Λίβανο, Αίγυπτο και Ιορδανία μπορεί να ανέλθει σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και να οδηγήσει περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη φτώχεια, σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ.
Ο πόλεμος ξέσπασε καθώς οι τρεις αραβικές χώρες αντιμετωπίζουν μάχη με τις δημοσιονομικές πιέσεις, την αργή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία, και έχει αποτρέψει τις πολυπόθητες επενδύσεις καθώς και πλήττει την κατανάλωση και το εμπόριο.
Ο Λίβανος βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση.

Τεράστιος ο οικονομικός αντίκτυπος

Η μελέτη, που ανατέθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι το κόστος της σύγκρουσης για τα τρία κράτη σε όρους απώλειας του ΑΕΠ μπορεί να ανέλθει σε 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 2,3%, και θα μπορούσε να διπλασιαστεί αν διαρκέσει άλλους έξι μήνες.
"Πρόκειται για τεράστιο αντίκτυπο", δήλωσε στο Reuters ο Abdallah Al Dardari, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου για τα Αραβικά Κράτη (RBAS) του UNDP, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
"Η κρίση ήταν μια βόμβα σε μια ήδη εύθραυστη περιφερειακή κατάσταση... Κατέστρεψε το συναίσθημα με το φόβο για το τι θα μπορούσε να συμβεί και πού πηγαίνουν τα πράγματα", τόνισε.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του για την εξόντωση της μαχητικής οργάνωσης Hamas που ελέγχει τη Γάζα, αφού μαχητές εισέβαλαν από τα σύνορα στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους, και συλλαμβάνοντας 240 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Πρωτοφανής καταστροφή

Ο Dardari δήλωσε ότι η κλίμακα της καταστροφής στη Γάζα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πρωτοφανής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
"Η απώλεια του 45-50% του συνόλου των κατοικιών μέσα σε ένα μήνα μαχών ... Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ... η σχέση μεταξύ του επιπέδου καταστροφής και του χρόνου, είναι μοναδική", δήλωσε.
Ο μαζικός εκτοπισμός σχεδόν του 80% του πληθυσμού της Γάζας μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα επισκίασε τη δεκαετή και πλέον συριακή σύγκρουση, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο.
"Η Συρία χρειάστηκε πέντε χρόνια μαχών για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο καταστροφής που έφτασε η Γάζα μέσα σε ένα μήνα", δήλωσε ο Dardari, πρώην υπουργός οικονομικών υποθέσεων της συριακής κυβέρνησης.
Ο Dardari, ειδικός σε θέματα ανοικοδόμησης σε εμπόλεμες ζώνες, δήλωσε ότι η ομάδα του έχει ήδη απευθυνθεί σε αναπτυξιακά ταμεία και πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με σενάρια μεταπολεμικής ανοικοδόμησης για τη Γάζα.
"Δεν περιμένουμε να τελειώσουν οι μάχες... η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει", δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης