Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων: Εκ νέου επιβεβαίωση της προοπτικής ένταξής τους

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων: Εκ νέου επιβεβαίωση της προοπτικής ένταξής τους
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν για αρκετά χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ
H εκ νέου επιβεβαίωση της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για συνεχείς και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Περίπου ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο στα Τίρανα το 2022, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σε μία κοινή δήλωση που θα επικεντρώνεται στη δέσμευση των χωρών της περιοχής να προχωρήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας στην ΕΕ.
Βασικά θέματα συζήτησης είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση με την ΕΕ μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η οικοδόμηση οικονομικών θεμελίων για το μέλλον, ο μετριασμός των επιπτώσεων του Ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και η ενίσχυση της ασφάλειας. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην ευθυγράμμιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), καθώς αναμένεται να ζητηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες, κυρίως από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε ό,τι αφορά την αποφυγή παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Έμφαση θα δοθεί και στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, μέσω του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επανέναρξη της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν για αρκετά χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την ένταξή τους, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (14-15 Δεκεμβρίου) να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης