Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Άδειασαν τα ράφια από... αυγά - Ράλι 40% στις τιμές - Καταργούνται οι δασμοί

Ρωσία: Άδειασαν τα ράφια από... αυγά - Ράλι 40% στις τιμές - Καταργούνται οι δασμοί
Στη νότια πόλη Μπέλγκοροντ, οι καταναλωτές έκαναν ουρά για να προμηθευτούν αυγά
Οι ρωσικές εισαγωγές 1,2 δισεκατομμυρίων αυγών θα απαλλάσσονται από τους δασμούς για τους πρώτους έξι μήνες του 2024, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομίας, για να βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών, καθώς ορισμένα καταστήματα έχουν εξαντλήσει τις προμήθειες.
Οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% μέχρι στιγμής φέτος και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ της Μόσχας την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν άδεια ράφια.
Τα αυγά παραμένουν ευρέως διαθέσιμα στο διαδίκτυο και δεν έχουν επηρεαστεί όλα τα καταστήματα.
"Η απόφαση θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα στην εξισορρόπηση της εγχώριας αγοράς αυγών και θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς", δήλωσε το υπουργείο. Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Ιουνίου.
Ανέφερε ότι οι εισαγωγές μπορούν να προέρχονται από "φιλικές χώρες", δηλαδή από χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι οι εισαγόμενες προμήθειες θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών.

Μάχη με τον πληθωρισμό και ουρές

Η Ρωσία παλεύει με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό μετά από διψήφια αύξηση το 2022.
Οι τιμές των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 42,4% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας Rosstat.
Στη νότια πόλη Μπέλγκοροντ, οι καταναλωτές έκαναν ουρά για αυγά σε μια αγορά όπου 10 αυγά ήταν διαθέσιμα για 65 ρούβλια (0,72 δολάρια) σε αντίθεση με την τιμή του σούπερ μάρκετ που ξεπερνά τα 150 ρούβλια (1,67 δολάρια), δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.
Ορισμένοι κάτοικοι του Μπέλγκοροντ έχουν μαζέψει αυγά και τα πωλούν σε υψηλότερες τιμές, δήλωσε η αναπληρώτρια περιφερειακή κυβερνήτης Yulia Shcherdina, προσπαθώντας να καθησυχάσει τον κόσμο ότι οι προμήθειες είναι επαρκείς.
"Δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς", έγραψε η Shcherdina στο Telegram νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. "Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δημιουργηθεί μια τεχνητή φρενίτιδα".
Η παραγωγή αυγών μειώθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Andrei Sizov της γεωργικής συμβουλευτικής εταιρείας Sovecon.
Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συναντηθεί με διάφορους ομοσπονδιακούς φορείς για να συζητήσει τις τιμές των αυγών και δεσμεύτηκε ότι οι αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών θα περιοριστούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης