Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάρτι στη Wall, με το σήμα για περικοπές επιτοκίων από τη Fed – Στο +1,37% ο S&P 500, o Nasdaq +1,38%

Πάρτι στη Wall, με το σήμα για περικοπές επιτοκίων από τη Fed – Στο +1,37% ο S&P 500, o Nasdaq +1,38%
Κλειδί οι αποφάσεις της Federal Reserve για τους επενδυτές...
Την ανιούσα πήραν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει το επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,5%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση διά της περικοπής επιτοκίων το 2024.  
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο +1,4% στις 37.090 μον., ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε αύξηση +1,37% στις 4.707 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +1,38% στις 14.733 μον.
2_351.JPG
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχωρεί στο 4,2%, μετά τα υψηλά 16ετίας τον Οκτώβριο.
 
Στα μάκρο, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού μεταξύ 5,25%-5,5%.
Μαζί με την απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, τα μέλη της Επιτροπής «εκτίμησαν» τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 κατά 0,25% (σωρευτικά 0,75%).
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για περικοπές που ξεπερνούν τις προσδοκίες, μετά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων 22 ετών.

Tην ίδια στιγμή, αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 0,9% από 1,2% όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,1%, ενώ για τον ετήσιο δείκτη οι αναλυτές περίμεναν να επιβραδύνει στο 1%.
Σε δομικό επίπεδο – χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα – ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,1% από μήνα σε μήνα. Η ετήσια άνοδος του δομικού δείκτη επιβράδυνε στο 2,5% από 2,8% όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.
Τα στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα στο 5,25% με 5,50% όπου βρίσκονται από το καλοκαίρι.

Η Fed μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών

Η Fed μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,15% στις 16.766 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,08% στις 7.548 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.531 με άνοδο 0,16%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε 0,15% στις 30.295 μονάδες.
1_486.JPG
Στα μάκρο, συρρίκνωση σημείωσε η βρετανική οικονομία, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα της Bank of England (Τράπεζας της Αγγλίας) να τηρήσει τη σκληρή γραμμή της αντί να στείλει μήνυμα για μειώσεις των επιτοκίων από το υψηλό 15ετίας.
Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου.
Μια δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους είχε δείξει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο ΑΕΠ τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση.
Η στερλίνα υποχώρησε κατά περίπου ένα τρίτο του σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και ήταν πιο αδύναμη και έναντι του ευρώ.
Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί σε άλλα σημάδια για τη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, προωθώντας τα στοιχήματά τους για το πότε η BoE είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,25% την Πέμπτη και να σηματοδοτήσει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι κοντά στο να τα μειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης