Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden (ΗΠΑ): Νίκη Putin, εάν δεν εγκριθεί η βοήθεια στην Ουκρανία – Ανυποχώρητοι οι Ρεπουμπλικάνοι

Biden (ΗΠΑ): Νίκη Putin, εάν δεν εγκριθεί η βοήθεια στην Ουκρανία – Ανυποχώρητοι οι Ρεπουμπλικάνοι
Καμία εκχώρηση ουκρανικού εδάφους διαμηνύει ο Zelensky
Μήνυμα στους Ρεπουμπλικάνους που αντιστέκονται στην χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος υποστήριξε πως εάν δεν εγκρίνουν τη βοήθεια, θα κάνουν ένα «χριστουγεννιάτικο δώρο»… και τη νίκη στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky στον Λευκό Οίκο, ο Biden δεσμεύτηκε να μην γυρίσει την πλάτη του στην Ουκρανία, αναφέροντας πως σε αυτό ακριβώς ποντάρει ο Putin.
«Πρέπει να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος.
Εάν δεν σταματήσουμε τον Putin … θα συνεχίσει» υποστήριξε ο Biden, έκκληση πάντως που δεν φαίνεται να πιάνει τόπο, εάν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Καμία στρατηγική

«Αυτό που φαίνεται να ζητά η κυβέρνηση Biden είναι να δώσουμε δισεκατομμύρια επιπλέον δολάρια χωρίς να υπάρχει κατάλληλη εποπτεία, χωρίς να υπάρχει σαφής στρατηγική για να κερδίσει και χωρίς καμία από τις απαντήσεις που πιστεύω ότι οφείλονται στον αμερικανικό λαό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως οποιαδήποτε βοήθεια στην Ουκρανία θα πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερα χρήματα για την ενίσχυση των νότιων συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό και με αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική, ένα ζήτημα που διχάζει σφόδρα την αμερικανική κοινωνία και κοινή γνώμη.
Δημοκρατικοί γερουσιαστές πάντως τονίζουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για τη μετανάστευση και να περάσουν και το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία έως την ερχόμενη Παρασκευή 15/12 όταν και το Κογκρέσο θα κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ικανοποίηση… Zelensky

Από την πλευρά του ο Zelensky υποστήριξε ότι άκουσε πολλά κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και των συναντήσεων που είχε στις ΗΠΑ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της κυβέρνησης Biden και των Αμερικάνων γερουσιαστών και βουλευτών.
Ωστόσο, όπως είπε ο χρόνος θα δείξει εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία.
«Υπήρξαν μηνύματα.
Ήταν κάτι παραπάνω από θετικά.
Ξέρουμε όμως ότι υπάρχουν λόγια και υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Θα υπολογίζουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Zelensky, o οποίος για ακόμα μια φορά απέρριψε κάθε σενάριο εκχώρησης ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία.
«Πώς μπορεί η Ουκρανία απλά να παραχωρήσει το έδαφός της;
Αυτό είναι απολύτως τρελό.
Ας είμαστε ειλικρινείς...
Οι άνθρωποι μας ζουν εκεί... τα παιδιά μας.
Είναι μέρος της κοινωνίας μας. Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν εκεί» επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης