Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tony Radakin (Βρετανός Ναύαρχος): Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί ένα τόξο αστάθειας - Πολλά τα ανησυχητικά σενάρια

Tony Radakin (Βρετανός Ναύαρχος): Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί ένα τόξο αστάθειας - Πολλά τα ανησυχητικά σενάρια
Ο αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα «ανησυχητικός» τονίζει ο Βρετανός Ναύαρχος
Ένας εκ των πλέον υψηλόβαθμων στρατιωτικών του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυρίζεται ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή «κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν ένα τόξο αστάθειας».
Προκειται για τον ναύαρχο Sir Tony Radakin, ο οποίος τοποθετήθηκε για τη σύγκρουση Hamas-Ισραήλ στο Royal United Services Institute.
Στην ομιλία, επαναλαμβάνει την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι μάχες σε τόσο πυκνοκατοικημένες περιοχές κινδυνεύουν να «προκαλέσουν τεράστια ζημιά στους αμάχους, γι' αυτό ζητήσαμε αυτοσυγκράτηση».
Ο ναύαρχος Radakin προσθέτει ότι πιστεύει πως ο αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα «ανησυχητικός».
Υποστηρίζει, δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκτίμησε πως το Ιράν «δεν θέλει έναν άμεσο πόλεμο», αλλά η Τεχεράνη «αισθάνεται άνετα με την εξέλιξη των γεγονότων» – με τις απειλές που προέρχονται από τη Hezbollah του Λιβάνου και τους Houthis της Υεμένης, δύο ομάδες που υποστηρίζει το Ιράν.
«Υπάρχουν πολλά σενάρια στα οποία αυτή η κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί» επισημαίνει σε ανησυχητικό τόνο, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ, των οποίων οι δυνάμεις στο Ιράν και τη Συρία έχουν στοχοποιηθεί από μαχητικές οργανώσεις, «είχαν επιδείξει αξιέπαινη αυτοσυγκράτηση».
Παρόλα αυτά, ο ανώτατος στρατιωτικός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων υποσημείωσε ότι οι σύμμαχοι της Βρετανίας στον Κόλπο είναι «νευρικοί» – λόγω της εμφανούς έλλειψης δέσμευσης από τη Δύση εδώ και πολλά χρόνια – ειδικά με μια λύση δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης