Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στις συνομιλίες για ένταξη Ουκρανίας – Μολδαβίας στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: Πράσινο φως στις συνομιλίες για ένταξη Ουκρανίας – Μολδαβίας στην ΕΕ
Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στη σύνοδό του στις 14-15 Δεκεμβρίου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και κάλεσε τους ηγέτες της να υποστηρίξουν την έναρξη των συνομιλιών για την αποδοχή της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 14-15 Δεκεμβρίου.
«Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στη σύνοδό του στις 14-15 Δεκεμβρίου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας», σύμφωνα με δελτίο τύπου μετά τη συνεδρίαση.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης να ξεκινήσουν παρόμοιες συνομιλίες με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Υποστήριξαν επίσης τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία «αφού εκπληρωθούν οι σχετικοί όροι».
Ξεχωριστά, «χαιρετίζουν την προθυμία της κυβέρνησης της Αρμενίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε γενικές γραμμές, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους ηγέτες της ΕΕ να «θέσουν σαφείς προθεσμίες για τις υποψήφιες χώρες» για να επιταχύνουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.
Ένα από τα βασικά κριτήρια είναι «ότι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες επιδεικνύουν συνεπή και διαρκή δέσμευση στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Οι συντάκτες του ψηφίσματος το χαρακτήρισαν «στρατηγική επένδυση στην ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και κινητήρια δύναμη για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες σε ολόκληρη την ήπειρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης