Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mises Institute: Οι ΗΠΑ οδήγησαν την Ουκρανία στην κόλαση του πολέμου με τη Ρωσία – Τώρα… τους πετάνε «ψίχουλα» βοήθειας

Mises Institute: Οι ΗΠΑ οδήγησαν την Ουκρανία στην κόλαση του πολέμου με τη Ρωσία – Τώρα… τους πετάνε «ψίχουλα» βοήθειας
Μόνο εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να υποδαυλίζουν την Ουκρανία θα σταματήσει ο πόλεμος με τη Ρωσία
Όλο και πιο δύσκολο γίνεται για τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δημοκρατικών της Γερουσίας και των Ρεπουμπλικανών κατέρρευσαν, και η πρόταση στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου ύψους 105 δισ. δολαρίων είναι πλέον στον αέρα.
Παρά τις προσπάθειες της διευθύντριας προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Shalanda Young, η οποία είπε στο Κογκρέσο ότι τα κεφάλαια θα εξαντληθούν μέχρι το τέλος του έτους.
«Μας έχουν τελειώσει τα χρήματα - και σχεδόν ο χρόνος», ανέφερε η Young, η οποία συνεχίζει να προβλέπει καταστροφή για την Ουκρανία εάν δεν διατεθούν περισσότερα χρήματα.
Είναι όμως αυτό πραγματικά ακριβές;
Είναι ο ουκρανικός λαός καταδικασμένος εάν η Ουάσιγκτον σταματήσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο;

Τι θα μπορούσε να συμβεί

Αν χρειάζεται να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπάρχει εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την πραγματική επίδραση της Ουάσιγκτον στον πόλεμο, αναφέρει ανάλυση του Mises Institute.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεκίνησε με βομβαρδισμό πυραύλων κρουζ στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Αργότερα εκείνη την ημέρα, πεζικά και τεθωρακισμένα τμήματα εισήλθαν από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία, ενώ αλεξιπτωτιστές έπεσαν γύρω από την πρωτεύουσα του Κιέβου.
Μέρες αργότερα, καθώς το σοκ και η σύγχυση της αρχικής επίθεσης άρχισαν να διαλύονται, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επιχείρησε να ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο Zelensky τηλεφώνησε στον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Naftali Bennett και του ζήτησε να επικοινωνήσει με τον Putin και να λειτουργήσει ως μεσολαβητής.
Ο Bennett συμφώνησε.
Την επόμενη εβδομάδα, ο Bennett είχε μια σειρά τηλεφωνημάτων με τον Putin προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και το Βερολίνο για να βοηθήσει στην οργάνωση διπλωματικών καναλιών επικοινωνίας.
Η προσπάθειά του κορυφώθηκε σε μια συνάντηση στις 10 Μαρτίου μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία.
Στη σειρά συνομιλιών που ακολούθησαν, ο Bennett περιέγραψε και τις δύο πλευρές ότι έκαναν «τεράστιες παραχωρήσεις» για την επιδίωξη κατάπαυσης του πυρός.
Αλλά οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου αντιστάθηκαν στην εκεχειρία.
Σε ειδική σύνοδο κορυφής στις 24 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να μην υποστηρίξει ή να εγκρίνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ο Zelensky και ο Putin το κράτησαν.
Και στις 29 Μαρτίου, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που αποσφραγίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, η Ρωσία είχε συμφωνήσει να αποσύρει τις δυνάμεις της στα προπολεμικά σύνορα.
Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία είχε συμφωνήσει ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Γιατί λοιπόν δεν συνέβη;

Στις αρχές Απριλίου, η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της από τη βόρεια Ουκρανία, γύρω από το Κίεβο - μια ενέργεια που ο Putin αργότερα είπε ότι σχετίζεται με τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.
Στη συνέχεια, όμως, σύμφωνα με τον Bennett, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Gerhard Schröder, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu και ο αρχηγός της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, David Arakhamia, η Δύση πίεσε τον Zelensky να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις και να πολεμήσει.
Υποθέτοντας τις καλύτερες προθέσεις, είναι πιθανό αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες πίστευαν ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να κερδίσουν αρκετές μάχες για να βελτιώσουν τη θέση τους στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Δεν έγινε όμως αυτό.
Αντίθετα, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε έναν τρομακτικό πόλεμο φθοράς διάρκειας είκοσι ενός μηνών που κόστισε πολύ στον λαό της Ουκρανίας σε γη, ζωές και άκρα.
Μετά την κατάργηση των συνομιλιών, η Ρωσία διεκδίκησε μόνιμα δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μίλια ουκρανικού εδάφους που νωρίτερα είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί.
Το περασμένο καλοκαίρι, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να προσπαθούν να ανακαταλάβουν αυτή τη γη με τη βία στη λεγόμενη αντεπίθεση.
Αλλά έκτοτε έχουν χάσει περισσότερα εδάφη από όσα έχουν κερδίσει.
Η Ουκρανία κρατά τον αριθμό των θυμάτων της ταξινομημένο, αλλά μέχρι το τέλος Αυγούστου οι αμερικανικές εκτιμήσεις τον είχαν βάλει βόρεια από διακόσιες χιλιάδες.
Και πιθανότατα έχει αναρριχηθεί ουσιαστικά με τον συνεχιζόμενο αγώνα να σπάσει τα βαριά ρωσικά ναρκοπέδια.
Καθώς ο εφοδιασμός τους σε άνδρες στρατιωτικής ηλικίας έχει μειωθεί, ο μέσος όρος ηλικίας ενός Ουκρανού στρατιώτη έχει ανέβει στα σαράντα τρία.
Και τώρα υπάρχει μια ώθηση εντός της ουκρανικής κυβέρνησης να μειώσει το όριο ηλικίας για να αρχίσει να στρατολογεί όσους ήταν μέχρι τώρα πολύ νέοι για να είναι επιλέξιμοι.
Ο ουκρανικός λαός περνά στην κόλαση.
Και τώρα ακόμη και ανώτεροι ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διέξοδος.
Εάν ο σκοπός της κατάρρευσης της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης ήταν να βοηθηθούν οι Ουκρανοί να αποκτήσουν μεγαλύτερη μόχλευση, η Δύση πρέπει να παραδεχτεί την αποτυχία προτού η Ουκρανία χάσει ακόμη περισσότερα.
Και αν οι προθέσεις της Ουάσιγκτον ήταν πιο πονηρές -όπως υποδηλώνουν σχόλια αξιωματούχων όπως ο Mitch McConnell, οι οποίοι έχουν πλαισιώσει τον πόλεμο ως έναν εύκολο τρόπο να επιβαρύνουν τη Ρωσία χωρίς να χυθεί αμερικανικό αίμα- αυτός είναι ακόμη περισσότερος λόγος για να μην προχωρήσουν οι αμερικανοί νομοθέτες σε μεγαλύτερη βοήθεια.

Τι θα συνέβαινε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες σταματούσαν να υποστηρίζουν την Ουκρανία;

Είναι πλέον γνωστό.
Η Ουκρανία και η Ρωσία θα εργαστούν για μια συμφωνία.
Δεν θα πάει τόσο καλά για την Ουκρανία όσο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν ήταν πιο δυνατή.
Αλλά δεν είναι ένας δρόμος προς τον φόβο.
Γιατί η εναλλακτική είναι ότι ο Λευκός Οίκος παίρνει το δρόμο του και αυτός ο βάναυσος, περιττός πόλεμος συνεχίζεται.
Και αυτό είναι πολύ χειρότερο, καταλήγει το Mises Institute.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης