Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over από ΗΠΑ τελειώνει η βοήθεια στην Ουκρανία – Πέφτει η πόλη Avdiivka, o Zelensky αρχίζει να μιλά για... ανταρτοπόλεμο

Game over από ΗΠΑ τελειώνει η βοήθεια στην Ουκρανία – Πέφτει η πόλη Avdiivka, o Zelensky αρχίζει να μιλά για... ανταρτοπόλεμο
Anatoly Antonov (Ρώσος Πρέσβης): Ένας ζητιάνος από το Κίεβο απέτυχε και δεν πήρε τίποτα - O Zelensky είπε προκλητικά ψέματα στις ΗΠΑ στην προσπάθεια του να πάρει βοήθεια αλλά απέτυχε…  - Elon Musk και David Sachs συμφωνούν: Το Kharkiv και η Οδησσός θα πέσουν εάν δεν κάνει άμεσα ειρήνη η Ουκρανία

(upd 38) Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος πήγε στις ΗΠΑ για να πάρει 60 δισεκ. βοήθεια από την Ουκρανία και έφυγε με 200 εκατ… ο Biden ο Πρόεδρος είναι ξεκάθαρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοντά στο να χάσουν την ικανότητά τους να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία… που αυτό θα σημάνει την αρχή του τέλους… χωρίς βοήθεια η Ουκρανία είναι τελειωμένη…
Με ψέματα και παραπλάνηση προσπάθησε ο Zelensky να πείσει το Κογκρέσο να συνεχίσει την βοήθεια αλλά δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση…
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Avdiivka και αυτή η εξέλιξη αποτελεί στρατηγική ήττα για τον Ουκρανικό στρατό το ηθικό του οποίου έχει καταρρεύσει…
Ο ρωσικός στρατός με πυραυλικές επιθέσεις χτύπησε ξανά το Κίεβο πλήττοντας στρατηγικές εγκαταστάσεις ενώ διακόπηκε και η παροχή νερού σε ορισμένες περιοχές….
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί με Οδησσό και Kharkiv θα αποτελέσουν τις τρεις πόλεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων το επόμενο διάστημα.
Η Ουκρανία είναι τελειωμένη… απλά ο Zelensky πήρε εντολές από τους επικεφαλής των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών με τους οποίους συναντήθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο… ώστε οι αμερικανοί να κερδίσουν περισσότερα και οι Ουκρανοί να καταλήξουν στα νεκροταφεία…
Ο Zelensky βάζει ξεκάθαρα ταφόπλακα στην Ουκρανία…

Κρεμλίνο για Ουκρανία: O Putin ξέρει τι κάνει

Για το εάν έχουν τροποποιηθεί οι σκοποί της Ρωσίας στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Ο Ρώσος πρόεδρος κατανοεί ξεκάθαρα τι επιδιώκει να επιτύχει η Ρωσία με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήλωσε ο Peskov σε συνέντευξή του στο Rossiya-24.
«Συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση.
Και ο πρόεδρος ξέρει τι κάνει.
Και ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», σημείωσε.

Biden (Πρόεδρος ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία, εξαντλείται η ικανότητα μας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία όσο υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία, αλλά ελλείψει πρόσθετης βοήθειας, τα κονδύλια εξαντλούνται γρήγορα, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Biden μετά από την συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky.
«Θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία με κρίσιμα όπλα και εξοπλισμό για όσο το δυνατόν περισσότερο...
Αλλά χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση, η ικανότητά μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία πλησιάζει γρήγορα στο τέλος της», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ως μέρος του νέου πακέτου βοήθειας που εγκρίθηκε 200 εκατ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά για αεράμυνα και πυροβολικό.
Υποσχέθηκε στον Zelensky ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο αμερικανικός λαός θα γυρίσουν την πλάτη τους στην Ουκρανία και ότι και τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, παρά τις απόψεις ορισμένων Ρεπουμπλικάνων.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι για να ενταχθεί στη συμμαχία, το Κίεβο θα χρειαστεί να λάβει την υποστήριξη όλων των μελών του οργανισμού και να εκπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι αυτό το βήμα θέλει χρόνο.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά από συνάντηση με τον Zelensky, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές αναμένουν μια σαφή στρατηγική από το Κίεβο για την έγκριση του επόμενου πακέτου βοήθειας.
O συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας , είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε κεφάλαια για «μερικές εβδομάδες» και δύο πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να συμφωνήσει για βοήθεια προς την Ουκρανία τώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 14 Δεκεμβρίου για τους βουλευτές και στις 15 Δεκεμβρίου για τους γερουσιαστές.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στις 9 Ιανουαρίου και η Γερουσία στις 8 Ιανουαρίου 2024.

O Zelensky είπε προκλητικά ψέματα στις ΗΠΑ στην προσπάθεια του να πάρει βοήθεια αλλά απέτυχε…

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία «δεν κατέλαβε ούτε ένα χωριό» κατά τη διάρκεια των μαχών το 2023.
«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει ούτε ένα χωριό, ούτε ένα χωριό της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του 2023», είπε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο Fox News.
Τον Μάιο 2023, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε την πλήρη απελευθέρωση της πόλης Artemovsk (ουκρανική ονομασία - Bakhmut) και τον Αύγουστο αναφέρθηκε ότι ρωσικά στρατεύματα προχωρούσαν προς την κατεύθυνση Kupyansk.
Στα τέλη Νοεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απελευθέρωση του χωριού Artemovskoye (Khromovo) στο DPR, που βρίσκεται δυτικά του Artemovsk.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι New York Times υπολόγισαν ότι σε εννέα μήνες μαχών στην Ουκρανία , λιγότερα από 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους είχαν αλλάξει χέρια.
Την ίδια στιγμή, παρά την ευρέως ανακοινωθείσα αντεπίθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν 489 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ρωσία: Παραπλανεί τη Δύση ο Zelensky


Οι δηλώσεις του Zelensky ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν παραχωρήσει έδαφος στη Ρωσία είναι μια προσπάθεια παραπλάνησηςτων δυτικών χορηγών προκειμένου να λάβει νέα χρηματοδότηση, δήλωσε ο Rodion Miroshnik, ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου.
Ο Zelensky είπε στο Fox News ότι η Ουκρανία δεν έχασε ούτε ένα χωριό τον περασμένο χρόνο και στη συνέχεια το επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Νορβηγία.
«Αυτή είναι μια νέα προσπάθεια να παραπλανήσει τους δυτικούς χορηγούς λέγοντας:
"Εντάξει, δεν έχουμε κερδίσει τίποτα, αλλά δεν έχουμε παραδώσει τίποτα!"
Η ιδέα βασίζεται στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δεν το ξέρει.
Εδώ δεν ξέρει ακόμη και πού βρίσκεται η Ουκρανία,πολύ λιγότερο το Donbass και τα περίχωρά του.
Και τέλος, η έκκληση πρέπει να είναι "Έδωσες πολύ λίγα για μια αντεπίθεση, οπότε τουλάχιστον δώστε μας αρκετά για στρατηγική άμυνα!
Πολεμούμε για εσάς!» είπε ο Miroshnik στο TASS.

Kadyrov: Η υπόθεση Ουκρανία θα έχει τελειώσει τον Ιούνιο 2024

Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία μπορεί να ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης με κατοίκους της ημιαυτόνομης δημοκρατίας.
«Πιστεύω ότι το τέλος θα πρέπει να αναμένεται την άνοιξη του επόμενου έτους, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», είπε.
Μάλιστα, ο Kadyrov πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Κιέβου θα είναι ευκολότερη «ακόμη και από τη Μαριούπολη».

Bloomberg: Στα χακί οι 45άρηδες, δεν αποκλείει ανταρτοπόλεμο ο Zelensky

Την πρόθεση του να στρατολογήσει και άντρες άνω των 45 ετών εξέφρασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ουκρανικός στρατός να αναγκαστεί να καταφύγει σε ανταρτοπόλεμο λόγω της μείωσης της δυτικής βοήθειας.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του περιοδικού Time που ανέφερε ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, επικαλούμενο έναν βοηθό του Zelensky, πως οι τάξεις των ουκρανικών στρατευμάτων είναι τόσο άδειες που τα στρατολογικά γραφεία αναγκάζονται να στρατολογήσουν πλέον και άτομα με μέση ηλικία τα 43 έτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Zelensky σε αντίθεση με την προηγούμενη εμφάνιση του στο Κογκρέσο όπου είχε γίνει δεκτός με πλήθος χειροκροτημάτων, αυτήν την φορά βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πιο ψυχρή υποδοχή, έχοντας συζητήσεις με τους Αμερικάνους βουλευτές και γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών.
Μάλιστα ο Zelensky φέρεται να είπε στους Αμερικάνους συνομιλητές του πως θα αναγκαστεί να στρατολογήσει άντρες άνω των 45 ετών και ότι είναι πολύ πιθανό να καταφύγει σε ανταρτοπόλεμο, καθώς η βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Bloomberg: Ο Zelensky δεν μπορούσε να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με τις πιθανότητες να κερδίσει χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ

Ο Vladimir Zelensky, σε συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Biden στον Λευκό Οίκο, δεν μπόρεσε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να κερδίσει η σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς νέα βοήθεια από την Ουάσιγκτον, αναφέρει το Bloomberg.
«Σε μια συνάντηση με τον Biden, ρώτησα τον Zelensky εάν θα μπορούσε να κερδίσει τη Ρωσία χωρίς περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ.
«Απάντησε χωρίς λόγια, με ένα ελαφρύ σήκωμα των ώμων», έγραψε ο δημοσιογράφος του Bloomberg στο κοινωνικό δίκτυο X.
Ο Biden, με τη σειρά του, είπε ότι δεν ήθελε ο Zelensky να χάσει την ελπίδα του και κάλεσε ξανά το Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα για χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, πριν αναχωρήσει για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Sky News: Αλλαγή ρητορικής Biden για Ουκρανία – Θα βοηθάμε όσο μπορούμε

Για μια «λεπτή» αλλά σημαντική αλλαγή στη ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden όσον αφορά τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάνει λόγο το βρετανικό Sky News.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος Biden άλλαξε τη θέση του όσον αφορά την … απεριόριστη στήριξη των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
«Σε μια λεπτή, ανεπαίσθητη αλλαγή στη θέση του που θα μπορούσε να κάνει τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky να πτοηθεί προχώρησε ο πρόεδρος Biden, o οποίος είπε πως η Αμερική θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «όσο μπορεί».
Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ δεσμεύονταν να στηρίξουν την Ουκρανία μέχρι τέλους, μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, υποσχόμενες στήριξη «για όσο χρειαστεί».
Σύμφωνα με το Sky News, εάν σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διάσπαση και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο όσον αφορά την προμήθεια της Ουκρανίας με όπλα και χρήματα.

Medvedev (Ρωσία): Νίκη για τις ΗΠΑ είναι πλέον… να μην εξαφανιστεί η Ουκρανία - Μέχρι το Lviv τα σύνορά της

Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου Joe Biden, τότε καταλαβαίνουμε πως νίκη για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία σημαίνει πλέον… να μην εξαφανιστεί από τον χάρτη, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κυριαρχία και τα σύνορα της υποστηρίζει ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev.
«Σύμφωνα με τον Biden, η «νίκη» πλέον είναι… η «χώρα» απλά να παραμείνει και να μην εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη.
Σύνορα και κυριαρχία δεν έχουν καμία σημασία πια.
Για παράδειγμα θα παραμείνει μέσα στα σύνορα του Lviv» τόνισε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Medvedev, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα λόγια του Biden ότι «η Ουκρανία σήμερα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
«Παρακαλώ σημειώστε: απλά να υπερασπιστεί.
Και μόνο για σήμερα, όχι για αύριο.
Δεν υπάρχουν πια αντεπιθέσεις.
Δεν υπάρχει πρόοδος ανεξάρτητα με τις συνέπειες που αυτό μπορεί να σημαίνει.
Όπως για παράδειγμα, να υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας μέσα στα σύνορα της επαρχίας του Lviv με παλιά τανκ και με έναν μικρό αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων» υποστηρίζει ο Medvedev.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Το τελευταίο απελπισμένο αφήγημα των ΗΠΑ είναι μία επίθεση της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ

Καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας προφανώς αποτυγχάνει, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν ένα τελευταίο απελπισμένο αφήγημα, να αποτρέψουν δήθεν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να κερδίσει στην Ουκρανία ώστε να μην κατακτηθεί το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
«Μετά την κατάρρευση της λεγόμενης αντεπίθεσης, η Ουάσιγκτον σταμάτησε να μιλά για τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και κατά την τελευταία επίσκεψη του Zelensky, ενεργοποίησε ένα νέο αφήγημα: «μην αφήσετε τον Putin να κερδίσει στην Ουκρανία», διαφορετικά όλα τα μέλη ΝΑΤΟ θα κατακτηθούν και τότε η Αμερική δεν θα μπορεί να την αντιμετωπίσει», είπε ο Lavrov μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.
«Είμαστε έτοιμοι για μια τέτοια πρόκληση και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σταθερά την αλήθεια μας», τόνισε ο Lavrov

Kennedy Jr (Υποψήφιος Πρόεδρος ΗΠΑ): Μόνο η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κανείς δεν προσπαθεί να κρύψει ποια ακριβώς είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Kennedy Jr, σχολιάζοντας την επίσκεψη Zelensky στην Ουάσιγκτον.
Ο πολιτικός αναδημοσίευσε ένα βίντεο από τον λογαριασμό του Zelensky στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο X, στο οποίο απαθανατίζεται περιτριγυρισμένος από εκπροσώπους της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τον Kennedy Jr., κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Zelensky «συναντήθηκε κυριολεκτικά με μέλη της αμυντικής βιομηχανίας.
«Η εξαπάτηση συμβαίνει ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.
Κανείς δεν προσπαθεί να κρύψει ποια είναι τα πραγματικά ενδιαφερόμενα μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία», σχολίασε επικριτικά ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Anatoly Antonov (Ρώσος Πρέσβης): Ένας ζητιάνος από το Κίεβο απέτυχε και δεν πήρε τίποτα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κουραστεί από τον «ζητιάνο από το Κίεβο», ο οποίος είναι ο Zelensky, που ήρθε στην Ουάσιγκτον, δεν κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς ότι η Ουκρανία είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Anatoly Antonov.
«Το ταξίδι του Ζελένσκι αποδείχθηκε αποτυχημένο.
Δεν ήταν δυνατό να πείσει ότι η Ουκρανία είναι πιο σημαντική από την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όλοι έχουν κουραστεί από τον ζητιάνο από το Κίεβο»
Σημείωσε ότι τα νέα αντιρωσικά βήματα - κυρώσεις και η επόμενη παρτίδα όπλων- «δεν είναι παρά μια προσπάθεια να βάλουμε ένα καλό πρόσωπο σε ένα κακό παιχνίδι».
Τίποτα δεν θα βοηθήσει τον Zelensky.
Αλλά οι Αμερικανοί κινδυνεύουν να βαλτώσουν ακόμη περισσότερο στο τέλμα της ουκρανικής σύγκρουσης», πρόσθεσε ο πρεσβευτής.
Ο Anatoly Antonov εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι «τα θανατηφόρα προϊόντα με τη σφραγίδα Made in USA αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων» θα έχουν ως αποτέλεσμα την παράταση της σύγκρουσης και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου «χάρη» σε Ουκρανούς διεφθαρμένους αξιωματούχους μεταπωλούνται τα όπλα…

Washington Post: Ο Zelensky είπε ότι χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, η Ουκρανία θα παραχωρήσει εδάφη

Στην παραδοχή ότι η Ουκρανία θα αναγκαστεί να χάσει εδάφη της, εάν δεν λάβει βοήθεια από τις ΗΠΑ προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.
Βάσει του δημοσιεύματος ο Zelensky, απευθυνόμενος στους Αμερικάνους βουλευτές και γερουσιαστές, υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι χωρίς περισσότερη βοήθεια η στρατιωτική σύγκρουση θα γίνει πιο δύσκολη για τους Ουκρανούς και ο στρατός τους αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να παραδώσει περισσότερο έδαφος στον αποφασισμένο και καλά οπλισμένο αντίπαλο του.
Η Washington Post αναφέρει πως ο Ουκρανός πρόεδρος δεν κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο για την ανάγκη παροχής νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο Κίεβο.

Schmitt (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Η ομιλία Zelensky στο Κογκρέσο αποδείχθηκε «παλιά σκουπίδια»

Ο γερουσιαστής Ε. Schmitt από το Μιζούρι είπε ότι ο Zelensky δεν είπε τίποτα νέο στη συνάντηση με τους γερουσιαστές και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Είναι τα ίδια παλιά σκουπίδια.
Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο εδώ», ανέφερε ο Schmitt σύμφωνα με τους New York Times.
Μετά τη συνάντηση με τον Zelensky, ο Schmitt είπε επίσης ότι αντί να συνομιλούν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Biden για την ασφάλεια των συνόρων τους, οι γερουσιαστές αναγκάζονται να συζητήσουν τα σύνορα της Ουκρανίας με τον Zelensky.
«Μιλήσαμε με τον Zelensky για την Ουκρανία και τα σύνορά της, αλλά ο Biden, ο πρόεδρος αυτής της χώρας, δεν συμμετέχει στη συζήτηση για τα αμερικανικά σύνορα.
Οι Δημοκρατικοί δεν ενδιαφέρονται να μιλήσουν για την ασφάλεια των συνόρων μας είναι εξωφρενικό», είπε ο Schmitt σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο κοινωνικό δίκτυο X.

Politico: Ο Zelensky ζήτησε πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς

Πυραύλους ATACMS με μεγαλύτερη εμβέλεια φέρεται πως ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το περιοδικό Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Zelensky κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson, ζήτησε να λάβει το Κίεβο πυραύλους ATACMS μεγαλύτερης εμβέλειας.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Νοέμβριο, μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων βουλευτών είχε ζητήσει να λάβει η Ουκρανία πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να πλήξει την Κριμαία.
Οι Αμερικάνοι έστειλαν τους ATACMS στην Ουκρανία υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν θα πλήξουν το ρωσικό έδαφος (οι ΗΠΑ δεν θεωρούν έδαφος της Ρωσίας την Κριμαία και τις τέσσερις προσαρτηθείσες ουκρανικές επαρχίες).
Ο ουκρανικός στρατός έχει ήδη χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS, οι οποίοι είναι μάλιστα εξοπλισμένοι στις κεφαλές τους με πυρομαχικά διασποράς, κάτι που έχει καταδικάσει η Ρωσία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Ουκρανούς με πυραύλους ATACMS με βεληνεκές 165 χιλιομέτρων, όταν η μέγιστη εμβέλεια τους είναι στα 300 χιλιόμετρα.

Tommy Tuberville (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Η Ουκρανία δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει την Ρωσία από την αρχή

Η Ουκρανία δεν είχε καμία πιθανότητα να κερδίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία από την αρχή και τα σχέδια που αποδίδονται στη Ρωσία ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ χρησιμεύουν ως δικαιολογία για να χρηματοδοτηθεί ξανά η Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Tommy Tuberville (Ρεπουμπλικανός από την Αλαμπάμα).
Ο Tommy Tuberville υπενθύμισε ότι κυκλοφορούν φήμες στο πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ ότι εάν η Ρωσία κερδίσει την Ουκρανία, θα επιχειρήσει να εισβάλει στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά ο ίδιος προσωπικά τις βρίσκει μη πειστικές.
«Ποτέ δεν πίστεψα σε αυτό το σενάριο και πιστεύω ότι χρησιμεύει ως δικαιολογία για την αποστολή πρόσθετης χρηματοδότησης», πρόσθεσε ο Tuberville.
Ενημερωμένη πηγή στο αμερικανικό Κογκρέσο τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι απίθανο να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση για το Κίεβο πριν από το τέλος του 2023.
Η εφημερίδα Hill, επικαλούμενη μια σειρά Αμερικανών γερουσιαστών, γράφει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία αμφιβάλλουν ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για τη χορήγηση βοήθειας στο Κίεβο.
Για παράδειγμα, ο γερουσιαστής James Lankford είναι πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το 2024.
Η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και τρεις μήνες αργότερα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: η «αντεπίθεση» όχι μόνο έχει σταματήσει, «είναι μια αποτυχία».

Marjorie Taylor Greene (Βουλή ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία θέλουν να συντηρήσουν τον πόλεμο με τον Putin

Οι αρχές των ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, και αφού το Κίεβο εξαντληθεί από άτομα στρατιωτικής ηλικίας, μπορούν να στείλουν τον αμερικανικό στρατό να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, λέει το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Marjorie Taylor Greene.
«Εάν η Ουάσιγκτον θέλει κάτι, είναι να διασφαλίσει ότι αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί.
Θέλουν να πολεμήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Putin για όσο διάστημα χρειαστεί»
Η Marjorie Taylor Greene πρόσθεσε ότι όταν η Ουκρανία εξαντληθεί από στρατιώτες, οι αρχές των ΗΠΑ «πιθανότατα θα θελήσουν να στείλουν εκεί άνδρες στρατιωτικής ηλικίας επειδή θέλουν αυτόν τον πόλεμο με τη Ρωσία».
Νωρίτερα, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πολύ πιθανό ότι ο αμερικανικός στρατός θα συμμετάσχει στην αντιπαράθεση με τα ρωσικά στρατεύματα σε περίπτωση ρωσικής νίκης στην Ουκρανία.

Douglas McGregor (Αμερικάνος συνταγματάρχης): Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει χαθεί

Η Δύση ηττήθηκε στην Ουκρανία στη σύγκρουση με τη Ρωσία ανέφερε ο Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Ο πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει χαθεί, έχει χαθεί εδώ και αρκετούς μήνες» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο McGregor, επισημαίνοντας πως είναι καιρός για την παγκόσμια κοινή γνώμη να συνειδητοποιήσει ότι τα κράτη της Δύσης οργάνωσαν σκόπιμα πραξικόπημα στην Ουκρανία για να αλλάξουν την τότε ηγεσία και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη νέα κυβέρνηση για τους δικούς τους σκοπούς.
Μάλιστα, δημοσίευμα του κροατικού Advance ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν σταδιακά την Ουκρανία για ήττα και ενώ ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνη για την αποτυχία και να την μετατοπίσει στο Κίεβο.

Elon Musk και David Sachs συμφωνούν: Το Kharkiv και η Οδησσός θα πέσουν εάν δεν κάνει άμεσα ειρήνη η Ουκρανία

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk υποστήριξε την άποψη του Αμερικανού επιχειρηματία David Sachs, ο οποίος είπε ότι η Ουκρανία θα έχανε νέα εδάφη αν αρνηθεί να διαπραγματευτεί.
Ο David Sachs δημοσίευσε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X, αναφέροντας ότι η Ουκρανία «έχασε για πάντα την Κριμαία, το Donetsk, το Luhansk, το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Kherson και την Zaporizhia».
Κατά τη γνώμη του, εάν το Κίεβο δεν συνάψει μια «ειρηνευτική συμφωνία» τώρα, θα χάσει επίσης το Kharkiv, την Οδησσό, «την υπόλοιπη περιοχή Kherson και πολλά άλλα».
Πρόσθεσε ότι «πατριώτες» που πιστεύουν ότι βοηθούν την Ουκρανία «απλώς τη διαμελίζουν».
«Κατά τη γνώμη μου, η εκτίμησή σας είναι ακριβής», σχολίασε ο Elon Musk στην ανάρτηση του επιχειρηματία David Sachs.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία απενεργοποίησε τα υπερόπλα των ΗΠΑ

Τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου «απενεργοποίησαν» ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα επιτήρησης των ΗΠΑ που προσπαθούσαν να σαρώσουν την Κριμαία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών του αμερικανικού στρατού Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, το Πεντάγωνο διαθέτει ειδικά ραντάρ ικανά να σαρώσουν την παρατηρούμενη επιφάνεια της Γης με επαρκή λεπτομέρεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μοιράζονται αυτήν την τεχνολογία ακόμη και με τους στενότερους συμμάχους τους.
Και όταν προσπάθησαν να φωτογραφίσουν το έδαφος της Κριμαίας, όλα έσβησαν.
Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι ένα ραντάρ, τα σύννεφα δεν παρεμβαίνουν.
Γιατί δεν είδαν τίποτα;
Επειδή η Ρωσία γνώριζε τη συχνότητα του ραντάρ και μπλόκαρε την περιοχή που προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν οι ΗΠΑ», είπε ο Scott Ritter.
Διευκρίνισε ότι ο ρωσικός στρατός είναι ικανός να δημιουργήσει μια προστατευτική ομπρέλα στο έδαφος όπου διεξάγεται μια σημαντική μάχη.
Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου εμποδίζουν τα σήματα των drones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών του εχθρού.
Είναι ένα είδος ψηφιακού Iron Dome, είπε ο Scott Ritter, συγκρίνοντας τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.
Δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν επανειλημμένα σημειώσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Τα Lancet έχουν καταστρέψει τον Ουκρανικό στρατό, σαν να είναι παράλυτος

Επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιδιαίτερα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Lancet, έχουν καθηλώσει τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
Τα drones έχουν μεταμορφώσει το πεδίο της μάχης.
Αυτή τη στιγμή, η ρωσική κυριαρχία σε αυτήν την περιοχή είναι τόσο μεγάλη που οι Ουκρανοί έχουν παραλύσει.
Δεν μπορούν να κινηθούν.
Οι Ρώσοι τους εντοπίζουν και τους εξαφανίζουν με μαζικά πλήγματα.
Έχουν τόσα πολλά drones που υπάρχουν αρκετά για κάθε στρατιωτικό μέλος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, ο σύγχρονος πόλεμος με drone έχει δείξει την ευπάθεια του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος των δυτικών χωρών, οι οποίες δεν είναι προετοιμασμένες για αυτού του είδους τις συγκρούσεις.
Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά Lancet αναπτύχθηκαν από τη ZALA AERO.
Είναι ικανά να λειτουργούν σε βεληνεκές αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων.
Τα drones φέρουν κεφαλές βάρους τριών ή πέντε κιλών διαφορετικών τύπων, ανάλογα με τον τύπο του στόχου.
Στην έκδοση Product-52, ένα τέτοιο drone είναι εξοπλισμένο με δύο φτερά σε σχήμα Χ και είναι ικανό για σχεδόν κάθετη εφόρμηση, στην έκδοση Product-51, το drone είναι εξοπλισμένο με ένα μεγάλο φτερό σε σχήμα Χ.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Οι ΗΠΑ θέλουν να απομακρύνουν τον Zelensky, αποτελεί παγκόσμια απειλή


Η Δύση θέλει να απομακρύνει τον Ουκρανό Πρόεδρο Zelensky, αποτελεί απειλή για τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Scott Ritter.
«Η ειρήνη για την οποία μιλάει, φυσικά, δεν είναι ειρήνη, αλλά προϋπόθεση για έναν ακόμη μεγαλύτερο πόλεμο, γιατί για να επιτευχθεί ειρήνη, όπως δηλώνει ο Zelensky, η Ουκρανία πρέπει να νικήσει στρατηγικά τη Ρωσία.
Έτσι, ερχόμαστε στο δεύτερο μέρος της ερώτησης
Τι να κάνουμε με έναν ηγέτη που είναι τόσο ανεπαρκής; -
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η φόρμουλα ειρήνης που προτείνει ο Ουκρανός πολιτικός υπονοεί μόνο τη συνέχιση των εχθροπραξιών κατά της Ρωσίας.
Ο Zelensky προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τις δυτικές χώρες για την ορθότητα του σχεδίου του, θέλοντας να λάβει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, αλλά αυτό είναι αδύνατο και οι σύμμαχοί του αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι καιρός να γίνουν αλλαγές στην κορυφή της κυβέρνησης στην Ουκρανία ισχυρίζεται ο Ritter
«Ο Zelensky απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα έχει γίνει κίνδυνος για τη διεθνή κοινότητα, γι' αυτό ακούτε όλο και περισσότερο να γίνεται λόγος για τον αντικαταστάτη του», κατέληξε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών.
Yψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κορυφαίων δυτικών χωρών θεωρούν τους Valery Zaluzhny, Kirill Budanov, Andrey Ermak, Alexey Arestovich και Vitaliy Klitschko μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Zelensky

Daily Beast: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σύντομα θα καταρρεύσουν, τα χαρακώματα θα είναι άδεια

Ο ουκρανικός στρατός θα χάσει ακόμη περισσότερους και δεν θα μπορέσει να κρατήσει το μέτωπο αν η σύγκρουση συνεχιστεί, γράφει η Daily Beast.
«Σε δύο χρόνια, η Ουκρανία δεν θα έχει αρκετό κόσμο για να γεμίσει τα χαρακώματα και να διατηρήσει τη θέση της», αναφέρει η Daily Beast.
Σύμφωνα με την Daily Beast, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται κολοσσιαίες απώλειες στο πεδίο της μάχης - τουλάχιστον 70.000 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 120.000 τραυματίστηκαν το τελευταίο διάστημα
Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία της Ουκρανίας οι άνθρωποι μολύνονται από βακτήρια ανθεκτικά στα ισχυρά αντιβιοτικά, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τα ελάχιστα.
Αντιμετωπίζουν έναν κρύο χειμώνα, και ένα «σοκ πείνας».
Πρόσφατα το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι «1+1» κατά τη διάρκεια της εκπομπής του ανέφερε ότι πάνω από 1.000.000 είναι οι νεκροί και αγνοούμενοι στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε τις απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων ότι έχουν ανέλθει σε 1.126.652 ανθρώπους που αγνοούνται ή σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Orban σε Michel: Είμαι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ξεκαθάρισε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Ουκρανία.
Ο Orban προέβη στη δήλωση αυτή σε συνάντηση με τον Michel στις Βρυξέλλες ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ που ξεκινά στις 14 Δεκεμβρίου, σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στο Facebook.
«Η θέση μας είναι σαφής: Δεν υποστηρίζουμε τη βιαστική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», είπε ο Orban.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο Orban είπε ότι η συνάντηση της ΕΕ θα επικεντρωθεί στις πιθανότητες ένταξης της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τον Orban, η ηγεσία της ΕΕ επιθυμεί η ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει το θέμα της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και προσπαθεί να ωθήσει τη Βουδαπέστη να συμφωνήσει σε αυτήν την απόφαση.
«Πιστεύουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ουγγαρία», είπε ο πρωθυπουργός.


Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο από ρωσική πυραυλική επίθεση - 51 τραυματίες από συντρίμμια

Πυραυλική επίθεση κατά του Κιέβου εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 13/12 τα ξημερώματα η Ρωσία
, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για διαδοχικές εκρήξεις και τραυματίες.
Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για 51 τραυματίες, εκ των οποίων τα 6 είναι παιδιά.
Όπως επισημαίνεται, όλοι οι τραυματίες περιθάλπονται, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.
Σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εκτόξευσε 10 πυραύλους κατά του Κιέβου, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, καταρρίφθηκαν.
Οι τραυματισμοί προκλήθηκαν από συντρίμμια πυραύλων, τα οποία κατά τον δήμαρχο του Κιέβου, Vitaly Klitschko έπεσαν στις συνοικίες Dniprovski και Desniaski.
Πάντως, μεταδίδεται πως λόγω της επίθεσης καταγράφηκαν και προβλήματα υδροδότησης σε ορισμένες περιοχές του Κιέβου.
Όπως υποστηρίζει ο Klitschko από την πυραυλική επίθεση καταγράφηκαν ζημιές σε μια πολυκατοικία και σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ενώ επενέβησαν οι ομάδες διάσωσης για να εκκενώσουν την πολυκατοικία από 15 ενοίκους.
Πρόκειται για τη δεύτερη ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο εντός της εβδομάδας καθώς την περασμένη Δευτέρα 11/12
οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταστράφηκαν οκτώ ρωσικοί «βαλλιστικοί πύραυλοι» που κατευθύνονταν στο Κίεβο και χρειάστηκαν ιατρικές φροντίδες τέσσερις άνθρωποι.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρώσοι μπήκαν στην Avdiivka


Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka με υψηλότερο ρυθμό στις 12 Δεκεμβρίου και πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοδυτικά της Avdiivka.
Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι ρωσικές ομάδες τεθωρακισμένων και πεζικού προχώρησαν στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν επίσης προς την κατεύθυνση. του Novokalynove (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και στις παρυφές του Tonenke (5 χλμ δυτικά του Avdiivka) και του Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka)
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις κοντά στο Keramik (14 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), στο εργοστάσιο κοκ στην Avdiivka (στα βορειοδυτικά προάστια της Avdiivka) και στο Pervomaiske (10 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τουλάχιστον 42 ρωσικές επιθέσεις ανατολικά των Novokalynove και Novobakhmutivka (9 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka) κοντά στο Stepove (3km βορειοδυτικά της Avdiivka), Avdiivka, Pervomaiske και Nevelske (14 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και νότια του Sieverne και του Tonenke.
Ο Διοικητής της Ομάδας Δυνάμεων της Ουκρανίας Tavriisk, Ταξίαρχος Oleksandr Tarnavskyi δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μαζική επίθεση με τεθωρακισμένα οχήματα στο την κατεύθυνση Avdiivka στις 10 Δεκεμβρίου και συνέχισαν αυτές τις επιθέσεις με αεροπορική υποστήριξη.
Οι νέες ρωσικές επιθέσεις στην Avdiivka είναι η αρχή για «το επόμενο στάδιο» των επιθετικών επιχειρήσεων της Ρωσίας γύρω από την πόλη.

Σκοτώθηκε Σουηδός μισθοφόρος στην Ουκρανία

Ένας Σουηδός μισθοφόρος, που πολέμησε για λογαριασμό της Ουκρανίας, σκοτώθηκε στη ζώνη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αναφέρει το σουηδικό πρακτορείο SVT, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της σκανδιναβικής χώρας.
«Ο Σουηδός σκοτώθηκε σε μάχες στην Ουκρανία.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε... ότι ο άνδρας είναι περίπου 30 ετών και κατάγεται από τη Svealand», αναφέρεται στο μήνυμα.

Luhansk_Battle_Map_Draft_December_122023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_December_122023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_December_122023.png

12december2023_Ukraine_Avdiivka_map.jpg

Donetsk_Battle_Map_Draft_December_122023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_December_122023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης