Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Εμφύλιος» στη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανία - Το «αγκάθι» του Δημοσιονομικού Πλαισίου - Μητσοτάκης: Να αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό

«Εμφύλιος» στη Σύνοδο Κορυφής για Ουκρανία - Το «αγκάθι» του Δημοσιονομικού Πλαισίου - Μητσοτάκης: Να αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό
Την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρξει μια ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πολέμου στο Ισραήλ, τόνισε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
Ουκρανία, Διεύρυνση της ΕΕ, Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, Μέση Ανατολή, ασφάλεια και άμυνα, είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στου ουκρανικό -όπου η Ουγγαρία θα πρέπει να πειστεί για να μην «φρενάρει» το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία- αλλά και στο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στην πρόταση για αύξηση των συνολικών κονδυλίων.
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με τρεις προτεραιότητες: τη μετανάστευση, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τις ευελιξίες της περιόδου 2014-2020 ώστε να μην χαθούν πόροι και να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια μέσω της «συνοχής». Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση για την Ουκρανία αν δεν προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό αυξημένοι πόροι για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές. Σε δηλώσεις του, εξάλλου, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρξει μια ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πολέμου στο Ισραήλ.

Μητσοτάκης: Να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Την ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για το μεταναστευτικό και τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, αλλά και να υπάρξει μια ενιαία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του πολέμου στο Ισραήλ, τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα τόνισε ότι η Σύνοδος καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικογένειας με πρώτο θέμα στην ατζέντα τη διεύρυνση.
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη διεύρυνση δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα αυτές οι διαπραγματεύσεις για να σταλεί ένα μήνυμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να εξασφαλίσουμε πόρους για κρίσιμες προτεραιότητες της ΕΕ όπως το μεταναστευτικό. Να εξασφαλιστούν πόροι. Όταν ελήφθησαν αποφάσεις για το προηγούμενο πλαίσιο πριν από 3 χρόνια δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη περισσότερων πόρων για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι επομένως απολύτως απαραίτητο» πρόσθεσε «να προστεθούν πόροι γι' αυτό και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Ουκρανία

Ως προς την Ουκρανία, το ζητούμενο είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της ΕΕ και να συνεχιστεί η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική στήριξη.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει επί τάπητος το θέμα της οικονομικής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την Ουκρανία, το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται και από τις συνομιλίες για την ταχύτερη ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή «οικογένεια».
Το θέμα όμως είναι ότι η Ουγγαρία όπως και άλλα ευρωπαϊκά δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την ταχύτερη έναρξη των συνομιλιών για την προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να αποτρέψουν τη Βουδαπέστη να από το να μπλοκάρει την απόφαση των «27» για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, όπως και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, θα έχουν συνομιλίες με τον ισχυρό ηγέτη της Ουγγαρίας, Viktor Orban, αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Εξάλλου, κρίσιμο θέμα τριβής της Συνόδου Κορυφής αποτελεί η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027). Οι νέες γεωπολιτικές προκλήσεις, λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ, αλλά και οι νέες απαιτήσεις για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση απαιτούν την αναθεώρηση του ΠΔΠ για την επόμενη τετραετία (2024-2027).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση που είχε καταθέσει το καλοκαίρι ζητούσε αύξηση των συνολικών κονδυλίων κατά 66 δισ. ευρώ, τα οποία όμως στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, μειώνονται στα 22,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρό για τις χώρες του Νότου και πολύ υψηλό για τις χώρες του Βορρά, κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία. «Σημείωσα όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι», τονίζει ο Michel στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης