Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι ετοιμάζουν - Ο Kadyrov βλέπει Ιούνιο 2024 το τέλος, το ΝΑΤΟ θα χειριστεί την ήττα της Ουκρανίας – Putin: Ρωσική η Οδησσός

Κάτι ετοιμάζουν - Ο Kadyrov βλέπει Ιούνιο 2024 το τέλος, το ΝΑΤΟ θα χειριστεί την ήττα της Ουκρανίας – Putin: Ρωσική η Οδησσός
New York Times: Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να λυθεί το Ουκρανικό, ειρήνη με την Ρωσία - Washington Post: Το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί εάν η Ουκρανία ηττηθεί ολοκληρωτικά
(upd  34) Ενώ οι New York Times αναγνωρίζουν ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις θα επιλύσουν το Ουκρανικό μετά την ήττα της αντεπίθεσης… ο Kadyrov προέβλεψε ότι το τέλος του πολέμου θα έρθει τον Ιούνιο του 2024…
Εντούτοις ορισμένοι αμερικανοί γερουσιαστές αναφέρουν ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαχειριστεί την ήττα της Ουκρανίας για να μην καταρρεύσει ολοσχερώς…
Σε στρατιωτικό επίπεδο από τον βορά έως τον νότο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν παντού στην κυριολεξία…
Ο Ουκρανικός στρατός έχει διαλυθεί…
Η πόλη Marinka έπεσε στα χέρια των ρώσων και επίσημα ενώ η Avdiivka έχει πλήρως περικυκλωθεί... στο Kupyansk οι ρώσοι προελαύνουν, όπως και στο Bakhmut ακόμη και στο χωριό Robotyne στην Zaporizhia...
Εν τω μεταξύ οι ρώσοι ξεκάθαρα έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι παραβίαση κόκκινης γραμμής η χρήση αεροδρομίων εκτός Ουκρανίας για τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανική πολεμική αεροπορία…
Πάντως όπως έχει δηλώσει ο Ρώσος υπουργός άμυνας θα χρειαστεί 20 ημέρες η ρωσική αεροπορία να καταστρέψει όλα τα F-16 της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα η ΕΕ αποφάσιζε να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με Ουκρανία - Μολδαβία αλλά με ασαφές χρονοδιάγραμμα.

Η ΕΕ αρχίζει ενταξιακές συνομιλίες με Ουκρανία – Μολδαβία

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» κάνει γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.
Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Michel.

Κογκρέσο ΗΠΑ: Εγκρίθηκε ο αμυντικός προϋπολογισμός - Ψυχρολουσία ύψους ... 300 εκ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) που προβλέπει ετήσιες δαπάνες 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνει τη συνέχιση πολιτικών όπως την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και την παράταση ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος ψηφιακής παρακολούθησης που χρησιμοποιείται ευρέως από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

ΕΕ: Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως πυραύλους, πυρομαχικά και αεράμυνα

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως πυραύλους και άλλα πυρομαχικά, καθώς και συστήματα αεράμυνας, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (14/12/2023).
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυραύλων και πυρομαχικών, ιδίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας πυρομαχικών πυροβολικού ενός εκατομμυρίου βλημάτων και να παρασχεθούν στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αεράμυνας», αναφέρει η δήλωση.
Εξάλλου, οι ηγέτες της ένωσης των 27 κρατών ζήτησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης, η οποία παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εντείνει τις εργασίες για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησής του», αναφέρει η δήλωση.Το νομοσχέδιο, που προβλέπει αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 3%, εγκρίθηκε την Τετάρτη (13/12/2023) από τη Γερουσία και σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 310 υπέρ έναντι 118 κατά.
Μεταξύ άλλων, στον NDAA προβλέπεται η επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την «ενίσχυση της θέσης» των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας. Παρατείνεται επίσης το πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τη σταδιακή αποδέσμευση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.
Το ποσό αυτό ωστόσο είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 61 δισεκ. δολάρια που ζήτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας από το Κογκρέσο

Επίδειξη δύναμης Putin: Ειρήνη όταν πετύχουμε τους στόχους μας στην Ουκρανία - Ρωσική η Οδησσός - Εξαντλούνται τα όπλα της Δύσης

Οι στόχοι της Ρωσίας για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει
υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης του για το 2023.
«Η αποστολή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δεν έχει αλλάξει.
Μιλάμε για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, για την αποναζιστικοποίηση της και για την αποστρατιωτικοποίηση της» είπε ο Putin, αναφέροντας πως η Ουκρανία εξακολουθεί να λαμβάνει ακόμα πολλά όπλα από τη Δύση, αλλά – όπως είπε – «σύντομα θα αρχίσουν να εξαντλούνται».
«Οι δυτικές χώρες παρέδωσαν όλα όσα υποσχέθηκαν στο Κίεβο, και ακόμα περισσότερα.
Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει με επιτυχία αυτά τα όπλα» υποστήριξε ο Putin, αναφέροντας πως θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας.
Όπως είπε, περίπου 244.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει μέχρι στιγμής 747 άρματα μάχης και 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Ο Putin υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν παράγει σχεδόν καθόλου όπλα, τονίζοντας πως κάθε ημέρα περίπου 1.500 Ρώσοι πολίτες στρατεύονται εθελοντικά για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και πως το 2023, στρατολογήθηκαν με συμβάσεις 486.000 Ρώσοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα κινητοποίηση, αν και τόνισε πως η γραμμή του μετώπου είναι σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα ενώ επισήμανε με νόημα πως η Οδησσός είναι ρωσική πόλη.

Ramzan Kadyrov (Αρχηγός Τσετσενίας): Το τέλος της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία θα έρθει Ιούνιο ή Ιούλιο 2024

Η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία μπορεί να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης με κατοίκους της δημοκρατίας.
Πιστεύω ότι το τέλος θα πρέπει να αναμένεται την άνοιξη του 2024, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Όλες οι δυνατότητες έχουν ήδη εξαντληθεί, δεν υπάρχει αρκετό ανθρώπινο δυναμικό στους Ουκρανούς, χρήματα επίσης δεν υπάρχουν, έχουν προβλήματα με τα όπλα από την Δύση.
Θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες».
Ο Ramzan Kadyrov πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Κιέβου θα ήταν ευκολότερη «ακόμη και από την Μαριούπολη», αλλά ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει το καθήκον να διατηρήσει τις πόλεις και να διαπραγματευτεί με όσους θέλουν να παραδοθούν.
Η Ρωσία εκφράζει συνεχώς την ετοιμότητά της να επαναλάβει τον διάλογο με το Κίεβο, αλλά οι ουκρανικές αρχές έχουν νομικά απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις…

Lukashenko: Ο Zelensky φοβάται ότι θα τον δολοφονήσει ο ουκρανικός στρατός

O Volodymyr Zelensky βρίσκεται σε μία φάση σκληρής αντιπαράθεσης με τον στρατό της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko σε συνάντηση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών στο Μινσκ, αναφέρει το Sputnik
«Υπάρχει μια πολύ σκληρή σύγκρουση - σχεδόν θανάσιμη- σε εξέλιξη μεταξύ του προέδρου Zelensky και του στρατού», είπε ο Lukashenko.
«Η θέση που έχει ο ουκρανικός στρατός είναι κάπως διαφορετική, για να το θέσω ήπια, από τις απόψεις των πολιτικών και του Zelensky, είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος το καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά – και μπορεί κανείς να διαπιστώσει την αντίδρασή του από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην ασφάλειά του, πιστεύει ο Lukashenko.
Ταυτόχρονα, οι «οι περισσότεροι επαγγελματίες στρατιωτικοί» εκτιμούν ότι ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει.
Ως εκ τούτου, η ρωσική πλευρά θα πρέπει να διαπραγματευτεί πρώτα με τον ουκρανικό στρατό, θεωρεί ο Lukashenko.

New York Times: Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να λυθεί το Ουκρανικό, ειρήνη με την Ρωσία

Οι δυτικοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφουν οι New York Times.
«Πολλοί αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών υποστηρικτών της Ουκρανίας, πιστεύουν ότι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων είναι το μόνο πιθανό ενδεχόμενο αποτέλεσμα», αναφέρουν οι New York Times.
Σύμφωνα με τους οι New York Times, η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Zelensky στην Ουάσιγκτον αναδεικνύει τους φόβους του ότι η υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες σταδιακά θα μειωθεί.
Οι πολιτικοί του Κιέβου εξακολουθούν να ονειρεύονται την κατάληψη εδαφών από τη Ρωσία το 2024, αλλά η αμερικανική ηγεσία θεωρεί ότι η πιο ρεαλιστική στρατηγική είναι να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε άμυνα.
Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσει ο Zelensky να κερδίσει χρόνο και να μπορέσει να συγκεντρώσει έναν νέο στρατό για την επόμενη επίθεση, γράφουν οι New York Times.
Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν επί 6 μήνες να επιτεθούν στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό…
Ωστόσο μετά από 125.000 απώλειες Ουκρανών στρατιωτών και κατεστραμμένα 557 τανκς και σχεδόν 1900 τεθωρακισμένα οχήματα η αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε…

Washington Post: Το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί εάν η Ουκρανία ηττηθεί ολοκληρωτικά

Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστούν τελική ήττα, δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ Sherrod Brown μιλώντας στην Washington Post.
«Χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει εδάφη και τότε αυτή η σύγκρουση θα μετατραπεί σε «θέμα του ΝΑΤΟ», είπε ο γερουσιαστής.
Κατά τη γνώμη του Sherrod Brown, η ένοπλη αντιπαράθεση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ και στη συνέχεια να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος.
«Κανείς δεν το θέλει αυτό», κατέληξε ο Sherrod Brown.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει την απουσία επιθετικών σχεδίων προς άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ταυτόχρονα η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ, αντίθετα, συμπεριφέρεται καταστροφικά και επιθετικά και επιδιώκει αντιπαράθεση.

Naryshkin (Υπηρεσία Πληροφοριών Ρωσίας): Απελπιστικά μάταια τα όνειρα της Δύσης για νίκη στην Ουκρανία

Η κατάσταση στο έδαφος της ζώνης σύγκρουσης στην Ουκρανία, δείχνει πολύ καλά ότι η ελπίδα της Δύσης να επιφέρει στρατηγική ήττα στη Ρωσία είναι προφανώς μη ρεαλιστική, δήλωσε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Sergey Naryshkin.
Τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν το βασικό σημείο των ανατρεπτικών προσπαθειών της Δύσης στην περιοχή.
«Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν κυνικά τον πληθυσμό αυτής της χώρας ως τροφή για κανόνια στην επιθετικότητά τους κατά της Ρωσίας.
Στέλνοντας ατελείωτα φορτία όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να επιφέρουν στη Μόσχα αυτό που η Δύση συνήθως περιγράφει ως στρατηγική ήττα, αλλά η πραγματική κατάσταση στο έδαφος δείχνει ότι τέτοια όνειρα είναι απελπιστικά μάταια», είπε στη 19η συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).
«Σήμερα οι Δυτικοί διατυπώνουν τον στόχο τους με διαφορετικό τρόπο: «Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να κερδίσει».
Αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψουν και αυτό το αξίωμα», είπε ο Naryshkin.

Ritter: Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πιόνια – O Zelensky θυσιάζει τον στρατό του στη γεωπολιτική σκακιέρα

Ο Putin υπερασπίζεται την κυριαρχία της χώρας του σε κάθε βήμα ενώ ο Zelensky επέτρεψε να γίνει η Ουκρανία το εργαλείο μιας Δύσης «πρόθυμης να θυσιάσει αυτό το έθνος, τους στρατιώτες του και τον λαό του σε ένα πεδίο μάχης όπου δεν θα πάρουν τίποτα άλλο παρά θάνατο και καταστροφή» υπογράμμισε ο πρώην αξιωματικός της CIA, Scott Ritter.
Ο Putin νοιάζεται για τον ρωσικό λαό, τους στρατιώτες και το έθνος και εκεί βρίσκεται η βαθιά διαφορά του με τον Zelensky ως προς την προσέγγιση της σύγκρουσης.
«Ο Zelensky δεν υπηρετεί τον λαό της χώρας του.
Επέτρεψε να υποταχθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Η σύγκρουση δεν λαμβάνει υπόψη την Ουκρανία», επεσήμανε ο ειδικός.
«Καθώς η Δύση συνεχίζει να διοχετεύει στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων στο Κίεβο, παρά τις αποτυχημένες αντεπιθέσεις και τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, οι στρατιώτες της Ουκρανίας δεν είναι κάτι περισσότερο από πιόνια που πρέπει να θυσιαστούν σε μια γεωπολιτική σκακιέρα όπου η Δύση κοιτάζει μόνο τα δικά της συμφέροντα», επισήμανε ο Ritter.

Οι πτήσεις F-16 από τις βάσεις του ΝΑΤΟ θα είναι κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία, δήλωσε η Σλοβακία

Για τη ρωσική πλευρά, οι αναχωρήσεις ουκρανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν κόκκινη γραμμή, αυτό θα οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, Konstantin Gavrilov, δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει τη χρήση μαχητικών F-16 από αεροπορικές βάσεις στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία ως συμμετοχή αυτές οι χώρες στη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα ανάγκαζε τη Ρωσία να απαντήσει σε μέτρα.
«Ο Ρώσος Πρέσβης με ενημέρωσε για ένα σημαντικό θέμα. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ορισμένες δυτικές χώρες πρόκειται να συμμετάσχουν απευθείας στον πόλεμο στην Ουκρανία, παρέχοντας τα αεροδρόμιά τους για ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία θα συμμετάσχουν στις μάχες από το έδαφος τους…
Για τη Ρωσία, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή και προειδοποιούν ότι θα οδηγήσει σε ανοιχτή σύγκρουση, η κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο αντιπρόεδρος του σλοβακικού κοινοβουλίου και σημείωσε ότι «η Σλοβακία πρέπει να παραμείνει στο πλευρό της ειρήνης».
Μέχρι σήμερα, η Ολλανδία και η Δανία, μεταξύ των δυτικών χωρών, έχουν συμφωνήσει να μεταφέρουν τα F-16 στην Ουκρανία Συγκεκριμένα, η Ολλανδία αναμένει να στείλει τα πρώτα μαχητικά στο Κίεβο το 2024.
Όπως έγραψε προηγουμένως η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο , η μεταφορά του F-16 δεν θα παράσχει στο Κίεβο την επιθυμητή αεροπορική υπεροχή, καθώς τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι πολύ αποτελεσματικά.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ) για πόλεμο στην Ουκρανία το 2024: Απρόβλεπτη σύγκρουση

Απρόβλεπτη χαρακτήρισε την σύγκρουση στην Ουκρανία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς αυτός θα εξελιχθεί το 2024.
«Οι συγκρούσεις είναι απρόβλεπτες από τη φύση τους, επομένως δεν ξέρω τι θα συμβεί το επόμενο έτος...
Αλλά ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη και δίκαιη λύση είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Βρυξέλλες με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Robert Fico.
Ο Stoltenberg επανέλαβε πως εάν ο Putin νικήσει στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά η επιθετικότητα του θα συνεχιστεί.
Για αυτό το λόγο σημείωσε πως η βοήθεια στο Κίεβο δεν είναι φιλανθρωπία... αλλά επένδυση στην ασφάλεια μας.

Bryen (ΗΠΑ): Το Πεντάγωνο έστειλε στο Κίεβο τον στρατηγό Aguto για να «παγώσει» τον πόλεμο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε στο Κίεβο τον αντιστράτηγο Antonio Aguto προκειμένου να πείσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να «παγώσει» τη στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.
Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στους Asia Times ο Stephen Bryen, πρώην βοηθός υφυπουργών Άμυνας των ΗΠΑ επί των κυβερνήσεων Reagan.
«Έχουμε μπροστά μας μεγάλη αναταραχή
Το Πεντάγωνο έστειλε τον υποστράτηγο Antonio Aguto στην Ουκρανία.
Θα υπηρετήσει ως σκιώδης διοικητής του ουκρανικού στρατού, ουσιαστικά αντικαθιστώντας τον σημερινό διοικητή.
Ο Aguto θα είναι πάνω από τον διοικητή του χερσαίου στρατού, Alexander Syrsky» επισημαίνει στο κείμενο του ο Bryen.
Σύμφωνα με τον έμπειρο Αμερικάνο αναλυτή, ο αμερικανικός στρατός έχει λάβει οδηγίες έτσι ώστε να αναγκάσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ακολουθήσουν μια διαφορετική στρατιωτική στρατηγική και να περάσουν σε άμυνα καθώς και να πείσει τον επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης να «παγώσει» τη σύγκρουση τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2024.
Ωστόσο, ο Bryen επισημαίνει πως αυτές οι οδηγίες του αμερικανικού Πενταγώνου έχουν ήδη ακυρωθεί στην πράξη από τις ενέργειες του ρωσικού στρατού, ο οποίος εξακολουθεί να επιτίθεται στις θέσεις των Ουκρανών.

Douglas McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης): Οι Ρώσοι θα φτάσουν Πολωνία εάν…

Ο ρωσικός στρατός θα φτάσει στα σύνορα με την Πολωνία εάν η Δύση δεν σταματήσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία και εάν δεν αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης υποστήριξε ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«O Putin δεν ενδιαφέρεται να φτάσει στα πολωνικά σύνορα, αλλά όπως είπα, εάν δεν βάλουμε τέλος σε αυτήν την παράλογη σύγκρουση, δεν θα καταστρέψουμε μόνο την Ουκρανία ως κράτος αλλά θα αναγκάσουμε και τη Ρωσία να κινηθεί πιο δυτικά» είπε μιλώντας στο κανάλι του George Galloway στο YouTube.
Σύμφωνα με τον McGregor, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει κάνει τη Ρωσία ισχυρότερη.
«Ο στρατός έχει πολύ ισχυρή δομή, πρώτης κλάσης αξιωματικούς και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό» υπογράμμισε ο McGregor αναφέροντας πως ο ρωσικός στρατός προχωρά σε όλες τις γραμμές του μετώπου.

Stavridis (πρώην ΝΑΤΟ): Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον Zelensky – Απέτυχε η αντεπίθεση

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση σήμερα από αυτήν που ήταν πριν από έναν χρόνο υποστήριξε ο James Stavridis, απόστρατος ναύαρχος των ΗΠΑ και πρώην αρχηγός του ΝΑΤΟ, αναφέροντας πως σε αντίθεση με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin τα έχει καταφέρει υπέροχα.
«Πρέπει πραγματικά να παραδεχθούμε την έλλειψη επιτυχίας στην επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αυτό το καλοκαίρι.
Πραγματικά απέτυχε.
Η ουκρανική επίθεση έχει περιέλθει σε μεγάλη δυσκολία.
Αυτό οδήγησε στην απογοήτευση των ΗΠΑ.
Ο Zelensky είναι σε τελείως διαφορετική θέση από ότι έναν χρόνο πριν» υπογράμμισε ο Stavridis, ο οποίος επισήμανε πως η κατάσταση εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με πολλά κράτη και η επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι ανεπιτυχής» τόνισε μιλώντας στο MSNBC ο Stavridis.
«Ο Putin τα καταφέρνει υπέροχα.
Είναι ένας καλός χρόνος για αυτόν» υποστήριξε ο James Stavridis.

Washington Post: Ο πρώην αρχηγός στρατού των ΗΠΑ Mark Milley γέλασε όταν άκουσε τις απαιτήσεις του Zaluzhny

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, γέλασε ανταποκρινόμενος στην απαίτηση του Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny να μεταφέρει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, αναφέρει η Washington Post.
Σύμφωνα με την Washington Post, το επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλίας μεταξύ του Mark Milley και του Valery Zaluzhny μετά τη διαρροή απόρρητων υλικών του Πενταγώνου τον Απρίλιο του 2023.
Ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Washington Post, διαβεβαίωσε στη συνέχεια τον συνομιλητή του ότι η διαρροή θα ήταν χρήσιμη για την Ουκρανία.
«Πώς είναι δυνατόν;» ρώτησε ο Milley.
«Δεν λέει ότι έχουμε F-16 εκεί, οπότε στείλτε μας μερικά από αυτά το συντομότερο δυνατό», είπε ο Zaluzhny και ο Milley γέλασε».
Σύμφωνα με την Washington Post, το Κίεβο προσπάθησε ανεπιτυχώς για αρκετούς μήνες να πείσει την Ουάσιγκτον να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές χώρες να μεταφέρουν αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα στην Ουκρανία, προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν διαρροές πληροφοριών για να δικαιολογήσουν τη «δύσκολη κατάσταση» για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτωπο.
Στις αρχές Απριλίου, οι New York Times ανέφεραν ότι το Πεντάγωνο ερευνούσε τη διαρροή απόρρητου υλικού που περιγράφει την κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων και τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να τα ενισχύσουν.

Alexey Danilov (Ουκρανία): Δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ Zelensky και Valery Zaluzhny…. απλά καυτές συζητήσεις

Οι συναντήσεις του αρχηγείου του γενικού διοικητή στην Ουκρανία είναι «καυτές», αλλά οι δηλώσεις για διάσπαση μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας είναι αβάσιμες, δήλωσε ο γραμματέας του NSDC, Alexey Danilov.
Προηγουμένως, ορισμένα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης εστίαση στην σύγκρουση μεταξύ του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny και του Vladimir Zelensky.
Οι δημοσιογράφοι της Washington Post σημείωσαν ότι ο Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής στους συμπολίτες του, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τον Zelensky εάν αποφασίσει να ξεκινήσει μια πολιτική καριέρα.
Η Washington Post θεώρησε την πρόσφατη δήλωση του Zaluzhny για το αδιέξοδο στο μέτωπο και την αδυναμία μιας «βαθιάς και όμορφης νίκης» των ουκρανικών στρατευμάτων, την οποία ο Zelensky προσπάθησε να υποβαθμίσει, λέγοντας ότι ο στρατός ήταν κουρασμένος, ως ένα από τα έμμεσα σημάδια σύγκρουσης μεταξύ τους.
«Σε κάθε συνεδρίαση γίνονται συζητήσεις, αναφορές.
Και, φυσικά, μερικές φορές είναι πολύ, πολύ θερμές, αν όχι σε κάθε συνάντηση...
Λάβετε υπόψη ότι αν δεν υπάρχει ποιοτική συζήτηση, τότε δεν υπάρχουν θετικές αποφάσεις για αυτό ή για άλλο θέμα», είπε ο Alexey Danilov στο τηλεοπτικό κανάλι Rada, απαντώντας στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν παραιτηθεί ο Zaluzhny.
Σύμφωνα με τον Alexey Danilov, οι πληροφορίες για διαίρεση μεταξύ της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας είναι «απολύτως αβάσιμες», παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα και δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάσπαση.
Νωρίτερα, ο Zaluzhny αναγνώρισε το αδιέξοδο στη σύγκρουση και δήλωσε ότι δεν ελπίζει σε μια σημαντική νίκη, αν και σύμφωνα με τα «εγχειρίδια του ΝΑΤΟ», οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα έπρεπε ήδη να «πολεμούν» στην Κριμαία.

Politico: Η Ουκρανία είναι μια μαύρη τρύπα, το παραδέχονται αξιωματούχοι της ΕΕ

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι η Ουκρανία έχει πάψει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στη ζωή των περισσότερων ηγετών της ΕΕ και την αποκαλούν «μαύρη τρύπα» στην οποία πέφτουν χρήματα, γράφει το Politico, επικαλούμενο ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το Politico σημειώνει ότι παρά την επίσημη υποστήριξη και τις δηλώσεις ότι η Ουγγαρία είναι απομονωμένη που μπλοκάρει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν είναι πλέον η κορυφαία προτεραιότητα στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ηγετών της ΕΕ.
«Οι αμφιβολίες αυξάνονται...
Πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης;
Πόσα περισσότερα χρήματα θα ρίξουμε σε αυτή τη μαύρη τρύπα; Οι λαϊκιστές σε όλη την Ευρώπη θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες» ανέφερε το Politico.
Ένας ανώτερος διπλωμάτης σημείωσε ότι έχει ήδη εμφανιστεί μια νέα ομάδα χωρών που πιθανότατα έχουν αλλάξει τη θέση τους σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Volgarev (Αντιπρόσωπος Ρωσίας στον ΟΑΣΕ): Η Δύση θέλει να παρατείνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία και όχι να την επιλύσει

Οι δυτικές χώρες προωθούν τη λεγόμενη ειρηνευτική διευθέτηση του Zelensky για να παρατείνουν τη σύγκρουση αντί για να την διευθετήσουν πραγματικά, δήλωσε ο Ρώσος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΑΣΕ Alexander Volgarev.
«Προσπαθώντας να παραταθεί η ένοπλη αντιπαράθεση, οι χορηγοί του καθεστώτος του Κιέβου, πρώτα απ' όλα η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, κατάφεραν να επιβάλλουν στην ομάδα του Zelensky να διακόψει τις διπλωματικές επαφές με τη Ρωσία μετά τις διαβουλεύσεις τον Μάρτιο του 2022 στη Λευκορωσία και την Τουρκία.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2022 χαιρέτισε τη νομοθετική απαγόρευση του Zelensky για κάθε πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία», είπε.

Elon Musk και David Sachs συμφωνούν: Σωστά έπραξαν οι Ουκρανοί που πέρασαν στην άμυνα, έχουν δραματικές απώλειες

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk σχολίασε τις εκτιμήσεις του Αμερικανού επιχειρηματία David Sachs, ο οποίος είπε ότι ο ρωσικός στρατός επέτρεψε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν στις αμυντικές τους γραμμές, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να υποστούν μεγάλες απώλειες.
Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, τώρα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ασκούν πίεση στις ουκρανικές γραμμές παντού και παίρνουν τον έλεγχο εδαφών.
«Πριν από λίγους μήνες, συμβούλεψα την Ουκρανία να κάνει την άμυνα τον κύριο στόχο της, αφού όποιος επιτεθεί σε οχυρωμένες θέσεις θα υποστεί μεγάλες απώλειες, αλλά η Δύση ήταν πολύ επίμονη στο να την αναγκάσει να επιτεθεί», έγραψε ο Elon Musk.

Vivek Ramaswamy (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει ανατολικές περιοχές στην Ρωσία

Μια ουκρανική επίλυση θα απαιτήσει από το Κίεβο να παραχωρήσει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Vivek Ramaswamy.
Προτείνω μια λογική συμφωνία που θα προβλέπει τη διατήρηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, ναι, με ορισμένες παραχωρήσεις εδαφών, ανατολικών περιοχών όπου ζει ο ρωσόφωνος πληθυσμός.
Και μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ, αλλά μόνο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Putin αποχωρήσει από τη στρατιωτική συμμαχία με την Κίνα», είπε o Vivek Ramaswamy
Ο πολιτικός είπε ότι η σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία δεν προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και αυξάνει τους κινδύνους ενός παγκόσμιου πολέμου.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Ουκρανό Kirill Budanov της GUR στη λίστα καταζητούμενων

Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, τέθηκε στη λίστα καταζητούμενων, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών .
Kirill Alekseevich Budanov. Ημερομηνία γέννησης: 4 Ιανουαρίου 1986. Λόγοι αναζήτησης: καταζητούνται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα.
Η ρωσική FSB κατονόμασε προηγουμένως τον Kirill Budanov ως οργανωτή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γέφυρα της Κριμαίας, που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2022.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε άτομα στη Συμφερούπολη και τρία στη Μόσχα.
Επιπλέον, ο Kirill Budanov έχει επανειλημμένα δηλώσει τη συμμετοχή του Κιέβου σε επιθέσεις σε διάσημους Ρώσους.
Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, , χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τρομοκρατικές.
Στις 3 Οκτωβρίου, η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή κατηγόρησε ερήμην τον επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών για τη διάπραξη εγκλημάτων.
Σύμφωνα με το τμήμα, ο Kirill Budanov συμμετείχε σε περισσότερες από 100 αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιώντας UAV στη Μόσχα και την περιοχή της Μόσχας, την Κριμαία και σε άλλες πόλεις…

Τι συμβαίνει στο μέτωπο; - Στην κυριολεξία οι ρώσοι προελαύνουν παντού

Προέλαση ρώσων κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 13 Δεκεμβρίου και πρόσφατα πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά νοτιοανατολικά της Spirne (25 χιλιόμετρα νότια της Kreminna ).
Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν ανατολικά της Ivanivka (20 χλμ. νοτιοανατολικά του Kupyansk)
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον 14 ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Kupyansk κοντά στο Synkivka (9 χλμ ανατολικά του Kupyansk) και το Ivanivka και ανατολικά του Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk). και τουλάχιστον δύο ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Lyman κοντά στο Makiivka (23 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και στη δασική περιοχή Serebryanke (10 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και ανατολικά του Terny (17 χλμ δυτικά της Kreminna).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Pishchane (25 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), στη Stepova Novoselivka (18 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και στο Pershotravneve (24 χλμ ανατολικά του Kupyansk).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν οκτώ ουκρανικές επιθέσεις κοντά σε Synkivka, Ivanivka, λίμνη Lyman (ακριβώς βορειοδυτικά της Synkivka) και Yahidne (22 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Kupyansk) και αρκετές ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Zarichne (17 χιλιόμετρα δυτικά της Kreminna) και τη Dibrova (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna).


Προέλαση στο Bakhmut από τους ρώσους

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βόρεια του Bakhmut στις 13 Δεκεμβρίου και προχώρησαν πρόσφατα.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια του Sakko I Vantsetti (15 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets δήλωσε ότι στοιχεία της ρωσικής 123ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk) και του 137ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος (VDV) (106η Μεραρχία VDV) επιχειρούν βόρεια της Yakovlivka (17 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαχμούτ) και Bilohorivka (22km βορειοανατολικά του Bakhmut).[61]

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut στις 13 Δεκεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια της Klishchiivka (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον πέντε ρωσικές επιθέσεις κοντά στην Bohdanivka (6 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Αρκετοί Ρώσοι υποστήριξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βορειοανατολικά και ανατολικά της Bohdanivka και έλεγχαν ένα τμήμα του δρόμου Hryhorivka-Bohdanivka (6-9 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Ο Oleksiy Tarasenko, αξιωματικός σε μια ουκρανική ταξιαρχία που δρα κοντά στο Bakhmut, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν κάποια πρόοδο προς τις κατευθύνσεις Ivanivske, Klishchiivka και Andriivka επειδή ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε «επιλεγμένους εκπαιδευμένους μαχητές»

Εδαφικά κέρδη για τους ρώσους και στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka στις 13 Δεκεμβρίου και πρόσφατα πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά νοτιοανατολικά του Stepove (3 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον 51 ρωσικές επιθέσεις ανατολικά του Novokalynove (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και της Novobakhmutivka (9 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka). κοντά στο Stepove, Avdiivka, Pervomaiske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Nevelske (14 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka). και νότια του Tonenke (5 χλμ δυτικά της Avdiivka).
Αρκετοί Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη βιομηχανική ζώνη (νοτιοδυτικά της Avdiivka) και ανατολικά του εργοστασίου οπτάνθρακα Avdiivka (βορειοδυτικά της Avdiivka).

Στα χέρια των ρώσων η Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά της πόλης του Donetsk στις 13 Δεκεμβρίου και προχώρησαν.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου και δείχνουν ρωσικές μονάδες του 2ου Τυφεκίου και του 163ου Συντάγματος Αρμάτων (150η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 8η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) να υψώνουν μια σημαία στη Marinka (ακριβώς δυτικά της πόλης Donetsk) υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στη Marinka
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον 13 ρωσικές επιθέσεις κοντά στη Marinka, τη Novomykhailivka (10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk) και την Krasnohorivka (ακριβώς δυτικά της πόλης του Donetsk).
Πολλοί Ρώσοι ισχυρίστηκαν στις 12 και 13 Δεκεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως τηMarinka
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi
δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Marinka παρά τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως την Marinka

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_13_2023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_13_2023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_12132023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_13_2023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_13_2023.png

Pryatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_December_13_2023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης