Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίδειξη δύναμης Putin: Ειρήνη όταν πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία - Ρωσική η Οδησσός - Εξαντλούνται τα όπλα της Δύσης

Επίδειξη δύναμης Putin: Ειρήνη όταν πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία - Ρωσική η Οδησσός - Εξαντλούνται τα όπλα της Δύσης
Οι Ουκρανοί αποτυγχάνουν στην αντεπίθεση τους - Πολεμούν 244.000 Ρώσοι - Έχουμε καταστρέψει 747 τανκ και 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος
(Συνεχές upd) Οι στόχοι της Ρωσίας για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης του για το 2023 - προσεγγίζει ήδη τις τρεις ώρες και συνεχίζεται - κατά την οποία αναμένεται να απαντήσει σε ένα μεγάλο μέρος των περίπου 2 εκατομμυρίων ερωτήσεων που του απηύθυναν οι Ρώσοι πολίτες.
«Η αποστολή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν έχει αλλάξει.
Μιλάμε για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, για την αποναζιστικοποίηση της και για την αποστρατιωτικοποίηση της» είπε ο Putin, αναφέροντας πως η Ουκρανία εξακολουθεί να λαμβάνει ακόμα πολλά όπλα από τη Δύση, αλλά – όπως είπε – «σύντομα θα αρχίσουν να εξαντλούνται».
«Οι δυτικές χώρες παρέδωσαν όλα όσα υποσχέθηκαν στο Κίεβο, και ακόμα περισσότερα.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει με επιτυχία αυτά τα όπλα» υποστήριξε ο Putin, αναφέροντας πως θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας.

244.000 στρατιώτες

Όπως είπε, περίπου 244.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 747 άρματα μάχης και 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Putin υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν παράγει σχεδόν καθόλου όπλα, τονίζοντας πως κάθε ημέρα περίπου 1.500 Ρώσοι πολίτες στρατεύονται εθελοντικά για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και πως το 2023, στρατολογήθηκαν με συμβάσεις 486.000 Ρώσοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα κινητοποίηση, αν και τόνισε πως η γραμμή του μετώπου είναι σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα.

Δεν πέτυχε πουθενά η ουκρανική αντεπίθεση

Ο Putin υποστήριξε ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν πέτυχε πουθενά, τονίζοντας πως η προσπάθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων να εισχωρήσουν ανατολικά του Δνείπερου ποταμού ήταν η τελευταία απόπειρα της αντεπίθεσης τους.
Επιπλέον, εξέφρασε την απορία του γιατί ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να στέλνει ανθρώπους στην εξόντωση τους.
Όπως σημείωσε, το Κίεβο στέλνει τους στρατιώτες στο μέτωπο καθαρά για πολιτικούς λόγους έτσι ώστε να μπορούν να ζητούν πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.


Βελτιώνουμε τις θέσεις μας

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα πως έδωσε εντολή στην ηγεσία του ρωσικού στρατού, να μην βιαστούν οι Ρώσοι στρατιώτες να απωθήσουν τους Ουκρανούς, αλλά να τους αφήσουν να πλησιάσουν.
Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός βελτιώνει τις θέσεις του σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου ενώ αναφερόμενος στις ουκρανικές επαρχίες που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία, τόνισε ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός διαθέτει πάνω από 1 τρισεκατομμύρια ρούβλια ετησίως για το μέλλον τους, επισημαίνοντας πως ήδη η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη πλέον καθώς το Κίεβο δεν έδινε καμία σημασία σε αυτές.
Όπως είπε, σχεδιάζονται μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, οι οποίες - όπως σημείωσε - κατέβαλαν 170 δισεκατομμύρια ρούβλια στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει πως η οικονομία σε αυτές ανακάμπτει.

Ρωσική πόλη η Οδησσός

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Οδησσός είναι μια ρωσική πόλη και ότι όλοι το γνωρίζουν, ενώ επισήμανε πως η νοτιοανατολική Ουκρανία ήταν ανέκαθεν φιλορωσική διότι πρόκειται για ιστορικά ρωσικά εδάφη.
Ο Putin χαρακτήρισε τη σύγκρουση με την Ουκρανία παρόμοια με έναν εμφύλιο πόλεμο και επισήμανε πως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία συμβιβάστηκε με την αποχώρηση των πατρογονικών της εδάφων.
Ωστόσο, επισήμανε πως η επιθυμία της Δύσης να φτάσει στα σύνορα της Ρωσίας ήταν αυτή που οδήγησε στην ουκρανική σύγκρουση, τονίζοντας πως η Ρωσία αναγκάστηκε να αρχίσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Καμία σχέση η Ουκρανία με τον πόλεμο στη Γάζα

Ο Putin υπογράμμισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση  με αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, το οποίο χαρακτήρισε καταστροφή.
Μάλιστα επισήμανε τον ηγετικό ρόλο του Τούρκου προέδρου Rejep Tayip Erdogan για τη διευθέτηση της κρίσης ενώ όσον αφορά το ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε πως είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι μηχανισμοί του veto, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναζητούνται συναινέσεις.
2_352.JPG
Η Ουκρανία έχει χάσει την κυριαρχία της, αυτοκρατορική πολιτική των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Putin, η Ουκρανία έχει χάσει την κυριαρχία της σε μεγάλο βαθμό και λαμβάνει αποφάσεις που είναι σε βάρος της.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να οικοδομήσει σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η αυτοκρατορική πολιτική των Αμερικάνων εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.
«Οι αμερικανικές ελίτ πρέπει να αρχίσουν να σέβονται τις άλλες χώρες και να επιδιώκουν συμβιβασμούς αντί να επιβάλλουν κυρώσεις.
Τότε η αλληλεπίδραση μπορεί να βελτιωθεί» υποστήριξε ο Putin.

Σε επικοινωνία με ΗΠΑ για αιχμαλώτους

Πάντως, ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία είναι σε επαφή και επικοινωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές ως προς αυτό το θέμα αναφερόμενους στους Αμερικάνους Evan Gerhskovich και Paul Whelan.
«Δεν είναι ότι αρνήθηκαμε να τους επιστρέψουμε.
Δεν αρνούμαστε.
Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία και αυτές οι συμφωνίες πρέπει να είναι αμοιβαία αποδεκτές και να ταιριάζουν και στις δύο πλευρές» είπε ο Putin, ο οποίος παραδέχθηκε πως αυτός ο διάλογος δεν είναι εύκολος, αν και οι δύο πλευρές μιλούν μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο.

Άνευ προηγουμένου οι σχέσεις με την Κίνα

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το επίπεδο συνεργασίας δεν έχει προηγούμενο.
Υποστήριξε μάλιστα πως ο εμπορικός κύκλος των δύο κρατών θα αυξηθεί κατά 30%, στα 220 με 230 δισεκατομμύρια δολάρια.

Προειδοποίηση σε Αργεντινή

Ερωτηθείς για τις ενέργειες του προέδρου της Αργεντινής, Javier Millei σχετικά με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και με την πρόθεση του να δολαριοποιήσει την οικονομία, ο Putin υποστήριξε ότι είναι κατανοητές οι κινήσεις αυτές αλλά με αυτόν τον τρόπο η Αργεντινή κινδυνεύει να χάσει την κυριαρχία της και να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες.

Έτοιμοι για διάλογο με τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron και για το εάν προγραμματισμένη κάποια συνάντηση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως σε κάποιο σημείο ο Γάλλος πρόεδρος σταμάτησε να επικοινωνεί με τη Μόσχα.
Όπως υποστήριξε, η Ρωσία είναι έτοιμη να ξαναρχίσει το διάλογο, αλλά εάν το Παρίσι το αρνηθεί... δεν θα υπάρξει κάποια δίκη, αναφέροντας πως σε κάθε περίπτωση η Μόσχα είναι ανοιχτή για συνομιλίες όχι μόνο με τον Macron αλλά με οποιονδήποτε Ευρωπαίο ηγέτη το επιθυμεί.

Τι είπε για Αρμενία, Μολδαβία

Κληθείς να σχολιάσει ποιο είναι το μέλλον της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών - του σχήματος που προέκυψε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ - εξαιτίας της στάσης που ακολουθούν η Αρμενία και η Μολδαβία, ο Putin τόνισε ότι οι σχέσεις σε τέτοιου είδους οργανώσεις και ενώσεις κρατών κτίζονται στη βάση μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.
«Εάν η Μολδαβία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτές τις διαδικασίες, ας είναι.
Είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.
Αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν» είπε ο Putin, επισημαίνοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με αυτήν την χώρα εάν συμφωνήσει.
Όσον αφορά την Αρμενία, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η διαφαινόμενη αποχώρηση της από την Ευρασιαστική Οικονομική Ένωση και τον CSTO δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της

Αντέξαμε στην πίεση

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε πως η κυριαρχία της Ρωσίας απειλείται, τονίζοντας ότι «για τη Ρωσία, η ύπαρξη χωρίς κυριαρχία είναι αδύνατη».
«Μιλάμε για ενίσχυση της ασφάλειας, της δημόσιας κυριαρχίας, της διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και της ασφάλειας στον τομέα της οικονομίας, της τεχνολογίας και της ανάπτυξης του κοινοβουλευτισμού.
Χωρίς αυτά, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να υπάρξει» υπογράμμισε ο Putin, επισημαίνοντας πως χάρη στην υψηλή ενότητα της ρωσικής κοινωνίας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της, η Ρωσία κατάφερε να αντιμετωπίσει την πίεση της Δύσης.
3_226.JPG
Ανάπτυξη 3,5%

Όπως είπε ο Putin, η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 3,5% του ΑΕΠ.
«Η Ρωσία ανέκαμψε από την πτώση και έκανε ένα μεγάλο βήμα μπροστά» είπε ο Putin, υποστηρίζοντας πως και η μεταποιητική βιομηχανία αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς από έτος σε έτος, κάτι που είχε να συμβεί πολλά χρόνια.

Σταθερό το τραπεζικό σύστημα

«Η αύξηση των επενδύσεων, με τη σειρά της, εξασφαλίζει εγγυημένη οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, ενώ και το τραπεζικό σύστημα επιδεικνύει επίσης σταθερότητα» υπογράμμισε ο Putin, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή, αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα των Ρώσων.
Όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, στο 2,9%, τονίζοντας ότι αυτός «είναι ένας πολύ καλός δείκτης μιας ολοκληρωμένης οικονομίας».

Μειώνεται το χρέος

Επιπλέον, υπογράμμισε πως το εθνικό χρέος της Ρωσίας έχει μειωθεί και ότι η χώρα αποπληρώνει τακτικά τα διεθνή δάνεια της.
«Η αποπληρωμή τους προχωρά συχνά νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας επίσης πως το 2023 θα αυξηθεί και το μέσο προσδόκιμο ζωής στα 74 έτη, ενώ υπενθύμισε πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 18,5% από τις αρχές του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης