Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στη Wall Street - Hedge funds μήνυσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις «ανοιχτές πωλήσεις»

Εμφύλιος στη Wall Street - Hedge funds μήνυσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις «ανοιχτές πωλήσεις»
Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε τους κανόνες με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των ανοικτών πωλήσεων και του δανεισμού τίτλων, δύο συνδεδεμένες δραστηριότητες
Τρεις ενώσεις hedge fund μήνυσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) σε μια προσπάθεια να ακυρώσει δύο νέους κανόνες που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας των ανοικτών πωλήσεων ή των συναλλαγών που αποφέρουν κέρδος στους επενδυτές σε περίπτωση πτώσης της τιμής της μετοχής.
Τον Οκτώβριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε τους κανόνες με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των ανοικτών πωλήσεων και του δανεισμού τίτλων, δύο συνδεδεμένες δραστηριότητες.
Οι όμιλοι λένε ότι η SEC έλαβε αντικρουόμενες θέσεις με τους κανόνες, σε μια περίπτωση που επέτρεψε τη συγκέντρωση αναφορών συναλλαγών για την προστασία των θέσεων των επενδυτών, αλλά ταυτόχρονα απαιτούσε να γνωστοποιούνται μεμονωμένα άλλες αναφορές συναλλαγών.
Η υπόθεση, που κατατέθηκε στο 5ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ, είναι η δεύτερη που ασκείται από τους ομίλους hedge fund κατά της SEC τους τελευταίους μήνες.

Οι κατηγορίες

Στην αγωγή τους, οι ομάδες υποστηρίζουν ότι η SEC δεν έλαβε υπόψη τη διασυνδεδεμένη φύση των δύο κανόνων και υιοθέτησε αντιφατικές προσεγγίσεις, προσθέτοντας ότι οι κανόνες θα βλάψουν τους επενδυτές.
Πρόσθεσαν επίσης ότι οι κανόνες παραβιάζουν τον νόμο περί διοικητικής διαδικασίας, ο οποίος απαιτεί από τις υπηρεσίες να αιτιολογούν τους κανόνες τους και να λαμβάνουν υπόψη τα σχόλια.
«Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να αγνοήσει τη διασυνδεόμενη φύση αυτών των δύο κανόνων και απέτυχε να εφαρμόσει μια συνεπή προσέγγιση ή αρχή στη ρύθμιση αυτών των σχετικών αγορών», δήλωσε ο Bryan Corbett, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Managed Funds, ένας από τους εμπορικούς ομίλους.
Η SEC είπε στο Reuters σε ένα email ότι «θα υπερασπιστεί σθεναρά τους αμφισβητούμενους κανόνες στο δικαστήριο».
Οι ανοικτές πωλήσεις περιλαμβάνουν δανεισμό μιας μετοχής για την πώλησή της με την προσδοκία ότι η τιμή θα πέσει.
Στη συνέχεια, ο επενδυτής αγοράζει τη μετοχή πίσω στη χαμηλότερη τιμή, εισπράττοντας τη διαφορά.
Ο κανόνας ανοικτών πωλήσεων της SEC τον Οκτώβριο απαιτεί από τα hedge funds να αναφέρουν τις αρνητικές θέσεις στη ρυθμιστική αρχή, η οποία τις δημοσιεύει με καθυστέρηση σε συγκεντρωτική βάση κατά την οποία μεμονωμένοι traders παραμένουν ανώνυμοι.
Ο δεύτερος κανόνας απαιτεί από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να υποβάλλουν καθημερινές αναφορές για μεμονωμένα δάνεια τίτλων, γεγονός που διευκολύνει τις αρνητικές θέσεις τους.
Αυτά τα δεδομένα θα αποκαλυφθούν επίσης με καθυστέρηση.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιτίθενται στην αυξημένη διαφάνεια γύρω από τις συναλλαγές τους, παρόλο που τα εμπλεκόμενα μέρη δεν προσδιορίζονται.
Οι κανόνες θα μπορούσαν να καταλήξουν «να αποκαλύπτουν εμπιστευτικές επενδυτικές στρατηγικές και ενδεχομένως να διευκολύνουν τα αντίποινα ή άλλες χειραγωγικές δραστηριότητες», υποστήριξαν οι ομάδες στην κατάθεση.
Οι άλλοι αναφέροντες είναι η Ένωση Εναλλακτικής Διαχείρισης Επενδύσεων και η Εθνική Ένωση Διαχειριστών Ιδιωτικών Ταμείων.
Μια μακροχρόνια αμφιλεγόμενη πρακτική, οι ανοικτές πωλήσεις προκάλεσαν και πάλι διαμάχες κατά τη διάρκεια του έπους του GameStop το 2021, όταν οι μικροεπενδυτές ανέβασαν την τιμή των μετοχών του λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα hedge funds που είχαν σορτάρει την εταιρεία.
Κατά την υιοθέτηση των κανόνων, ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler είπε ότι είναι «σημαντικό για την SEC και το κοινό να γνωρίζουν περισσότερα για τη δραστηριότητα ανοικτών πωλήσεων στις αγορές μετοχών, ειδικά σε περιόδους άγχους ή αστάθειας».
Τον Σεπτέμβριο, οι ίδιες τρεις ομάδες, μαζί με άλλες ενώσεις, μήνυσαν την SEC για νέους κανόνες ιδιωτικών κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης