Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία - Συρρίκνωση της οικονομίας τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η BoE ετοιμάζει νέα απόφαση για τα επιτόκια

Βρετανία - Συρρίκνωση της οικονομίας τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η BoE ετοιμάζει νέα απόφαση για τα επιτόκια
Είναι η πρώτη φορά, από τον Ιούλιο του 2023, που το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση
Σχετικά Άρθρα
Συρρίκνωση σημείωσε η βρετανική οικονομία, δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα της Bank of England (Τράπεζας της Αγγλίας) να τηρήσει τη σκληρή γραμμή της αντί να στείλει μήνυμα για μειώσεις των επιτοκίων από το υψηλό 15ετίας.
Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους είχε δείξει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο ΑΕΠ τον Οκτώβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο που το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε μηνιαία βάση.
Η στερλίνα υποχώρησε κατά περίπου ένα τρίτο του σεντ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και ήταν πιο αδύναμη και έναντι του ευρώ.
Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί σε άλλα σημάδια για τη συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας, προωθώντας τα στοιχήματά τους για το πότε η BoE είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να διατηρήσει το τραπεζικό επιτόκιο στο 5,25% την Πέμπτη και να σηματοδοτήσει για άλλη μια φορά ότι δεν είναι κοντά στο να τα μειώσει.
Ο Paul Dales από την Capital Economics είπε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Οκτωβρίου υποδηλώνουν ότι η Βρετανία μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση. «Αυτό μπορεί να ωθήσει την Τράπεζα της Αγγλίας λίγο πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων, αν και όταν αφήσει τα επιτόκια στο 5,25% αύριο, η Τράπεζα πιθανότατα θα απωθήσει την ιδέα της βραχυπρόθεσμης μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Dales.
Τους τρεις μήνες έως τον Οκτώβριο, το ΑΕΠ ήταν σταθερό, σύμφωνα με την ONS, πιο αδύναμο από την πρόβλεψη της δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 0,1%.
Η βρετανική οικονομία απέφυγε μια συρρίκνωση την περίοδο Ιουλίου Σεπτεμβρίου -όταν επίσης δεν παρουσίασε μεταβολή- αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι παραμένει σε κίνδυνο ρηχής ύφεσης στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024 μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων της BoE.
Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023, με το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής να είναι πλέον στο επίπεδο του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία της ONS την Τετάρτη έδειξαν ότι ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο, ενώ η μεταποίηση και οι κατασκευές συρρικνώθηκαν κατά 1,1% και 0,5% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης