Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισε το τέλος για τον Biden - Επισήμως ανοίγει έρευνα για την παραπομπή του, τι θα σημάνει η δίκη της Γερουσίας

Άρχισε το τέλος για τον Biden - Επισήμως ανοίγει έρευνα για την παραπομπή του, τι θα σημάνει η δίκη της Γερουσίας
Ο Biden, σε μια σπάνια δήλωση σχετικά με την προσπάθεια παραπομπής, αμφισβήτησε τις προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής για τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του
Την παραπομπή του αμερικανού προέδρου Joe Biden ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με κάθε Ρεπουμπλικανό να συσπειρώνεται πίσω από μια πολιτικά φορτισμένη διαδικασία, παρά τις ανησυχίες ορισμένων στο κόμμα ότι η έρευνα δεν έχει ακόμη στοιχεία για παράνομη συμπεριφορά από τον πρόεδρο.
Το αποτέλεσματα της ψηφοφορίας με 221-212 αποτύπωσε ολόκληρη τη διάσκεψη των Ρεπουμπλικανών της Βουλής για την υποστήριξη μιας διαδικασίας παραπομπής που μπορεί να οδηγήσει στην τελική ποινή για έναν πρόεδρο: τιμωρία για αυτό που το Σύνταγμα περιγράφει ως «υψηλά εγκλήματα και αδικήματα», που μπορεί να οδηγήσει για απομάκρυνση από το αξίωμα εάν καταδικαστεί σε δίκη της Γερουσίας.
Ο Biden, σε μια σπάνια δήλωση σχετικά με την προσπάθεια παραπομπής, αμφισβήτησε τις προτεραιότητες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής για τη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του.
«Αντί να κάνουν οτιδήποτε για να βελτιώσουν τη ζωή των Αμερικανών, επικεντρώνονται στο να μου επιτεθούν με ψέματα», είπε ο πρόεδρος μετά την ψηφοφορία.
«Αντί να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να γίνει, επιλέγουν να χάνουν χρόνο σε αυτό το αβάσιμο πολιτικό κόλπο που ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο παραδέχονται ότι δεν υποστηρίζεται από γεγονότα».

Πολύμηνες οι έρευνες

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι επί της ουσίας επισημοποίησαν μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από εβδομάδες και τους Δημοκρατικούς να επικρίνουν την ψηφοφορία ως πολιτικό κόλπο για αντίποινα για την παραπομπή του πρώην προέδρου Donald Trump - ο οποίος παραπέμφθηκε επειδή ισχυρίστηκε ότι στην Ουκρανία υπάρχει διαφθορά.
Η επισημοποίηση της διαδικασίας παραπομπής θα παράσχει στο Κογκρέσο πρόσθετη εξουσία ενισχύοντας την πιθανότητα πρόσβασης σε υλικό των ενόρκων, καθώς και τις πιθανότητες οι Ρεπουμπλικάνοι να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις όπως το εκτελεστικό προνόμιο, αναφέρει η Wall Street Journal.
Η εξουσιοδότηση της πολύμηνης έρευνας διασφαλίζει ότι η έρευνα θα εκτείνεται μέχρι το 2024, όταν ο Biden θα είναι υποψήφιος και φαίνεται πιθανό να κοντράρει τον πρώην πρόεδρο Donald Trump – ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο.
Η απόφαση να διεξαχθεί ψηφοφορία ήρθε καθώς ο Πρόεδρος Mike Johnson και η ομάδα του δέχτηκαν μεγάλη πίεση να δείξουν πρόοδο σε αυτό που έχει εξελιχθεί σε μια σχεδόν ετήσια έρευνα που επικεντρώνεται στις επιχειρηματικές συναλλαγές των μελών της οικογένειας του Biden.
Ενώ η έρευνά τους έχει εγείρει ηθικά ερωτήματα, δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο Biden ενήργησε παράνομα ή δεχόταν δωροδοκίες στον τρέχοντα ρόλο του ή στην προηγούμενη θέση του ως αντιπροέδρου.
«Δεν παίρνουμε αυτή την ευθύνη επιπόλαια και δεν θα προδικάσουμε το αποτέλεσμα της έρευνας», ανέφεραν ο πρόεδρος Johnson και η ηγετική του ομάδα σε κοινή δήλωση μετά την ψηφοφορία.
«Αλλά το αποδεικτικό αρχείο είναι αδύνατο να αγνοηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης