Διεθνή

Καζάνι που βράζει: Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στη Γουιάνα σε περίπτωση επίθεσης στο Essequibo από τη Βενεζουέλα

Καζάνι που βράζει: Στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στη Γουιάνα σε περίπτωση επίθεσης στο Essequibo από τη Βενεζουέλα
Ο Jagdeo ​​δεν διευκρίνισε συγκεκριμένα σχέδια ή τύπους προτεινόμενης συνεργασίας, αλλά τόνισε τη διαφορά στις στρατιωτικές δυνατότητες μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας
Η Γουιάνα εξετάζει επιλογές για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εν μέσω εδαφικής διαμάχης με τη Βενεζουέλα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Bharrat Jagdeo σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, η Γουιάνα αναζητά τρόπους ενίσχυσης των αμυντικών της δυνατοτήτων.
Ο Jagdeo ​​δεν διευκρίνισε συγκεκριμένα σχέδια ή τύπους προτεινόμενης συνεργασίας, αλλά τόνισε τη διαφορά στις στρατιωτικές δυνατότητες μεταξύ Γουιάνας και Βενεζουέλας.
Σημείωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γουιάνας είναι λίγο πάνω από τέσσερις, ενώ η Βενεζουέλα έχει περισσότερες από 351.
Ταυτόχρονα, ο Jagdeo εξέφρασε την πεποίθησή του για την ικανότητα της Γουιάνας να συγκρατήσει τυχόν επιθετικές προθέσεις της Βενεζουέλας.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Γουιάνας εξέφρασε φόβους ότι η πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας θα μπορούσε να αυξήσει τις απειλές από τον ηγέτη του κράτους της Βενεζουέλας, Maduro. Κατά τη γνώμη του, η άρση των κυρώσεων θα μπορούσε να παράσχει στο Καράκας πρόσθετους πόρους για να πραγματοποιήσει τις επιθετικές του προθέσεις εναντίον της Γουιάνας.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε αφού ο Maduro ζήτησε νόμο για την προστασία της επικράτειας Γουιάνα-Essequibo και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει στρατεύματα στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος της Γουιάνας απάντησε λέγοντας ότι οι ενέργειες της Βενεζουέλας για την ενσωμάτωση της αμφισβητούμενης περιοχής Essequibo αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Γουιάνας και εξέφρασε την πρόθεσή του να απευθύνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στους διεθνείς εταίρους.

Πραγματοποίησαν στρατιωτικές ασκήσεις στη Γουιάνα

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν ήδη στρατιωτικές ασκήσεις στη Γουιάνα καθώς η ένταση στα σύνορα κλιμακώνεται, δεδομένης της ρητής πρόθεσης της Βενεζουέλας να παρέμβει, για να καταλάβει μία αμφισβητούμενη περιοχή.
Ειδικότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκαν ήδη στρατιωτικές πτήσεις στη Γουιάνα την Πέμπτη (7/12) σε μια κοινή επιχείρηση, καθώς η νοτιοαμερικανική χώρα αντιμετωπίζει αυξανόμενες εντάσεις με τη γειτονική Βενεζουέλα για μια αμφισβητούμενη πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.
«Σε συνεργασία με την Αμυντική Δύναμη της Γουιάνας, η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει πτητικές επιχειρήσεις εντός της Γουιάνας στις 7 Δεκεμβρίου», ανέφερε σε δήλωση η αμερικανική πρεσβεία στη Γουιάνα, σημειώνοντας ότι οι πτήσεις αποτελούν μέρος «συνήθους δέσμευσης» για την ενίσχυση μιας εταιρικής σχέσης ασφάλειας μεταξύ τις δύο χώρες.
Μια συνοριακή διαμάχη έχει πρόσφατα κλιμακωθεί επικίνδυνα με αντικίεμενο την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Essequibo, που ελέγχεται από τη Γουιάνα για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά την οποία η Βενεζουέλα επίσης διεκδικεί και έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της για να την καταλάβει.

Screenshot-2019-09-27-at-12.02.13.png

Η μακροχρόνια διαμάχη για το Essequibo, το οποίο περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας, έχει ενταθεί από τότε που η ExxonMobil ανακάλυψε πετρέλαιο εκεί το 2015.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro αύξησε την πίεση τις τελευταίες ημέρες αφού κέρδισε τη συντριπτική υποστήριξη μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την τύχη του Essequibo που διεξήχθη την Κυριακή.
Σημειώνεται, ότι το Essequibo φιλοξενεί 125.000 από τους 800.000 πολίτες της Γουιάνας.
Επίσης, εκκρεμεί προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ) της Χάγης σχετικά με την τύχη της περιοχής και τη χάραξη των συνόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης